Friday , March 29 2024

Mii de persoane au participat la prima ediţie a Festivalului “Comorile muntelui”, de pe masivul Rarău

comorile muntelui 1 [800x600]

Acest eveniment a fost dedicat localnicilor de pe Valea Bistriţei şi Valea Moldovei şi a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului turistic Rarău – Chiril. Lângă Troiţa de pe Munceii Rarăului a fost arborat drapelul României, un drapel de şase metri lungime şi patru metri lăţime. Cei prezenţi au putut vizita expoziţiile dedicate obiceiurilor de stână, meşteşugurilor tradiţionale, produselor gastronomice , activităţilor de vânătoare şi pescuit şi au putut gusta produse specifice precum caş, brânză, urdă, balmoş sau borş de miel 

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu Grupurile de Acţiune Locală Bucovina de Munte şi Grupurile de Acţiune Locală Bazinul Dornelor, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism, a organizat sâmbătă, 13 septembrie 2014, prima ediţie a Festivalului „Comorile muntelui”, desfăşurat pe masivul Rarău, în locul denumit „Munceii Rarăului”, manifestare la care au participat peste 2.000 de persoane. Acest eveniment a fost dedicat localnicilor de pe Valea Bistriţei şi Valea Moldovei şi a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului turistic Rarău – Chiril. Pe parcursul întregii zile, spectatorii au asistat la o serie de manifestări culturale desfăşurate într-o zonă situată la înălţime, din care se pot vedea atât Giumalău cât şi Pietrele Doamnei.
Deschiderea oficială a început cu înălţarea pe Rarău a drapelului naţional, un drapel de şase metri lungime şi patru metri lăţime. Alături de Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, la acest festival s-a aflat şi prefectul Florin Sinescu, o parte dintre parlamentarii suceveni, primari din zona de munte, conducerea ISU, dar şi conducerea Direcţiei Silvice Suceava care a participat cu un stand de prezentare.
Drapelul a fost arborat de către pompierii militari lângă troiţa de pe Munceii Rarăului, marcându-se astfel şi Ziua Pompierilor care a fost pe 13 septembrie. Trebuie spus că prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor dar şi şeful ISU Suceava, generalul Ioan Burlui, au sărutat drapelul naţional îngenunchind în faţa acestuia.
Cei prezenţi au putut vizita expoziţiile dedicate obiceiurilor de stână, meşteşugurilor tradiţionale, produselor gastronomice specifice, activităţilor de vânătoare şi pescuit. În zona respectivă au fost amplasate mai multe stâne tradiţionale din zonele Fundu Moldovei, Vama, Breaza şi Stulpicani, dar şi standuri expoziţionale ale meşterilor populari, iar cei prezenţi la festival au putut gusta produse specifice precum caş, brânză, urdă, balmoş sau borş de miel.
Nechifor: “Sunt foarte mulţi oameni care au pus suflet aici, pentru acest eveniment”
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că manifestarea a urmărit promovarea şi valorificarea atât a resurselor turistice naturale, cât şi a celor antropice, în cadrul acesteia acordându-se o importanţă deosebită elementelor de cultură materială şi spirituală, cu accent pe tradiţiile şi obiceiurile din zona montană a judeţului Suceava. “Este o primă ediţie şi sunt convins că ediţia a doua şi a treia vor fi mai bune, mai frumoase, mai bogate. Implicaţi in această acţiune au fost primarii din multe localităţi de la Poiana Stampei la Cosna, Dorna Candreni, la Vatra Dornei, la Dorna Arini, la Panaci, la Saru Dornei, Crucea, Broşteni. Sunt aici primarii de pe Vale Bistriţei, de pe Valea Moldovei de la Câmpulung Moldovenesc, la Sadova, Pojorâta, Iacobeni sunt primarii de la Ciocăneşti şi Cârlibaba, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Moldoviţa, Frasin, Vatra Moldoviţei. Sunt foarte mulţi oameni care au pus suflet aici, pentru acest eveniment, şi vreau să le mulţumesc din suflet, aşa cum vreau să mulţumesc celor care sunt din instituţii în primul rând celor de la ISU, de la Poliţie, de la Prefectură, de la Salvamont. Ziua de azi o datorăm şi faptului că Autoritatea Naţională de Turism, prin Guvernul României, susţine financiar acest eveniment şi vreau să mulţumesc pentru acest lucru”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.
„Este un festival care aduce la un loc toate obiciurile şi tradiţiile prin efortul comun al primăriilor din zonă şi pe care trebuie să le ducem mai departe. Ne dorim ca pe viitor această acţiune să ia amploare şi să cunoască un succes deplin”, a precizat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.
Preşedintele GAL Bazinul Dornelor, Vasile Cozan, a menţionat că ideea acestei acţiuni a plecat de la preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care îşi doreşte păstrarea şi transmiterea obiceiurilor populare, tinerei generaţii. „Organizarea nu a fost uşoară dar scopul a fost nobil” a declarat Vasile Cozan.
Drumul dintre Rarău şi Chiril a fost terminat în data de 12 septembrie 2014, iar Serbarea Câmpenească organizată de CJ Suceava a urmărit promovarea şi valorificarea resurselor turistice naturale. In cadrul evenimentului, pe lângă expoziţiile dedicate obiceiurilor de stână, meşteşugurilor tradiţionale, produselor gastronomice specifice, activităţilor de vânătoare şi pescuit, au fost organizate şi mici concerte de toacă, trâmbiţă şi bucium, spectacol de cântece şi dansuri populare ale vetrelor folclorice de pe văile Bistriţei şi Moldovei, concurs de orientare turistică şi foc de tabără. Evenimentul a debutat cu spectacolul folcloric „Glasul Muntelui”, spectacol susţinut de către formaţiile Buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc, Tulnicele din Apuseni, Trişcarii din Leşu şi Fruieraşii de la Stulpicani. A urmat Ansamblul Folcloric Arcanul din Fundu Moldovei şi Ansamblul Folcloric Poieniţa din Poiana Stampei. Publicul prezent pe crestele muntelui, s-a bucurat şi de prestaţia celor din Grupul folcloric Huţulca din Moldoviţa, a Grupului vocal-instrumental Piatra Soimului din Câmpulung Moldovenesc şi a Formaţiei de jocuri Plaiurile Pojorâtei din Pojorâta.
Pentru tinerii şi elevii din zona Rarău, organizatorii au pregătit concursuri de orientare şi de descoperire a comorilor, iar cei mai buni au fost recompensaţi cu premii. Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Suceava a înmânat cu această ocazie 18 diplome celor care s-au remarcat la Concursul de Orientare Turistică „Comoara Ascunsă-Zestrea Domniţei Ruxandra”. Această comoară a fost găsită de elevi, fiind un cufăr în care se afla drapelul naţional.
Pe scena construită la Munceii Rarăului, scenă ce va rămâne acolo permanent, la dispoziţia celor care doresc să organizeze evenimente în zonă, a cântat şi Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu, alături de îndrăgita interpretă de muzică populară Veta Biriş.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a mai menţionat că drumul dintre Rarău şi Chiril este destinat în principal pentru cei din zonă, pentru turişti şi maşini mici, fiind interzis accesul autovehiculelor cu gabarit mare, care ar putea afecta drumul proaspăt finalizat.
Cei prezenţi la prima ediţie a Festivalului „Comorile Muntelui”, de pe Rarău, au putut admira la lăsarea serii, un impresionant foc de tabără, ce a marcat de altfel şi încheierea manifestărilor. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …