Tuesday , April 23 2024

Mii de oameni au participat, zilnic, la manifestările Festivalului de Artă Medievală de la Suceava (FOTO)

Peste 500 de cavaleri, domnițe, păpușari din țară și din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova au încântat publicul de joi până duminică seară cu parada cu făclii, dansuri, spectacole cu foc și lasere, cai, pantomimă, școli de lupte, teatru și concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, păsări de vânătoare, ateliere de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie, animații medievale. In șanțul și în zona Cetății de Scaun au avut loc 50 de spectacole, unele concomitent. Pe esplanada Cetății de Scaun a Sucevei, în apropierea Muzeului Satului Bucovinean, și-au instalat tarabele vânzătorii de produse alimentare, băuturi, antichități și suveniruri. Președintele CJ Suceava a primit titlul de Cetățean de onoare al Raionului Soroca, din Republica Moldova

Mii de oameni au participat la cea de-a treisprezecea ediție a Festivalului de Artă Medievală de la Suceava, organizat în perioada 15 – 18 august. Până duminică seara, zilnic au fost spectacole oferite de cei 504 cavaleri, domnițe și călăreți.

Sucevenii au răspuns invitației organizatorilor (Consiliul Județean, Muzeul Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava) de a lua parte „în număr cât mai mare la cel mai marcant eveniment cultural ce se desfășoară anual în orașul nostru” (așa cum s-a exprimat primarul Ion Lungu). Organizatorii au anunțat că zilnic au loc în șanțul și în interiorul Cetății aproximativ 50 de spectacole, unele concomitent.

În aceste zile, cei 500 de cavaleri, domnițe, păpușari din țară și din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova au încântat publicul cu dansuri, spectacole cu foc și lasere, cai, pantomimă, școli de lupte, teatru și concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, păsări de vânătoare, ateliere de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie, animații medievale. Pe esplanada Cetății de Scaun a Sucevei, în apropierea Muzeului Satului Bucovinean, și-au instalat tarabele vânzătorii de produse alimentare, băuturi și suveniruri. Închiderea oficială a festivalului a avut loc duminică, la ora 19:30, la Cetatea de Scaun a  Sucevei.

Reamintim că joi seară s-a desfășurat parada cu făclii, debutul Festivalului de Artă Medievală de la Suceava. Ordinea publică a fost asigurată de polițiști, jandarmi, polițiști locali și angajați ISU. Printre oficialitățile care au ținut să participe la eveniment chiar de la începutul traseului (în cartierul Obcine) s-a numărat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Ca de obicei, alaiul din care a făcut parte și directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a pornit din capătul cartierului Obcini, a coborât pe George Enescu, apoi pe Universității, s-a oprit în fața Primăriei, a continuat pe Ana Ipătescu, a cotit pe Mitropoliei și a ajuns la Cetatea de Scaun.

Vineri, 16 august, la Cetate a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor din cadrul celei de XIII-a ediții a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”. Nu putea lipsi de la deschiderea festivalului domnitorul Ştefan cel Mare, interpretat de actorul botoșănean Marius Rogojinschi.

Cu prilejul deschiderii oficiale a festivalului au luat cuvântul primarul Ion Lungu, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, dar și președintele Consiliului Raional Soroca din Republica Moldova, Ghenadie Muntean. Sub privirile participanților, acesta din urmă i-a înmânat șefului administrației județene sucevene titlul de „Cetățean de Onoare” al Raionului Soroca. De altfel, Ghenadie Muntean a declarat că și-ar dori ca „acele relații bune care sunt între CJ Suceava și Raionul Soroca să aibă continuitate sub orice aspect cultural, economic” și a precizat că „frații mici întotdeauna îi stimează pe frații mari”, festivalul fiind un prilej de a demonstra acest lucru, sens în care Consiliul Raional Soroca a decis cu unanimitate de voturi în ședința din 15 august acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” lui Gheorghe Flutur.

Vizibil emoționat, președintele CJ Suceava a mulțumit pentru acordarea acestui titlu, apreciind gestul ca fiind o mare onoare. „Fără cuvinte. Sunt foarte emoționat. Unde l-am primit? În Cetatea de Scaun a Sucevei se împlinește această onoare. Eu vă mulțumesc și o împart cu sucevenii mei. Vă aștept mai des și am înțeles ceva, că votul unanim din Republica Moldova înseamnă drumul spre Europa al Republicii Moldova”, a răspuns Gheorghe Flutur, care a adăugat că moștenirea lăsată de marele domnitor valorizează această zonă și a subliniat că ctitoriile lui Ştefan cel Mare atrag „ca un magnet” turiștii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …