Sunday , April 28 2024

Mii de familii din Suceava sponsorizează, de ani de zile, fotbalul din Botoşani

bani repartitoare [800x600]

Iarnă de iarnă, de pe urma inutilului serviciu de contorizare prin repartitoarele de la calorifere, circa 100.000 de euro sunt încasati de la suceveni de firma Elsaco Brunata, al cărei acţionar principal este patronul FC Botoşani, Valeriu Iftimie. Mai nou, Elsaco vrea să îşi extindă afacerea cu transportul şi distribuţia energiei termice, triplându-se în acest fel şi numărul sucevenilor care contribuie, indirect, la susţinerea FC Botoşani 

Sucevenii care cred că nu au motiv să se mândrească pentru că nu au o echipă tare de fotbal ar trebui să se răzgândească: FC Botoşani le datorează mare parte din succes, sau cel puţin din confortul financiar pe care l-au avut, ani la rând. Cel care este patron al FC Botoşani este, totodată, unul din oamenii de afaceri care de ani buni câştigă bani frumoşi de la mii de familii de suceveni.
Aveţi locuinţele racordarte la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava? Atunci aveţi aproape 50% şanse să fiţi şi sponsori indirecţi ai echipei de fotbal fanion pentru judeţul vecin. Asta pentru că din cele circa 20 de mii de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei, în jur de 50% au şi repartitoare de cost montate la fiecare calorifer. Cam trei sferturi din piaţa de repartitoare a Sucevei este a societăţii Elsaco Brunata, al cărui patron este Valeriu Iftimie.
Conform unor estimări de la Primărie şi societatea de termoficare suceveană, sunt circa 7.500 de locuinţe racordate la reţeaua de încălzire care au montate aparate de repartizare a costurilor de la societatea Elsaco. In lunile de iarnă, este încărcată factura cu câte 2,5 lei pentru fiecare calorifer din apartamente. La o medie de patru calorifere pe apartament, asta avându-se în vedere că în unele locuinţe sunt câte cinci sau şase calorifere iar în altele sunt câte trei, se poate spune că, în lunile de iarnă, firma patronului FC Botoşani ia câte zece lei de la fiecare familie unde sunt repartitoare de cost.
Asta ar însemna, per total oraş, 75 de mii de lei, fără TVA, în lunile când este furnizată energia termică. Desigur, se scad alte cheltuieli cum ar fi cele cu taxe şi impozite, dar reţeta pentru atragerea de fonduri nu este complicată odată ce piaţa este câştigată, iar cel puţin la Suceava pe primul loc este firma Elsaco Brunata. Bun după unii care încă nu au renunţat la el, prost după mulţi alţii care deja au renunţat nu numai la repartitoare, ci şi-au montat centrale pe gaz, cert este că serviciul încă mai funcţionează, în beneficiul unui întreprinzător din Botoşani care bagă banii în fotbal.
Furnizarea căldurii, cel puţin în municipiul Suceava, cu toate dificultăţile pe care le-au avut în ultimii ani cei de la Termica SA, începe de la mijlocul lunii octombrie şi ţine cel puţin până la finele lunii martie, ba chiar uneori până după jumătatea lunii aprilie. Practic, şase sau chiar şapte luni, sucevenii plătesc lună de lună un serviciu la un patron din Botoşani care, de altfel, nu s-a limitat doar la a face o afacere bună în oraşul nostru, ci şi în alte oraşe din judeţ – Rădăuţi sau din restul ţării – de la Iaşi la Craiova şi de la Bucureşti la Oradea. Numai din Suceava ar trebui să fie venituri de 100.000 de euro fără TVA din citirea repartitoarelor.
Ca om de afaceri, o piaţă ca aceasta fie o dezvolţi, fie o înăbuşi pentru a face loc unei oportunităţi mai bune. Valeriu Iftimie a optat pentru prima variantă şi probabil că nu este deloc întâmplător faptul că o firmă din grupul Elsaco a cumpărat un caiet de sarcini la licitaţia de concesionare a serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în Suceava. In felul acesta, dacă Elsaco va depune oferta la lictaţia din 14 mai iar aceasta va fi cea câştigătoare, nu doar 7.500 de familii, ci vreo douăzeci de mii vor ajunge să sponsorizeze, indirect, echipa FC Botoşani. Asta cu condiţia ca Valeriu Iftimie să facă ce nu au făcut autorităţile de vreo două decenii încoace: să rentabilizeze transportul şi distribuţia energiei termice. Misiunea este aproape imposibilă, iar un necaz nu vine niciodată singur: tot mai mulţi suceveni vor renunţa la sistemul centralizat şi, evident, la repartitoare. (O.S.)

Vezi si

O mașină a luat foc pe centura Sucevei (FOTO, VIDEO)

Duminică, în jurul orei 10.30, un autoturism a luat foc pe  centura ocolitoare a municipiului …

2 comments

  1. Inca un reporter frustrat! Observ ca reporterii din Suceava si Botosani incep sa se tot atace prin articole de genul, dupa ce, in urma cu cateva zile a aparut un articol scris tot de suceveni in detrimentul lor, preluat de cei din Botosani si facut sa sune dezonorabil, a inceput un fel de “razboi al orgoliilor”.
    Numai niste prosti se pot certa gasind tot felul de motive penibile si fara sens. Cum a spus si Ionunt mai sus, ce i-a impiedicat pe suceveni sa infiinteze ei o firma ca Elsaco si sa ofere servicii celor din Botosani? Dupa ce sucevenii i-au desconsiderat pe cei din Botosani ani la rand, in tot acest timp nefacand nimic pentru ei, ci doar dand aiurea din gura cu afirmatii gen “tara paielor”, se vad depasiti de situatie si cauta tot felul de motive sa-si alimenteze orgoliul. Succes va doresc! 🙂

  2. Se simte tenta rautacioasa a articolului. Si ce daca patronul este din Botosani? Ce l-a oprit pe vreun sucevean sa faca el afacerea asta? Si ce daca se sponsorizeaza echipa de fotbal a judetului vecin? Omul are profit..bine ca-l reinvesteste tot la noi, iar astfel iubitorii de fotbal au unde sa vada un meci de Liga 1. Am un apartament inchis al parintilor, si datorita repartitoarelor toata iarna am platit sume modice, 25-30 de lei, pentru ca apartamentul este inchis. Daca nu aveam repartitoare, trebuia sa platesc minim 300 de lei caldura pe luna efectiv degeaba. In straintate totul este contorizat individual, energia a ajuns mult prea scumpa in zilele noastre ca sa platesti un asemenea serviciu la comun.