Micuţul din Mitocu Dragomirnei care a murit la începutul lunii de rujeolă a luat virusul din spital

17/01/18 ora:2:38am

La această concluzie au ajuns reprezentanţii DSP în urma anchetei epidemiologice pe care au efectuat-o. Băieţelul a fost spitalizat la secţia de Pediatrie, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, pentru probleme respiratorii, în aceeaşi perioadă fiind internaţi şi doi copii cu rujeolă  

 spital (3)

După ce un băieţel în vârstă de doi ani din localitatea Mitocu Dragomirnei a murit la începutul lunii, la Spitalul Judeţean Suceava, iar analizele laboratorului «Cantacuzino» au confirmat prezenţa virusului rujeolic, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu e­xactitate cu ce persoane a intrat în contact micuţul. Rezultatul anchetei scoate în evidenţă faptul că băieţelul de doi ani s-a îmbolnăvit în spital, în perioada în care a fost spitalizat la secţia de Pediatrie, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, pentru probleme respiratorii, în aceeaşi perioadă fiind internaţi şi doi copii cu rujeolă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au menţionat faptul că personalul ­me­dical din cadrul secţiei de Pediatrie de la Spitalul Judeţean nu poate fi acuzat de nimic, deoarece virusul rujeolic se elimină masiv, de la debut, iar erupţia cutanată apare mai târziu sau poate chiar să lipsească şi boala este imposibil de diagnosticat precoce. Mai mult, anticorpii pot fi depistaţi în sângele bolnavului abia la trei sau patru zile de la erupţie. “Conduita în spital a fost cea corecta, nu au greşit cu nimic”, a declarat medicul Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul DSP Suceava. Aceasta a completat că familia copilului din Mitocu Dragomirnei nu a primit contraindicaţie definitivă pentru vaccinare, iar micuţul ar fi trebuit imunizat împotriva rujeolei.

Reamintim că băieţelul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul unităţii spitali­ceşti sucevene cu un echipaj al Ambulanţei în cursul zilei de marţi, 2 ianuarie, având erupţii la nivelul pielii şi simptome de răceală şi a fost internat la secţia de Pediatrie. Deoarece starea acestuia s-a agravat, micuţul a fost transferat în ziua următoare la secţia de Terapie Intensivă pentru ca în dimineaţa de joi, 4 ianuarie, să fie pronunţat decesul. “Cu tot tratamentul intensiv administrat, saturaţia de oxigen a scăzut spre 60-70%. S-au făcut radiografii pulmonare, care din păcate nu au relevat un aspect caracteristic, adică era un aspect de pneumonie interstiţială. Leucocitele au scăzut, ceea ce arăta că apărarea imunologică a organismului este într-un deficit maxim. Copilul a decedat în Terapia Intensivă a spitalului”, a explicat medicul Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava. (Cristina RUSTI)