Friday , April 19 2024

Micul trafic de frontieră, blocat de mâine în vama Siret

vama siret coada 2 [800x600]

Ordinul prin care preşedintele ANAF a dispus limitarea până la cantităţi insignifiante a bunurilor pe care românii le pot aduce legal din Ucraina, fără plata taxelor vamale reintră în vigoare de sâmbătă, 15 februarie 2014, ora 0.00 . Acum două luni, punerea în aplicare a actului normativ, fără avertisment prealabil, a blocat vama Siret, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor u siretenii care trăiesc din micul trafic de frontieră ameninţau atunci cu mişcări de protest. Obiectiv de Suceava prezintă lista cu bunurile şi cantităţile ce mai pot fi aduse din ţara vecină, fără să fii suspectat de contrabandă

Reimplementarea măsurilor restrictive în vămile de la graniţa româno – ucraineană vor redeveni operaţionale începând cu ora 0.00 a zilei de mâine, 15 februarie 2014. După mai multe amânări, ordinul preşedintelui ANAF de restricţionare a introducerii în ţară a mărfurilor aduse din ţările extracomunitare prin micul trafic de frontieră care trebuia să intre în vigoare la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, şi-a restrâns aplicabilitatea doar la graniţa cu Ucraina şi stabileşte per ansamblu, o limită maximă a valorii mărfurilor care vor putea fi introduse în România prin vămile Siret, Sighet şi Halmeu la 300 de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, vor fi luate măsuri specifice de selecţie pentru efectuarea controlului vamal asupra bagajelor personale la birourile vamale de frontieră Sighet, Halmeu şi Siret, începând cu data de 15 februarie 2014, de când la aceste birouri vamale, aflate la frontiera externă a Uniunii Europene, se vor aplica măsuri specifice de selecţie a călătorilor utilizând analiza de risc pentru efectuarea controlului vamal, fiind avute în vedere bunurile introduse de către călători, pe teritoriul României, în bagajele personale.
“Ca urmare a evaluărilor obţinute din derularea fazei pilot implementată iniţial la nivelul biroului vamal Sighet, corelată cu adaptarea capacităţii administrative la valorile şi specificul traficului de călători, începând cu data de 15.02.2014 măsurile specifice de selecţie a călătorilor utilizând analiza de risc, în vederea efectuării controlului vamal, se vor extinde şi la birourile vamale de frontieră Halmeu şi Siret”, se arată în respectivul comunicat de presă în care se mai spune că, potrivit constatărilor autorităţii vamale, au fost înregistrate cazuri în care călătorii introduc prin birourile vamale de frontieră Sighet, Halmeu şi Siret cantităţi de combustibili (motorină sau benzină), produse din tutun, alcool, zahăr, sau alte bunuri a căror valoare depăşeşte suma de 300 de euro, peste uzul personal, aceste introduceri neavând caracter ocazional şi neîndeplinind condiţiile de scutire prevazute de reglementările comunitare şi legislaţia naţională. “Scutirile de taxe vamale, accize şi T.V.A. pentru bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, precum şi pentru carburanţii aflaţi în rezervoarele standard ale autovehiculelor, sunt condiţionate de caracterul necomercial al acestor importuri, definit prin următoarele caracteristici: importurile au loc în mod ocazional; constau exclusiv în bunuri pentru uzul personal sau familial al călătorilor ori în bunuri cu destinaţia de cadouri; natura şi cantitatea acestora nu trebuie să indice că sunt importate din motive comerciale. Caracterul ocazional al unei introduceri de bunuri efectuate de către o persoană este definit la art. 1 din Ordinul Preşedintelui A.N.A.F. nr. 3477 din 07.11.2013 privind definirea caracterului ocazional al introducerii în România de bunuri aflate în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară terţă, publicat în Monitorul Oficial al Romăâniei, Partea I, nr. 686/08.11.2013”, se mai arată în respectivul comunicat de presă.
Astfel, în situaţiile în care bagajele personale ale călătorilor conţin bunuri de natura celor care fac obiectul măsurilor de supraveghere avute în vedere, biroul vamal va solicita declararea în scris a acestor bunuri cu scopul de a verifica caracterul ocazional şi necomercial al introducerii de bunuri. Dacă în urma verificărilor efectuate se constată că bunurile declarate au caracter comercial nu este permisă introducerea de către călători a acestora pe teritoriul vamal al României, potrivit prevederilor legale în vigoare, se mai arată în comunicatul ANAF.
Acum două luni, restricţiile impuse de preşedintele ANAF au produs proteste în vama Siret
La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, punerea în aplicare a unui ordin ANAF a produs blocaje fără precedent în vămile de la frontiera europeană a României.
Astfel, în cursul zilei de vineri, 15 noiembrie 2013, zi în care a intrat în vigoare ordinul amintit, la Vama Siret ca şi la celelalte vămi ale României cu ţările din afara UE s-au produs aglomerări generate de faptul că fiecare persoană care intra pe teritoriul ţării a trebuit să completeze o “Declaraţie de bunuri fără caracter comercial”, pusă la dispoziţie de birourile vamale, în care să consemneze cantităţile din mărfurile supuse restricţiilor pe care le achiziţionaseră din ţările vecine respectiv produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Conform acelui ordin, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, o singură dată pe săptămână, două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr ori 15 kilograme de făină sau tărâţe. Acum două luni s-au format cozi imense în vama Siret, dar şi în alte vămi din ţară pentru că fiecare şofer a trebuit să fie trecut într-o nouă bază de date şi cum în vama Siret erau numai două calculatorare pe care se procesează informaţiile, blocajul a venit imediat. Pe de altă parte, zeci de localnici din Siret şi din localităţile învecinate s-au adunat să protesteze la intrarea în vamă, fiind chemaţi jandarmii pentru a-i supraveghea. Mai mulţi cetăţeni care trăiesc efectiv din micul trafic de frontieră au solicitat şi obţinut atunci de la primăria oraşului Siret autorizaţie pentru organizarea unui protest în zona Vămii. Protestul nu a mai avut loc fiindcă ordinul a fost suspendat. Măsurile restrictive elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie a anului trecut, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri. Măsurile au fost anunţate la sfârşitul lunii octombrie 2013, cu aplicabilitate de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.
Ulterior, Direcţia Generală a Vămilor a decis, după doar o zi de funcţionare, suspendarea ordinului până la 1 decembrie 2013. Mai apoi s-a anunţat că ordinul se va aplica începând cu o dată care va fi anunţată ulterior.
Conform noului anunţ, această dată este 15 februarie 2014, urmând să vedem dacă măsurile retrictive amânate vreme de două luni vor avea acelaşi efect în rândul celor care fac mic trafic de frontieră la vama Siret, dar şi la celelalte vămi din ţară de la frontiera cu Ucraina, ca acum două luni. De precizat că în noua formă, actul normativ nu mai vorbeşte despre celelalte vămi extra-europene, cele cu Republica Moldova şi cu Serbia. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

4 comments

  1. Domnule Ponta creati locuri de munca nu puneti ratie la ulei, zahar, faina, oare ne intoarcem la comunism?

  2. Nu mai aveti rusine , sefilor de la Bucuresti?
    Dupa ce ati ruinat o tara, la nivel de industrie, agricultura, etc, acum beliti si de pe cetateanul de rand.
    Intrebati-va de ce stau oamenii astia cu orele in vama, pentru cateva zeci de lei, multi dupa ce vin de la serviciu?
    De ce nu trec nemtii in olanda sa cumpere? sau francezii in spania dupa motorina, ca-i mai ieftina decat la ei?
    RUSINE SA VA FIE, presedinte ANAF!!!!!!

  3. Presedintele ANAF ar fi bine sa inceapa cu marii evzionisti, cei care fura statul de milioane de euro lunar.
    Incompetentii astia sufoca tot populatia saracita a acestei tari, prin impozite si oprelisti, in timp ce marile fraude se fac aproape nestingherite.
    Domnilor de la Bucuresti, evaziunea mare se realizeaza, sub nasul dvs. in capitala, nu la vamile sighet, siret etc…
    Poate ne explica si noua cum se introduc in tara tone de haine falsificate nike, adidas, lacoste, (sa faca o vizita la Dragoane) , in timp ce plevusca de pe traficul mic de frontiera, nu pot introduce o tigareta in plus fata de cele doua pachete, le-o gaseste si in c_r.
    Incepeti dragii mei cu colegii dvs. din parlament, si guvern.

  4. Prin aceste restricti se urmareste eliminarea oamenilor de rand pentru a face loc marelui trafic cu alcool si combustibil.