Mega-întâlnirea Ministerului Românilor de Pretutindeni cu Diaspora: doi suceveni plecați la muncă în Italia și o mulțime de șefi

23/08/19 ora:10:31am

La întâlnirea de ieri de la Palatul Admisitrativ, în cadrul Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!“, inițiată de Ministerul Românilor de Pretutindeni și care se desfășoară în toate județele, s-au prezentat fix doi suceveni stabiliți în străinătate. Unul dintre ei locuiește la Roma și a vrut să revină în țară, dar nu și-a putut înscrie copilul de 14 ani la școală. La acțiunea desfășurată, practic, pentru cei doi au fost prezente în schimb foarte multe oficialități: subsecretarul de stat Victor Ionescu, de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, șeful Cancelariei prefectului, Bogdan Filip, consilierul EURES AJOFM, Carmen Avram, Eduard Anton, din partea AEP,  Liliana Orza, din partea ANTP, precum și șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu  

Doar doi români care locuiesc de ani buni în străinătate au participat, ieri, în Sala „Ştefan cel Mare” din Palatul Administrativ, la noua reuniune din cadrul Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!“, inițiată de Ministerul Românilor de Pretutindeni. Unul din cei doi suceveni prezenți, originar din localitatea Plopeni, orașul Salcea, dar care locuiește de mai bine de un deceniu la Roma, a declarat că a vrut să se întoarcă în țară, însă copilul cel mic, în vârstă de 14 ani, nu a putut fi înscris la școală, în acest sens negăsind soluții la ISJ Suceava. Celălalt este un sucevean care locuiește în Torino și care le-a atras atenția autorităților că astfel de acțiuni ar trebui organizate în prima parte a lunii august, nu spre sfârșit și că ar fi mai utile dacă reprezentanții Ministerului Românilor de Pretutindeni s-ar întâlni cu românii în străinătate, nu în România. El este de părere că această campanie ar putea să aibă succes dacă ar fi organizată din poartă-n poartă, întrucât sunt mulți români care nu au acces la internet sau nu știu să folosească tehnologia modernă pentru a se informa online.

Este interesant faptul că dintre oficialitățile prezente la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut de făcut niște remarci interesante cu privire la faptul că păstrează o legătură cu mulți români din Diaspora și că semnalele din partea acestora ar fi de deschidere a cât mai multe curse aeriene spre destinații precum Madrid sau Paris ori chiar Bruxelles. De asemenea, Gheorghe Flutur a ținut să remarce că așa cum a fost nevoie de curaj pentru a demara investiții la modernizarea aeroportului, tot la fel va fi nevoie de curaj ca să se facă autostrăzi spre Suceava.

MRP a fost reprezentat la această întâlnire de subsecretarul de stat Victor Ionescu. Acțiunea are loc în cadrul celei de-a doua etape din acest an a campaniei menționate, iar noutatea acesteia constă în informarea cu privire la votul în străinătate, înainte de alegerile prezidențiale din această toamnă.

La această acțiune au luat parte oficialități centrale, județene și locale, între care: subsecretarul de stat Victor Ionescu, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, șeful Cancelariei prefectului, Bogdan Filip, consilierul EURES AJOFM, Carmen Avram, din partea AEP: Eduard Anton, din partea ANTP: Liliana Orza, precum și șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu.

Reamintim că Ministerul Românilor de Pretutindeni a dat startul celei de-a doua etape a campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”. Este de menționat despre etapa a doua a campaniei că se desfășoară în august-septembrie în toate județele țării, noutatea etapei acesteia fiind „informarea cu privire la votul în străinătate înainte de alegerile prezidențiale din această toamnă”. Obiectivul  general este de a realiza o informare corectă și cât mai completă a potențialilor migranți români în ceea ce privește drepturile și obligațiile pe care le au statele membre ale Uniunii Europene. Totodată, se dorește ca românii de pretutindeni să afle mai multe despre programele pe care România le desfășoară pentru a-i încuraja să revină acasă în număr cât mai mare. (Dan PRICOPE)