Friday , April 19 2024

Medicii suceveni refuză să semneze noile contracte pentru plata gărzilor suplimentare

Noile contracte pentru efectuarea gărzilor suplimentare au ajuns ieri la medicii suceveni, doar că cei mai mulți au anunțat că refuză să le semneze. La nivelul județului, se estimează că aproape 80% dintre medicii care își desfășoară activitatea în unitățile spitalicești nu vor semna aceste contracte. Cea mai mare nemulțumire este legată de aspectul financiar, plata acestor ore făcându-se la nivelul salarial din 2009

 garzi medici


In cursul zilei de ieri, condu­cerea celui mai mare spital din județ le-a înmânat medicilor noile contracte suplimentare în vederea efectuării gărzilor, documente care au stârnit valuri de nemulțumire printre medicii suceveni. Aceștia nu pot accepta faptul că plata se va face tot în funcție de nivelul salariilor din 2009 și chiar dacă reprezentanții Ministerului Sănătății au promis că în septembrie va fi gata ordonanța care va remedia situația, mare parte dintre medicii de la Spitalul Județean Suceava au anunțat încă de ieri că refuză să semneze aceste contracte pentru gărzile suplimentare. “Din partea colegilor mei există un sentiment, pe de o parte, de frustrare și, pe de altă parte, de nemulțumire, legat de aceste probleme”, a declarat ieri un medic sucevean după ce a intrat în posesia noului contract pentru efectuarea gărzilor suplimentare.
Plata gărzilor ca ore suplimentare de la 1 august nu-i motivează pe medicii suceveni, fiind prea puțini bani, iar despre zilele în plus de concediu despre care se vorbea la început nu se mai pomenește nimic. La nivelul județului, se estimează că aproape 80% dintre medicii care își desfășoară activitatea în unitățile spitalicești sucevene nu vor semna aceste contracte. Pe partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Sănătății dau asi­gurări că situația se va rezolva din luna octombrie, deoarece Ordonanța de Urgență care va veni în luna septembrie va modifica situația astfel încât raportarea să se facă la baza sala­rială crescută de la 1 august prin OUG 20.
Medicii cer de ani de zile ca timpul petrecut în gardă să le fie recunoscut ca vechime în muncă, dar și ca orele de gardă să fie plătite la nivelul salariului actual. Din 2009, însă, orele de gardă, ca și timpul suplimentar de lucru al celorlalte categorii de salariați din Sănătate, dar și sporurile se plătesc la nivelul salariului din acel an. În urma ultimelor negocieri, medicii au bifat o victorie, guvernanții recunoscând gărzile ca timp lucrat, prin urmare se adună la vechime, dar salariul la care se face plata pentru aceste ore este tot cel din 2009.
Se pare că la Spitalul Județean Suceava, conducerea a avut de-a face cu răspunsuri de  acceptare a contractului, cu altele de refuz și cu destule amânări pentru un răspuns clar, urmând ca în cursul zilei de astăzi să se întocmească o situație clară în această privință. (Cristina RUSTI)
 
 

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …