Thursday , April 25 2024

Medicii suceveni refuză să semneze contractele pentru gărzile suplimentare

Aceste contracte ar trebui semnate în cursul săptămânii viitoare și vor intra în vigoare începând cu data de 1 august. “Trebuie schimbată forma contractului, nu poți ține în gardă un medic și 36 sau 48 de ore”, consideră managerul Spitalului Rădăuți, Dorin Tibeică. Medicii solicită ca în aceste contracte să fie stipulat dreptul la un spor cuprins între 25% și 75%, dreptul la sporul de noapte, dreptul la concediul de odihnă pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore

medici garzi

Medicii suceveni sunt puși practic la zid de noile reglementări legislative care îi obligă să semneze de la 1 august contracte separate de muncă pentru orele suplimentare, iar cei mai mulți dintre ei refuză să semneze aceste contracte. “Trebuie rediscutată forma contractului pentru că, în aceste condiții, niciun medic nu va semna. După cum reiese din forma actuală, un medic este practic obligat să stea în gardă, să lucreze, să consulte pacienți și 36 sau chiar 48 de ore. Este inuman și inacceptabil așa ceva. Aceste ore suplimentare vor fi plătite de la bugetul de asigurări sociale, mai exact din fondurile pe care spitalul le primește de la CAS”, a explicat Dorin Tibeică, managerul Spitalului Municipal Rădăuți.
Incepând cu data de 1 august, în spitalele din țară și implicit în cele din județul Suceava, gărzile suplimentare vor fi făcute în baza unui contract separat, de muncă, după cum a informat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. “Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat și plătite în baza legislației actuale”, se menționează în comunicarea făcută de către reprezentanții MS. La începutul săptămânii viitoare, în spitalele din județ este așteptată o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016, așa încât procesul să se desfășoare fără probleme.
De partea cealaltă, sindicaliștii din sănătate încearcă să convingă medicii să nu semneze aceste contracte, aceasta fiind o formă de protest. Medicii solicită ca în aceste contracte să fie stipulat dreptul la un spor cuprins între 25% și 75%, 25% fiind minim obligatoriu, dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte, dreptul la concediul de odihnă pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore, după cum a reieșit din declarațiile reprezentanților sindicali. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

2 comments

  1. muncesc ca medic rezident in Germania. garzile de luni pana joi sunt 80 euro bucata, vineri 100, sambata 250 si duminica 200. pe langa asta mai intra si spor de noapte, a 2-a zi liber + ore suplimentare. voi pentru ce va bateti acolo, pentru 100 de lei in plus? rusine tuturor celor ce au contribuit la dezastrul din tara si celor ce il alimenteaza in continuare. rusine voua, popor de hoti!

  2. Pai vrea cineva sa lucreze duminica si inca gratis? Peste tot in lume in munca zilele libere este platita intre plus 15% si 200 % indiferent de domeniu ! Problema este suporta bugetul asemenea lefuri?….dar bolnavii au nevoie de tratament sau spitalizare duminica ? Trebuie cautata deci o solutie de mijloc !