Friday , March 29 2024

Medicii rezidenţi blochează activitatea în spitalele din judeţ

rezidenti [800x600]


Medicii rezidenţi pot opta pentru un loc de rezident fără garanţii de angajare ulterioară, dar şi fără obligaţii ulterioare din partea lor sau pentru un post pe care să-l ocupe definitiv, însă cu obligaţia de a nu-l abandona cel puţin cinci ani după terminarea rezidenţiatului. Unităţile sanitare îi vor avea pe statele de plată, dar tinerii medici se vor pregăti, între trei şi şapte ani, în centre universitare. Aceştia sunt cei care au acceptat să meargă în spitale mici, din zone izolate, şi au susţinut concursul de rezidenţiat direct pe post. Figurând pe statele de plată ale spitalelor respective, medicii rezidenţi au însă obligaţia de a rămâne pe acest post o perioadă egală cu durata perioadei de pregătire. Altfel, va trebui să dea banii înapoi. Spitalul care încheie un contract cu un medic rezident, îl aşteaptă pe acesta să-şi termine pregătirea şi în acest timp nu poate scoate postul la concurs. De remarcat este că aceşti medici au deja asigurat un loc de muncă, în timp ce ceilalţi, la terminarea rezidenţiatului, vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci.
Insă o bună parte dintre medicii rezidenţi care au încheiat contracte cu spitalele sucevene nu s-au mai întors la locurile de muncă după finalizarea specializării, activitatea în aceste unităţi spitaliceşti fiind practic blocată. Astfel, la Spitalul Municipal Vatra Dornei nu se poate face nici o intervenţie chirurgicală deoarece această unitate spitalicească nu are medic anestezist, iar medicul rezident care avea contract cu spitalul nu s-a întors la post. “Trebuia să se prezinte încă de pe data de 1 februarie, dar a optat să plece din ţară. Am făcut demersurile necesare pentru a-l da în judecată, dar în tot acest timp activitatea secţiei de Chirurgie este blocată. Nu putem asigura nici o operaţie de cezariană din cauză că nu avem anestezist. Spitalul din Vatra Dornei nu are anestezist de cinci ani de zile, iar în acest an când în sfârşit acest tânăr îşi încheia activitatea de rezidenţiat, se pare că trebuie să o luăm de la capăt. Am solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea a nouă posturi de medici pentru care am dori să organizăm concurs dar nu am primit nici un răspuns”, am aflat de la economistul Valentin Stan, managerul Spitalului Vatra Dornei. La această unitate spitalicească a refuzat să revină la post şi medicul rezident radiolog, fiind afectată şi activitatea acestei secţii.
Situaţia este una destul de gravă şi la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc, unde recent patru medici rezidenţi nu au mai revenit la posturi. Este vorba de doi medici de medicină de urgenţă, un chirurg şi medic de medicină internă. “Se pare că pe aceşti rezidenţi nu-i interesează nici că-i dăm în judecată, de vreme ce trebuie să plătească înapoi 36 de salarii medii, bani ce se eşalonează poate şi în 20 de ani. Pentru noi ca spital însă, situaţia este îngrijorătoare. Se blochează activitatea şi există chiar riscul de a pierde contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Dorim să solicităm printr-o adresă Ministerului Sănătăţii, modificarea legislaţiei şi astfel deblocarea posturilor”, ne-a declarat Eugen Cioşnar, managerul Spitalului Câmpulung Moldovenesc.
Situaţia nu este mai bună nici la Spitalul Rădăuţi şi nici la cel din Gura Humorului. “Medicul rezindent pentru diabet şi boli de nutriţie s-a prezentat la post după finalizarea specializării, mai exact pe data de 1 ianuarie, însă ne confruntăm cu lipsa unui medic pediatru”, am aflat de la Cornel Vieru, managerul Spitalului Orăşenesc Gura Humorului. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …