Friday , April 19 2024

Maternitatea din Rădăuţi, închisă la două săptămâni de la inaugurare, după ce şase nou născuţi s-au îmbolnăvit

spital radauti 003

Sase bebeluşi care au contactat în maternitatea proaspăt modernizată infecţii intraspitaliceşti cu stafilococul auriu medicilino-rezistent au ajuns la secţia de chirurgie infantilă a Spitalului Judeţean u primele cazuri au apărut acum o lună, dar Spitalul din Rădăuţi nu le-a raportat la DSP. “La Maternitatea Rădăuţi nu s-au respectat regulile simple de iginenă – spălatul mâinilor”, apreciază directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu u până când situaţia va fi remediată, mămicile din zona Rădăuţi vor fi aduse să nască la maternitatea din Suceava

La numai două săptămâni de la inaugurare, după o modernizare care a costat 80 de miliarde de lei vechi, Maternitatea din cadrul Spitalului municipal Rădăuţi a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică, după ce în a fost identificat un focar de infecţie nosocomială (intraspitalicească) la şase nou-născuţi care au contactat stafilococul auriu medicilino-rezistent.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cătălina Zorescu a arătat ieri, într-o conferinţă de presă că decizia de închidere a maternităţii rădăuţene a fost luată miercuri după amiază, începând cu ora 14.00 şi va fi valabilă cel puţin 10 zile. Cei şase nou-născuţi infectaţi au fost internaţi şi trataţi în Secţia de chirurgie infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, evoluţia lor fiind favorabilă, doi dintre aceştia fiind şi în prezent internaţi, în timp ce ceilalţi patru au fost externaţi. Situaţia de la maternitatea din Rădăuţi nu a fost adusă la cunoştinţa DSP de reprezentanţii Spitalului Municipal, cum ar fi trebuit, ci de către medicii Spitalului Judeţean, unde au ajuns bebeluşii infestaţi. Cătălina Zorescu a explicat că primul caz a fost înregistrat acum o lună, în data de 19 noiembrie, fiind considerat debutul focarului, dar că DSP Suceava a fost sesizată despre cazuri de epidemiologul Spitalului Judeţean Suceava abia în data de 16 decembrie, iar ultimele două cazuri internate în spitalul sucevean au fost în 17 decembrie.
Cei şase nou-născuţi au vârste cuprinse între şase şi 22 de zile, cinci dintre ei au avut abccese cu diverse localizări, iar unul, mai grav, a suferit de osteomielită de femur (infecţia osului femural). Zorescu a mai spus că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibioticele obişnuite, fiind necesară utilizarea unor antibiotice speciale.
La Maternitatea Rădăuţi nu s-au respectat regulile simple de iginenă – spălatul mâinilor, apreciază directorul adjunct al DSP, Cătălina Zorescu
“Ancheta epidemiologică nu este finalizată, dar din datele preliminare bănuim că nu condiţiile de spitalizare au dus la apariţia acestui episod epidemic, ci anumite deficienţe de igienă în rândul personalului medico-sanitar”, a spus directorul adjunct al DSP, Cătălina Zorescu.
Ea presupune că nu s-au respectat reguli simple la care medicii epidemiologi fac apel mereu, dar că multora aceste reguli li se par banale şi de aceea nu le respectă întotdeauna cu stricteţe. “Vorbesc aici de spălatul mâinilor”, a spus Zorescu. Ea a menţionat că DSP Suceava a luat măsura dură de închidere temporară a Maternităţii Rădăuţi ce permite DSP şi conducerii spitalului să deruleze operaţiuni de curăţenie şi dezinfecţie foarte serioase care nu s-ar fi putut derula în prezenţa mamelor şi copiilor nou-născuţi.
“În prezent, personalul medico-sanitar din maternitate a fost investigat pentru a se vedea dacă există purtători ai acestui microb, vor fi ve-rificate documentele existente şi tot personalul va fi testat în privinţa mo-dului de cunoaştere a legislaţiei şi a normelor de igienă specifice”, a spus Zorescu. Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că dintre mamele internate la Rădăuţi una singură a contactat microbul şi urmează tratamentul specific, dar că această femeie nu avea şi copilul bolnav.
Spitalul Rădăuţi a tăcut chitic, cazul copiilor infestaţi fiind adus la cunoştinţa DSP de medicii Spitalului Judeţean
Maternitatea Rădăuţi va fi închisă timp de zece zile până la finalizarea procedurilor de dezinfecţie, perioadă în care naşterile din zona Rădăuţi vor fi preluate de Spitalul Judeţean Suceava. In cursul zilei de miercuri, cinci mămici au fost transportate la maternitatea din municipiul reşedinţă de judeţ iar ieri au venit alte patru. În luna noiembrie, în Maternitatea Rădăuţi s-au născut 118 copii, iar de la începutul lunii decembrie au fost 48 de nou-născuţi, ceea ce înseamnă că în zilele care vor veni va exista o afluenţă importantă de tinere mame pregătite să nască dinspre zona Rădăuţi către Suceava. Directorul adjunct al DSP a menţionat că Maternitatea Rădăuţi a mai fost închisă în acest an, pentru o săptămână, pentru dezinfecţie, în luna iunie, când funcţiona în vechiul spaţiu, după ce s-a înregistrat o infecţie cu bacilul piocianic la un nou-născut.
Zorescu a spus că reproşează conducerii Spitalului Rădăuţi că nu a informat DSP Suceava despre cazuri, iar alerta a venit din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava unde fuseseră internaţi nou-născuţii din Rădăuţi.
Ea a arătat că spitalul din Rădăuţi a externat copiii în a treia sau a patra zi de la naştere, iar nou născuţii nu prezentau sau prezentau o simptomatolgie uşoară, pentru că durata de incubaţie a bolii poate ajunge de la şapte la zece zile, iar copiii bolnavi au fost aduşi la Spitalul Judeţean Suceava de la domiciliu.
“Nu-i putem acuza de ceva intenţionat, ci de neglijenţă”, a declarat Zorescu care a precizat că au fost “semnale de alarmă” încă din luna noiembrie. Directorul adjunct al DSP Suceava a anunţat că o echipă de inspectori sanitari va merge la această maternitate şi în primă fază vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale.
“La finalul anchetei vom aprecia dacă a fost vorba de neglijenţă sau culpă medicală şi vom sesiza atât organismele profesionale, Colegiul Medicilor sau, dacă este vorba de fapte mai grave, organele competente”, a declarat Zorescu.
Modernizarea maternităţii rădăuţene, programată să dureze patru luni, s-a întins pe un an şi jumătate
Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în data de 4 decembrie a acestui an, amenajată într-un mod deosebit, fiind inclusă în programul de reabilitare a maternităţilor, finanţat de Banca Mondială, până la acea dată funcţionând într-un alt spaţiu. Iniţial, durata lucrărilor începute în 2013 era prevăzută pentru patru luni, dar din cauza problemelor de finanţare lucrările au durat un an şi jumătate. Concret, firma constructoare care s-a ocupat de modernizare, Victor Construct din Botoşani a ţinut în şah unitatea spitalicească rădăuţeană, refuzând să facă racordurile la reţeaua electrică a maternităţii până când nu şi-a primit toţi banii pentru lucrările efectuate. In proporţie de 99%, acestea erau efectuate încă din prima parte a acestui an doar că banii de la Guvern nu au fost alocaţi decât în toamnă, după ce a fost smulsă o promisiune în acest sens de la premierul Victor Ponta, venit în vară într-o vizită în judeţul nostru. De la 46 de miliarde de lei vechi cât se estimase iniţial, preţul modernizării maternităţii din Rădăuţi a ajuns la 82 de miliarde de lei vechi, bani veniţi de la Guvern şi Banca Mondială.
Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, a explicat că Maternitatea Rădăuţi a fost inclusă în programul de reabilitare, derulat de Guvern şi Banca Mondială, iar prin procedura proiectului, spitalul a avut obligaţia să asigure continuitatea funcţionării secţiei.
El a arătat că s-a găsit, când au început lucrările, un alt spaţiu, că s-a lucrat “în condiţii grele” şi că s-a făcut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea asistenţei medicale, fiind însă probleme legate de asigurarea circuitelor funcţionale. Tibeică a precizat că nu au fost probleme legate de asigurarea materialelor sanitare şi a substanţelor dezinfectante şi că au fost derulate instruiri periodice ale personalului medico-sanitar în conformitate cu legislaţia. In intervalul în care Maternitatea va rămâne închisă, inspectorii DSP vor analiza din toate punctele de vedere situaţia creată urmând să se ia măsurile inclusiv de sancţionare a celor responsabili, ce se impun. (N. ROSCA.)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …