Sunday , April 28 2024

Marile proiecte pentru Centenarul Marii Uniri, prezentate ieri la USV

Dezbaterea “România Centenară” a avut loc ieri, la USV. Au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai Guvernului României, precum și rectorul USV, Valentin Popa   

 centenar usv

Ieri, la Universitatea “Stefan cel Mare” a avut loc o dezbatere pe tema Centenar 2018, la care au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai Guvernului României, precum și rectorul USV, Valentin Popa, prorectorul Stefan Purici, dar și alte cadre didactice ale Universității sucevene.

Rectorul Valentin Popa a fost primul care a luat cuvântul și a ținut să arate că pentru Universitatea “Stefan cel Mare” este o onoare să facă parte din acest grup de universități, care inițiază discuțiile despre Centenar 2018 la nivel național.

In cadrul discuțiilor a luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Suceava, care a ținut să precizeze faptul că trebuie pusă în evidență cu această ocazie și Unirea Bucovinei cu }ara, eveniment care a precedat Unirea din 1 Decembrie. Astfel, acesta a profitat de faptul că la întâlnire au participat și reprezentanți de la București și i-a rugat să introducă în programul Centenarului și acțiuni organizate cu ocazia Zilei Bucovinei.

“Aș vrea să-i rog pe colegii de la București să prindă în Centenar, întrucât deocamdată nu am văzut pe nicăieri, și despre 28 noiembrie. Se vorbește doar de 1 Decembrie, or, 28 noiembrie precede evenimentul Marii Uniri. Fără Unirea Bucovinei nu puteam vorbi de 1 Decembrie. Nu am văzut un oficial al statului român să felicite de Ziua Bucovinei, deși prin lege a fost aprobată. N-am văzut o luare de poziție nicăieri la nivel național, am făcut noi evenimente aici, la Suceava.  Eu cred că va trebui să organizăm evenimente culturale ample în 2018, la care să invităm președintele României și Primul Ministru. Ziua de 28 noiembrie precede 1 Decembrie și eu cred că în felul ăsta trebuie să pornim la drum pentru că avem ce spune, trebuie să spunem, trebuie să ne susținem această cauză, pentru că și Bucovina a fost o piesă importantă în această chestiune, dar parcă peste ani se pierde undeva. Eu cred că trebuie începută pregătirea lor de anul acesta: expoziții 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu }ara, la simpozioane științifice pe această temă, fie un documentar despre Unirea Bucovinei cu România. Vrem împreună cu Universitatea și cu alții interesați să facem aceste festivități”, a arătat ieri Gheorghe Flutur.

De asemenea, președintele administrației județene a arătat că dorește ca până în 2018 să reușească să creeze mai multe monumente care să marcheze acest moment important, propunând chiar crearea unui complex privind Monumentul Unirii. Acesta a mai spus că sunt unele proiecte ce trebuie finalizate până în 2018, printre care și reabilitarea Gării Ițcani, modernizarea Vămii Siret, dar și deschiderea punctelor de frontieră dintre sudul și nordul Bucovinei.

 

Primarul Ion Lungu a luat de asemenea cuvântul în cadrul întrunirii și a arătat că este important ca Bucovina, Suceava să arate schimbată după 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, motiv pentru care își propune să finalizeze obiective importante până în 2018, printre care se numără și construirea podului peste râul Suceava, șoseaua de centură.

De asemenea, mai multe cadre didactice ale instituției, reprezentând diverse facultăți, și-au manifestat intenția de a organiza evenimente pentru a marca acest moment important.

Seria de dezbateri „România Centenară” va continua, în perioada următoare fiind programate astfel de întâlniri în alte șase centre universitare din țară.

Inițiativa se înscrie în Programul de Guvernare 2017-2020 cu privire la marcarea Centenarului Marii Uniri și face parte din setul de acțiuni de pregătire a „Forumului României Centenare”, ce urmărește să-i reunească pe reprezentanții autorităților centrale și locale, pe cei ai mediului academic și cultural, precum și pe cei ai societății civile. Momentul culminant al „Forumului României Centenare” s-ar putea regăsi în semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universități, Academia Română și Guvernul României. (Alexandra IONIC|)

 

 

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …