Maricela Cobuz: “Copiii fără CNP vor avea acces gratuit la servicii medicale și se pot înscrie la grădiniță sau școală”

9/11/18 ora:8:42am

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunțat că, în urma adoptării a două proiecte de lege, copiii din România care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă, fără CNP, vor putea să beneficieze gratuit, ca toți copiii din țară, de serviciile medicale și de accesul la educație.

În sprijinul acestora, Parlamentul României a adoptat două proiecte importante pentru copiii care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă, proiecte de lege la care am participat în calitate de coinițiator și am susținut aceste demersuri printr-o declarație politică.

“Este vorba, în primul rând, despre Proiectul de lege pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului (L427/2018), prin care se asigură gratuit accesul la serviciile de sănătate pentru copiii fără CNP, care a fost adoptat de Senatul României și înaintat Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare, în calitate de camera decizională.

Al doilea proiect de lege, care a fost adoptat de Camera Deputaților, modifică și completează Legea nr.1/2011 a educației naționale (PLX 320/2018) și prevede accesul gratuit la educație pentru copiii fără CNP”, a declarat parlamentarul sucevean.

Conform Maricelei Cobuz, în momentul solicitării accesului la educație, personalul unităților de învățământ la care s-a solicitat înscrierea trebuie să anunțe, în termen de maxim 3 zile lucrătoare, serviciile de asistență socială din circumscripția respectivă, și după caz organele de poliție, în vederea efectuării procedurilor de înscriere a acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii, sau în vederea identificării lor, după caz.

Înscrierea tuturor copiilor de vârstă școlară în învățământul obligatoriu este o prioritate pentru România, țară membră UE. Conform datelor INS din luna ianuarie 2018, numărul copiilor între 0 și 14 ani este de 3.264.000 de persoane. Desigur, aceste date oficiale nu includ copiii neînregistrați cărora nu li s-au alocat un cod numeric personal. Cifrele de școlarizare alocate prin Ordinul Ministerului Educației sunt elaborate în funcție de numărul copiilor care îndeplinesc anual vârsta de înscriere în învățământul de stat. Includerea copiilor fără CNP în planificarea școlară anuală devine imposibilă în lipsa implicării autorităților publice locale în identificarea acestor copii, a susținut deputatul Cobuz.

Anual, în România, sunt abandonați în maternități sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Conform datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuții abandonați în maternitate nu aveau identitate. Există, de asemenea, un procent de 10% dintre minorii aflați în centrele de plasament care nu au un certificat de naștere.

În prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulți sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile și un an, care nu au acces la educație și serviciile medicale. Neidentificarea copiilor și creșterea acestora în comunități aflate fără acte de identitate duce la creșterea nivelului de sărăcie, la analfabetism, expunerea la abuz, violență, trafic de persoane. “Cei mai afectați de aceste inechități sunt copiii care fac parte din anumite grupuri etnice, provin din zone rurale sau greu accesibile, din familii sărace și fără educație sau lipsite, la rândul lor, de documente de identitate.

Prin adoptarea de Parlament a celor două Proiecte legislative se face un prim pas în identificarea și sprijinirea copiilor fără CNP, astfel ca în România, țară membră a Uniunii Europene, să nu mai existe persoane fără acte de identitate.

De asemenea, prin cele două proiecte de lege, la care am contribuit în calitate de coinițiator, se asigură accesul gratuit la serviciile de sănătate și educație, iar copiii fără cod numeric personal pot fi identificați și înscriși mai ușor în registrele de stare civilă. Ca deputat în Parlamentul României, dar și ca medic pediatru, cred că este de datoria mea să vin în sprijinul tuturor cetățenilor, dar mai ales a copiilor acolo unde legislația trebuie îmbu­nătățită”, a declarat deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz. (O.S.)