Thursday , April 18 2024

Marele poluator Supermag Imperial, trimis în faliment

incendiu 1

 Tribunalul Suceava a admis cererea BCR, principalul creditor al firmei familiei Hânţar, în acest sens u societatea de procesare a cauciucurilor, devenită celebră prin poluările succesive de la Slobozia – Grăniceşti, are datorii de peste 500 de miliarde de lei vechi. După ce au acordat cu deosebită bunăvoinţă mai multe împrumuturi succesive firmelor lui Hânţar, bancherii de la BCR se luptă acum să recupereze credite nerestituite în valoare totală de 7,85 milioane de euro

Tribunalul Suceava a admis recent cererea BCR, principalul creditor al firmei Supermag Imperial aparţinând familiei Hânţar şi a dispus intrarea în faliment a societăţii. Acest pas era de altfel previzibil, în condiţiile în care instanţa a respins cererea Supermag Imperial administrată judiciar de Alpha Insolv IPURL de confirmare a planului de reorganizare propus de aceasta.
Incă din toamna anului trecut, Obiectiv de Suceava arăta că acest plan de reorganizare a fost contestat de creditorii societăţii comerciale, apreciindu-se că a fost realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor chirografari, faţă de care se propune o recuperare a doar 1,5% din valoarea creanţei cât şi a celor garantaţi, faţă de care se propune o recuperare de doar 6%. In acelaşi timp, fiind favorizaţi creditorii bugetari şi interesele debitorului.

incendiu cauciuc slobozia 1
Fabrica de la Slobozia a familiei Hânţar a fost cuprinsă de un puternic incendiu acum doi ani

Planul de reorganizare respins de creditori
In luna octombrie a anului 2012, SC Supermag Imperial, firmă aparţinând lui familiei Hânţar, a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, cerere acceptată de instanţă. A fost numit şi lichidatorul, cel indicat de altfel în solicitarea depusă la instanţă de administratorul firmei – practicianul în insolvenţă Alfa Insolv IPURL. In data de 11 septembrie a anului 2013, firma lichidatoare a prezentat creditorilor planul de reorganizare al societăţii aflate în insolvenţă care însă nu a fost acceptat de cei mai importanţi dintre creditori. Este vorba în primul rând despre BCR SA, care a votat negativ planul de reorganizare propus, fiindcă nu a fost redactat în conformitate cu cerinţele impuse de Legea 85/2006. Acest plan trebuia să conţină informaţii generale referitoare la debitor, structura acţionariatului în momentul declanşării procedurii de insolvenţă, managementul societăţii, pieţe pe care acesta acţionează. Trebuia de asemenea făcută o evaluare a patrimoniului pentru asigurarea premizelor pentru aplicarea unui trataqment corect şi echitabil fiecărui titular de creanţe, prin oferirea unei recuperări cle puţin la fel de mare ca în situaţia falimentului. Planul nu menţiona tratamentul categoriilor de creanţe, lipsea analiza defavorizării, nu se arăta ce despăgubiri urmează a se oferi titularilor tuturor categoriilor de creanţe în comparaţie cu valoarea estimată ce ar putea fi primită prin distribuirea în caz de faliment, valoare ce trebuia luată în calcul la data propunerii planului. Mai tranşant a fost atunci creditorul NV Galco Pre-Q Europe SA, care şi-a exprimat votul negativ cu privire la aprobarea planului de reorganizare al SC Supermag Imperial pentru că acesta este “realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor chirografari – foştii parteneri de afaceri ai societăţii aflate în insolvenţă , faţă de care se propune o recuperare a doar 1,5% din valoarea creanţei cât şi a celor garantaţi, în speţă băncile, faţă de care se propune o recuperare de doar 6%. In acelaşi timp, sunt favorizaţi creditorii bugetari şi interesele debitorilor”.
Nici Fiscul nu a aprobat planul de reorganizare aşa cum a fost propus, întrucât acesta nu conţinea precizări cu privire la creanţa suplimentară datorată în temeiul declaraţiilor fiscale pentru perioada noiembrie 2012 – aprilie 2013 şi nu se fac precizări referitoare la situaţia datoriilor curente către bugetul statului decurgând din continuarea activităţii societăţii. Anticipam încă de atunci că, în condiţiile în care BCR este creditorul care are de recuperat cei mai mulţi bani de la Supermag Imperial şi va ţine cu dinţii de propriul interes, nu este exclus ca insolvenţa firmei familiei Hânţar să se transforme în faliment
Diferenţă de peste 13 milioane euro, între datoriile totale raportate la Finanţe şi creanţele înscrise la masa credală
Un aspect cel puţin neclar în desfăşurarea procedurii insolvenţei la Supermag Imperial este cel semnalat la jumătatea anului trecut de ANTITEPARI.ro, care susţinea că insolvenţa firmei de reşapat cauciucuri din judeţul Suceava a scos la iveală o diferenţă de peste 13 milioane de euro între datoriile totale raportate la Finanţe şi creanţele înscrise la masa credală, In mod oficial, firma este deţinută de Nicoleta-Alina Hânţar, soţia lui Ioan Hânţar iar afacerile familiei continuă pe alte firme, în principal sub brandul “Radburg”. “Supermag Imperial” înregistrează o diferenţă enormă între datoriile raportate la Finanţe şi cele înscrise la masa credală. Deşi nu ar trebui să existe diferenţe mari între aceste două cifre, în cazul acesta valoarea este considerabilă, de peste 58 milioane lei, ceea ce înseamnă peste 13 milioane euro. Site-ul amintit consideră că aceasta este ori o sumă pe care creditorii nu au mai înscris-o în tabelul creanţelor – din nepricepere sau din cauza lipsei unor informaţii, ori are altă explicaţie, care ar putea ţine de raportări inexacte, fictiv.
Activele ce vor fi scoase la vânzare au fost evaluate la 746 miliarde de lei vechi
SC Supermag Imperial, firma de la Slobozia aparţinând familiei lui Ioan Hânţar, şi-a cerut singură intrarea în insolvenţă în octombrie 2012. O cerere similară fusese adresată Tribunalului Suceava în luna iunie a aceluiaşi an de către BCR, care singură are de primit de la firma de procesat cauciucuri 350 de miliarde de lei vechi, dar secţia civilă a instanţei sucevene a decis conexarea celor două dosare. Pe lângă datoriile bancare, societatea din Slobozia care a devenit cunoscută mai ales prin poluările repetate şi accidente de muncă tragice, mai are de plătit sute de miliarde de lei vechi la alţi creditori. Când a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei, Nicoleta Alina Hânţar, administrator al Supermag Imperial, soţia omului de afaceri Ioan Hânţar arăta că “am constatat că în patrimoniul nostru există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichiditate şi, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile în patrimoniul nostru nu vom putea plăti datoriile exigibile către creditorii noştri. Ne aflăm în cazul unei insolvenţe vădite, nu am achitat în termen de 30 de zile din cauza insuficienţei fondurilor băneşti datoriile către creditorii noştri bugetari, garantaţi şi chirografari”.
In cererea depusă la Tribunal se arăta că va fi depus şi un plan de reorganizare al societăţii, cerându-se ca administrator judiciar să fie desemnat practicianul în insolvenţă Alfa Insolv IPURL Suceava. Supermag Imperial a plătit anterior şi un audit, la o firmă de profil suceveană care a constatat că la sfârşitul anului 2012, activele totale ale societăţii ar fi fost în valoare totală de 746 de miliarde de lei vechi, cifra de afaceri de 643 de miliarde lei vechi iar pierderile aferente anului 2012 au fost de 21,4 miliarde de lei vechi. Conform documentelor depuse la dosar, valoarea totală a datoriilor era, la jumătatea lui 2013, de 504 miliarde de lei vechi. Din care obligaţii restante la alţi creditori – 246 de miliarde de lei vechi, credite bancare restante 224 de miliarde de lei vechi, 425 de milioane lei vechi datorii la bugetul de stat şi 625 de milioane la bugetele locale. Suma anunţată ca fiind restanţe bancare nu bate însă cu o alta, rezultată din cererea depusă în luna iunie a anului 2012 de către BCR, care solicita de asemenea deschiderea procedurii insolvenţei, pentru o sumă totală de 7,8 milioane de euro, echivalentul, la acea vreme, a 350 miliarde de lei vechi, credite şi dobânzi restante. Diferenţa de 120 de miliarde de lei vechi între suma invocată de BCR şi cea declarată de Supermag Imperial urmează a fi tranşată pe parcursul derulării procedurii falimentului.
Cinci împrumuturi, totalizând 7,85 milioane de euro, angajate de Supermag Imperial la BCR şi nerestituite
Conform cererii de declanşare a procedurii insolvenţei depuse la jumătatea lunii iunie 2012, BCR a cerut, în calitate de creditor garantat, deschiderea procedurii de insolvenţă pentru că firma debitoare datorează băncii o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în sumă totală de 7,85 milioane de euro, echivalent a 35 milioane RON (350 de miliarde de lei vechi, n.r.), sumă compusă din mai multe credite angajate de Supermag Imperial SRL şi neonorate la termen. Suma reprezintă 6,9 milioane de euro credit restant, 652 mii de euro dobânzi restante şi 286 mii de euro creanţe ataşate, comisioane restante şi cheltuieli de judecată în contul a cinci împrumuturi oferite începând cu anul 2006. Astfel, în data de 21.02.2006, BCR a acordat firmei familiei Hânţar o linie de credit în sumă totală de 800.000 de euro, majorată ulterior la 1,5 milioane de euro. Acest prim împrumut a fost garantat printre altele cu contracte de garanţie reală mobiliară, fără deposedare, asupra conturilor curente, cu o garanţie reală imobiliară fără deposedare asupra stocului de materii prime. Pentru această primă linie de credit s-au mai întocmit şi un contract de ipotecă asupra unor imobile aparţinând SC Radburg SRL, firmă aparţinând de asemenea familiei Hânţar. S-a mai depus drept garanţie în aceeaşi zi, un bilet la ordin în alb, cu clauza “fără protest”, emis de Supermag Imperial şi avizat de Nicoleta Alina Hânţar.
Al doilea contract de credit a fost încheiat în data de 12.04.2006, pentru o sumă de 2,25 milioane de euro. Acest credit a fost garantat printre altele cu un contract de ipotecă asupra unui imobil de pe strada Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc, dar şi pentru o altă clădire cu destinaţie de pensiune, 2,9 hectare de teren curţi şi construcţii în satul Slobozia -comuna Grăniceşti, etc.
Al treilea contract de împrumut neonorat de Supermag Imperial către BCR datează din 27.07. 2007 şi este în valoare de 2,56 milioane de euro. Bancherii de la BCR au mai scăpat printre degete alte 1,19 milioane de euro în ziua a fost acordat în 28.12. 2009, pentru investiţii.
După intrarea în faliment a firmei Supermag Imperial, lichidatorul nu mai are altceva de făcut decât să scoată la vânzare activele firmei pentru a se acoperi datoriile către creditori.
Valoarea activelor de 746 de miliarde de lei vechi, rezultată din evaluarea amintită anterior ar putea apărea ca acoperitoare pentru datoriile asumate de 500 de miliarde de lei vechi, numai că aceasta nu înseamnă automat şi preţul la care activele vor putea fi valorificate, acestea fiind evaluate, cel mai probabil, la valori foarte mari tocmai pentru a se putea obţine acele importante împrumuturi bancare angajate de Supermag Imperial şi nerestituite.
Fabrica lui Hânţari – unul din marii poluatori ai judeţului

Groapa Slobozia 1.jpg

In luna octombrie 2013, zeci de tone de deşeuri de cauciuc provenind de la Supermag au fost descoperite în mai multe gropi săpate pe malul râului Suceava

Obiectiv de Suceava a scris în dese rânduri că bomba ecologică de la Slobozia a funcţionat ilegal încă de la înfiinţare, neavând niciodată autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Nelu Hânţar a ignorat ani în şir avertismentele celor de la ISU şi sfaturile pompierilor astfel încât, nici după data de 6 ianuarie 2012, când centrala termică, depozitul de cauciucuri uzate şi chiar fabrica în sine, au luat foc, totul fiind la un pas de o catastrofă ecologică, nu s-a intrat în legalitate din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Incendiul de atunci a fost provocat tot de o defecţiune a centralei termice, focul izbucnind din cauza sistemului de alimentare al cazanului acesteia, care prezenta scurgeri de combustibil lichid. Toamna trecută, zeci de familii din Slobozia au reclamat că fabrica de procesat cauciucuri aparţinând Supermag Imperial i-a intoxicat cu fum ieşit din arderea deşeurilor de cauciuc în centrala termică ce ar fi trebuit să funcţioneze cu peleţi din lemn. Inspectorii de mediu au mai descoperit atunci pe malul apei Sucevei, în incinta balastierei lui Dumitru Morhan, zeci de tone de deşeuri rezultate din prelucrarea cauciucurilor uzate îngropate într-un şanţ lung de 40 de metri, lat de 15 şi adânc de trei metri. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …