Friday , April 19 2024

Manifestări organizate la 120 de ani de la înființarea Muzeului Bucovinei

Directorul general al Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a oferit la împlinirea a 120 de ani de existență a instituției 10 medalii aniversare unor persoane și instituții publice. Ministrul Culturii a anunțat că în viitorul apropiat se va înființa la Suceava un Muzeu de Artă Contemporană u seria de manifestări dedicate împlinirii a 120 de ani de la înființarea instituției muzeale sucevene a inclus inaugurarea, la Muzeul de Stiințe ale Naturii din Suceava, a sistemului 3D „Printre dinozauri”. Pentru a marca evenimentul, Muzeul sucevean și-a lansat și propria ciocolată

Mai multe manifestări au fost organizate sâmbătă, 25 ianuarie, la Suceava, pentru marcarea împlinirii a 120 de ani de la înființarea Muzeului Bucovinei. Evenimentele s-au desfășurat în prezența unui public numeros, a Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen Suceveanul, a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, a oficialităților locale și județene precum primarul Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Marin Niță, a reprezentanților Arhivelor Naționale, precum și a reprezentanților unor instituții  muzeale și culturale din Chișinău, Bălți, Cernăuți, București, Iași, Alba Iulia, Craiova, Sibiu, Cluj-Napoca, Reșița, Vaslui, Brăila și, cum de altfel era firesc, Suceava.

Directorul general al Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu,  a fost amfitrionul evenimentului și în discursul său a prezentat importanța momentului sublinind că „această instituție cu resursele pe care le-a avut, cu personalul pe care l-a avut funcție de epocă a încercat de-a lungul celor 120 de ani să păstreze, să adune și să transmită de la generație la generație memoria culturală a acestei zone”.

Primarul Ion Lungu a dat citire „convocatorului” din 4 ianuarie 1900 (în perioada celui mai longeviv primar al municipiului Suceava, Franz-Cavaler Des Loges, 1891 – 1914), act prin care se înființa Societatea „Muzeul orășenesc din Suceava”: actul de naștere a Muzeului la Suceava. Ion Lungu a felicitat conducerea Muzeului Bucovinei (declarându-se mândru că este sucevean, și că avem un muzeu atât de performant aici la Suceava) și pe cea a Consiliului Județean pentru modul în care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului cultural al zonei, făcând referire la salvarea Cetății de Scaun printr-un proiect cu fonduri europene și arătând că împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților municipalitatea susține salvarea patrimoniului medieval.

În sala de conferințe a Muzeului Bucovinei, directorul instituției, Emil Constantin Ursu, a oferit la împlinirea a 120 de ani de existență a instituției 10 medalii aniversare unor persoane și instituții publice.

Emil Constantin Ursu a menționat că aversul medaliei ilustrează clădirea Muzeului de Istorie, care este sediul central al Muzeului Bucovinei, iar reversul ilustrează două piese aflate în colecția instituției muzeale, descoperite de arhitectul austriac Karl A. Romstorfer. Lista a fost deschisă de președintele Klaus Werner Iohannis, șeful statului fiind primul președinte al României care calcă pragul instituției muzeale bucovinene pentru ca în 28 noiembrie 2019 să acorde Muzeului Bucovinei medalia Centenarul Marii Uniri, iar în 15 ianuarie 2020 să acorde Muzeului Bucovinei „Meritul Cultural în grad de comandor”. Medalii aniversare „Muzeul Bucovinei 120 de ani” au mai primit Academia Română, ÎPS Pimen Suceveanul – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Ministerul Culturii, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, pentru sprijinul constant acordat instituției muzeale, Consiliul Județean, Institutul Național al Patrimoniului, Primăria municipiului Suceava, Rainer Vollkommer – director al Muzeului Național Liechtenstein, precum și fostului director al Muzeului Bucovinei, Pavel Blaj. De altfel, referindu-se la Consiliul Județean, Emil Ursu a precizat că, întrucât „nimic nu se poate fără bani”, are de ce să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru că instituția muzeală a avut ca finanțator Consiliul Județean iar acesta a înțeles că Muzeul poate fi motor de dezvoltare în această zonă. „Alături de marile proiecte precum Cetatea de Scaun, laboratorul zonal sau Muzeul Bucovinei au existat și proiecte mai mici care au însemnat niște sume de bani. Muzeul Bucovinei are un plan editorial generos. Încearcă să publice lucruri relevante pentru cultura națională. Toate acestea se fac cu bani, iar la Suceava Consiliul Județean este un finanțator generos”, a spus Emil Ursu.

Managerul Complexului Național „Moldova” Iași, Lăcrămioara Stratulat a oferit o „diplomă de excelență” directorului general al Muzeului Bucovinei și ministrului Culturii.

Primind de la Emil Ursu medalia aniversară „Muzeul Bucovinei 120 de ani”, ministrul Culturii a anunțat în cuvântarea pe care a susținut-o că în viitorul apropiat se va înființa un Muzeu de Artă Contemporană, la Suceava. Asta pe lângă demersurile CJ Suceava și ale Muzeului Bucovinei de a înființa un Muzeu de Artă.

Tot în sala de conferințe a Muzeului și în legătură cu cei 120 de ani de la înființarea muzeului a avut loc și lansarea albumului „Arta Memoriei”, de Traian Postolache și decernarea medaliei aniversare „Muzeul Bucovinei 120”

Seria de manifestări dedicate împlinirii a 120 de ani de la înființarea instituției muzeale sucevene a inclus inaugurarea, la Muzeul de Stiințe ale Naturii din Suceava, a sistemului 3D „Printre dinozauri”. La deschidere au fost zeci de copii entuziasmați, însoțiți de părinți, dar și invitați din țară și din Republica Moldova. Proiecțiile panoramice 360° din mediile marin, forestier și lizierele de pădure în care trăiau dinozaurii și podeaua interactivă sunt atracții care au stârnit reacții de bucurie atât de la cei mici cât și de la cei mari. Intrarea a fost gratuită la inaugurare (sâmbătă, de la ora 10 la ora 12:00), însă prețul biletului este 3 lei. Proiectul are o latură științifică și care încearcă să ilustreze pe baza datelor științifice o parte din fauna triasică, Muzeul Național Grigore Antipa de la București furnizând datele Muzeului Bucovinei iar potrivit directorului Emil Constantin Ursu, un rol deosebit în realizarea proiectului l-a avut administratorului public al Județului, Irina Vasilciuc.

De menționat este că la împlinirea a 120 de ani de la înființarea Muzeului Bucovinei a fost lansat și noul produs de brand, Ciocolata Muzeului Bucovinei, instituția muzeală fiind printre puținele din România și chiar din Europa care au propria marcă de ciocolată. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …