Thursday , April 25 2024

Manifestări de amploare, sâmbătă, de Ziua Pompierilor

pompieri 1 [800x600]


Sâmbătă, pompierii au aniversat 166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. La ceas aniversar, pompierii militari suceveni au marcat această sărbătoare cu o serie de activităţi premergătoare, desfăşurate la sediul inspectoratului. După prezentarea mesajelor de felicitare, au urmat avansările în grad înainte de termen. Anual, de ziua armei, pompierii care obţin rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice, sunt avansaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului general al IGSU, inspectorul şef, generalul de brigadă dr. Ion Burlui, a schimbat tresele de pe umerii a doi ofiţeri şi cinci subofiţeri, care au fost avansaţi la gradul de căpitan, respectiv plutonier adjutant – un subofiţer şi plutonieri majori – patru subofiţeri.
Tot în acest cadru festiv, şeful pompierilor suceveni a acordat pentru 50 de pompieri militari, diplome de merit, de onoare şi de excelenţă, plachete onorifice, embleme de merit, distincţii de serviciu-insigne simbol şi insigne onorifice, pentru rezultatele obţinute.pompieri 2 [800x600]
Festivitatea a continuat cu un simpozion dedicat „Bătăliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din România” şi Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş – patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof. dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava.
De asemenea, în cursul acestei săptămâni, au fost prezentate în cadrul expoziţei „Arc peste timp”, mai multe documente şi fotocopii din Arhivele Naţionale, cu file din istoria pompierilor suceveni şi evoluţia formaţiunilor din domeniul situaţiilor de urgenţă, atât la sediul inspectoratului cât şi la cel al Palatului Administrativ.
De ziua lor, pompierii militari suceveni au fost alături de cei în slujba cărora sunt – cetăţenii. S-au depuse coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judeţ şi la statuia „Pompierul”, din faţa Bisericii Militare, cu participarea oficialităţilor, a cadrelor militare active şi în rezervă, a jurnaliştilor şi a celor care au dorit să fie alături de sărbătoriţi.
A urmat un moment susţinut de Fanfara Primăriei, în foişorul din Parcul Central al municipiului, cu cântece patriotice şi de promenadă. pompieri 3 [800x600]
Cetăţenii au vizionat tehnica de intervenţie a salvatorilor, expusă în faţa Palatului Administrativ, s-au documentat la punctele de informare şi s-au bucurat împreună cu militarii, atunci când aceştia au defilat cu cântec şi cu toate autospecialele din dotare pe traseul Palatul Administrativ – Biblioteca Judeţeană – Hotelul Bucovina – Policlinica Municipală – Stadionul Areni – sediul inspectoratului.
Pompierii militari suceveni şi-au sărbătorit ziua şi pe muntele Rarău, unde au fost implicaţi în activitatea organizată de Consiliul Judeţean Suceava, cu o Gardă Portdrapel, din care au mai făcut parte şi poliţişti, jandarmi şi militari MApN, care a arborat un drapel tricolor de 24 de metri pătraţi, pe un catarg aflat la 1.400 de metri altitudine. În acest timp, corala mixtă a Inspectoratului şi a Protopopiatului I Suceava, s-a aflat pe scena amenajată în aer liber pe masivul Rarău, unde a cântat cântece patriotice şi ostăşeşti.
Surprizele pompierilor militari suceveni nu s-au încheiat aici, pentru că au urmat „Porţi Deschise”, în toate subunităţile din judeţ, şi o expoziţie în parcarea Iulius Mall Suceava, unde toţi cei prezenţi au putut viziona exerciţii demonstrative, tehnica de luptă şi punctele de informare preventivă. (C. Z.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …