Saturday , April 20 2024

Mănăstirea Moldoviţa va fi resfinţită pe 25 august

moldovita

Stareţa mănăstirii, maica Benedicta, a explicat că slujba este oficiată pentru că au fost încheiate lucrările de restaurare a picturii, durata efectuării acestora întinzându-se pe 22 de ani. „Am fixat data de 25 august pentru că atunci avea agenda liberă Inalt Preasfinţitul (Pimen – n.red.). Ne aşteptăm la un număr mare de credincioşi şi este posibil ca să nu poată trece în prima zi toată lumea prin altar. De aceea vom mai vorbi cu Inalt Prea Sfinţia Sa ca să vedem pentru ce perioadă dă binecuvântare”, a explicat maica Benedicta 

Pe data de 25 august va avea loc o slujbă de resfinţire a Mănăstirii Moldoviţa, evenimentul religios fiind organizat pentru a marca finalizarea lucrărilor pentru restaurarea picturii. Acestea au început încă din 1990 şi s-au încheiat în toamna anului trecut, însă slujba de resfinţire nu a fost făcută atunci din considerente organizatorice şi pentru că era în prag de iarnă.
Din primăvară s-au reluat demersurile iar stareţa mănăstirii, maica Benedicta a explicat că luna august este potrivită pentru că este o perioadă de concedii când pot veni mulţi credincioşi din alte părţi ale ţării sau chiar şi din cei plecaţi la muncă peste hotare. „Data de 25 august am fixat-o pentru că atunci avea agenda liberă şi Inalt Prea Sfinţia Sa (Pimen – n.red.) deoarece programul pe care îl are este unul încărcat”, a spus maica Benedicta.
Din câte se pare, Patriarhul Daniel nu va putea fi prezent la resfinţirea picturii de la Mănăstirea Moldoviţa, însă din partea Patriarhiei va participa episcopul vicar Prea Sfinţitul Varlaam Ploieşteanul. Dintre ierarhii care au confirma prezenţa pe 25 august se numără, potrivit maicii Benedicta, IPS Teodosie, PS Meletie din Ucraina şi PS Macarie.
De asemenea, atât autorităţile cât şi conducerea mănăstirii se aşteaptă la un număr mare de credincioşi. Una dintre rânduielile Bisericii Ortodoxe atunci când se sfinţeşte sau resfinţeşte un lăcaş de cult este acela de a se permite accesul femeilor în altar. „Ne aşteptăm la un număr mare de credincioşi şi este posibil ca să nu poată trece în prima zi toată lumea prin altar”, a spus maica Benedicta. Ea a mai spus că nu a fost stabilit un număr suplimentar de zile în care să fie permis accesul în altar pentru a săruta icoanele şi nu a confirmat zvonurile cu privire la o perioadă de şapte zile. „Vom vorbi cu Inalt Prea Sfinţia Sa ca să vedem pentru ce perioadă dă binecuvântare”, a explicat maica Benedicta, sperând că măcar până joi să fie permisă intrarea în altar. Menţionăm că data de 29 august este iarăşi una foarte importantă în calendarul Bisericii – pomenirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc.
Stareţa mănăstirii Moldoviţa a explicat că din 1537 pictura mănăstirii nu a mai fost curăţată. Pe lângă lucrările migăloase de restaurare a picturii a cărei culoare predominantă este galben – auriu, au fost făcute şi alte lucrări cum ar fi cele de restaurare a stranelor şi de rezidire a Sfintei Mese din altarul bisericii. Aceasta nu a mai fost reparată de la finele secolului al XVIII-lea, dar cei care au executat lucrarea au avut grijă ca vechea piatra de deasupra Sfintei Mese să fie refăcută, curăţată ca să fie păstrată. O parte din lucrările de restaurare a picturii – în zona pronaosului, a pridvorului şi pe partea de nord a bisericii – s-au făcut printr-un proiect cu finanţare europeană accesat în 2010. Pentru proiectul de la Mănăstirea Moldoviţa a fost prevăzuta o valoare totala de 7,05 milioane de lei. Potrivit celor spuse de maica Benedicta, prin proiectul cu finanţare europeană la care a fost semnat contractul de finanţare în 2010 s-au făcut şi alte lucrări cum ar fi cele din zona muzeului. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …