Friday , April 19 2024

Majorarea prețului la termoficare, blocată ieri de consilierii locali

Consilierii locali au subliniat faptul că această majorare ar aduce cu sine un val puternic de debranșări de la sistemul centralizat, pe lângă creșterea datoriilor la încălzire ale populației, care își achită cu greu facturile la termoficare și nu va reuși să plătească prețul mărit pentru o gigacalorie. Problema pe care consilierii respectivi n-au reușit să o lămurească o reprezintă faptul că mai mult de jumătate dintre locuitorii municipiului au renunțat deja la sistemul centralizat, optând pentru centrale de apartament, dar din banii acestora se plătește subvenția pentru cei care nu s-au debranșat încă

 

Consiliu local - 27 aprilie 2017

Consilierii locali au votat ieri împotriva propunerii de majorare a prețului plătit de populație pentru încălzirea în sistemul centralizat. Conform proiectului de hotărâre, modificarea este datorată scăderii subvenției acordate de Primărie pentru termoficare și modului în care prețul total plătit pentru o gigacalorie se împarte între municipalitate și cetățeni. Primarul Ion Lungu a arătat că prin această scădere a subvenției se dorește crearea unei echități între cetățenii suceveni, întrucât este incorect față de cei care au centrale termice proprii ca ei să plătească de două ori, atât pentru combustibilul pe care îl folo­sesc în centrale, cât și pentru subvențiile acordate celor racordați la sistemul centralizat. De asemenea, sumele pe care Primăria nu le-ar mai plăti pentru subvenții ar putea fi investite în infrastructura de termoficare a orașului, astfel încât întregul sistem să devină mai eficient.

“Am avut discuții cu toate grupurile de consilieri de-a lungul vremurilor. Toți mi-ați reproșat și pe bună dreptate că se dau prea mulți bani la subvenții. La termoficare soluția este de a lua acești bani să îi ducem în infrastructură, unde avem mari probleme și trebuie să facem niște lucrări de anvergură pentru reabilitarea rețelelor termice. Aceasta este varianta. In final, oamenii vor plăti prețul final la gigacalorie, iar noi vom folosi banii pentru  lucrările de modernizare care vor veni în favoarea lor. Reducerea subvenției pe care o plătește Primăria va însemna să facem pe de o parte o echitate între cetățenii din municipiul Suceava, iar pe de altă parte să acumulăm niște sume pe care să le folosim la dezvoltare în termoficare”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.

La sistemul centralizat de încălzire al orașului sunt racordate, în prezent, 17.895 dintr-un număr total de 36.853 de apartamente, cu 1.000 mai puține față de  2015. Astfel, jumătate dintre locuitorii municipiului au renunțat deja la sistemul centralizat, optând pentru centrale de apartament.

Consilierii PSD s-au opus proiectului de hotărâre invocând faptul că, atunci când societatea falimentară Termica a solicitat majorarea tarifului pentru o gigacalorie, decizia aleșilor locali a venit mult prea târziu și că principala problemă a sistemului de termoficare, pe care niciun operator și nici consiliile locale care s-au aflat la conducerea municipiului de-a lungul timpului nu au reușit să o rezolve, o reprezintă pierderile de energie datorate instalațiilor foarte vechi. De asemenea, consilierii locali au su­bliniat faptul că această majorare ar aduce cu sine un val puternic de debranșări de la sistemul centralizat, pe lângă creșterea datoriilor la încălzire ale populației, care își achită cu greu facturile la termoficare și nu va reuși să plătească prețul mărit pentru o gigacalorie.

Dacă proiectul de hotărâre ar fi fost aprobat, Primăria Suceava ar fi plătit o subvenție 81,38 de lei, reprezentând 25% din prețul total, comparativ cu 143,38 lei, cât plătește în prezent, iar sucevenii ar fi plătit 240 de lei, reprezentând 75% din prețul total gigacaloriei, comparativ cu 178 lei/gcal, cât plătesc în prezent.

Primarul Ion Lungu a arătat ieri că va repune proiectul pe ordinea de zi într-o ședință viitoare și speră că toți consilierii vor vota această modificare, astfel încât să poată fi redusă subvenția acordată pentru încălzire, iar sumele economisite să poată fi investite în lucrări de reabilitare a sistemului de termoficare al orașului.

“Eu sper ca până data viitoare și domnii consilieri de la PSD, care mi-au cerut la aprobarea bugetului să reducem această subvenție la termoficare, să voteze proiectul”, a declarat ieri primarul Ion Lungu. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Ar fi normal ca la nivel de conducere sa fie mai multe solutii pentru scaderea pretului gigacaloriei. Si in alte tari gigacaloria scade treptat in timp si se ajunge la un preţ avantajos pentru populaţie.
    In Ungaria preţul plătit de populaţie pe gigacalorie nu creşte, ci scade de la an la an! La noi, caldura este scumpa, desi este subventionata. Ar fi bine de vazut cum se procedeaza in alte parti, ca sunt destule exemple.
    Dezinteres si proasta organizare.