Thursday , April 25 2024

Majorarea preţului abonamentelor de autobuz, blocată a doua oară

romaniuc

Dacă în februarie PNL s-a opus în Consiliul Local majorării, scindându-se voturile USL, în şedinţa de ieri nu au fost destui consilieri ai USL ca să voteze proiectul

Un singur vot a lipsit, ieri, pentru ca sucevenii să plătescă mai mult pentru abonamentul cu autobuzele TPL, proiectul de hotărâre fiind introdus a doua oară după ce în luna februarie a fost respins. Si de această dată, majorarea cu 10% a tarifelor TPL la abonamente, a fost prezentată în şedinţa Consiliului Local ca fiind una necesară pe fondul creşterii preţului la carburanţi şi la alte categorii de costuri pe care societatea de transport public local a municipalităţii le are.
Discuţiile au fost, de fapt, un teatru politic ieftin în care cei de la PDL au jucat dur rolul de partid de Opoziţie care plânge pe umărul cetăţeanului de fiecare dată când se scumpeşte ceva şi cei de la USL au fost în poziţia ingrată de a susţine o scumpire, atât de des hulită în vremea când PNL şi PSD erau în Opoziţie. S-au spus tot felul de lucruri pe lângă subiect, de la reproşuri – altminteri întemeiate de la PDL cum că promisiunile USL nu au fost respectate, până la replici – şi acestea fundamentate de cei de la USL cum că au fost lucruri de reparat din guvernarea precedentă.
Printre altele, s-a abordat şi problema de bază şi anume propunerea de scumpire a abonamentelor de călătorie. La un moment dat i s-a dat cuvântul şi directorului societăţii TPL SA, Darie Romaniuc (foto), care a încercat să explice cum stau lucrurile. A fost oprit de consilierul Adrian Arămescu de la PP-DD, dar înregimentat în grupul USL, şi care a vrut el să simplifice situaţia, dar nu a reuşit pentru că tot ce a spus în legătură cu accizele la motirină nu ţinea de competenţa Consiliului Local. I s-a dat din nou cuvântul lui Darie Romaniuc iar acesta a spus că până şi cei de la ANAF au făcut verificări în care s-a precizat că situaţia de la TPL nu poate fi imputată managementului – nu directorul era vinovat de scumpirea carburanţilor la nivel naţional şi nu s-au constatat „cheltuieli nelegale sau supradimensionate” la TPL. De asemenea, cei de la ANAF au precizat că prima măsură care trebuie luată este „analiza costurilor de exploatare şi stabilirea unui nivel de tarifare care să acopere integral aceste costuri”.
Dacă preţul abonamentelor s-ar fi scumpit, atunci această măsură trebuia să fie aplicată de la 1 octombrie. Noile valori propuse pentru vânzarea abonamentelor de călătorie erau de 66 de lei pentru abonamentul lunar pe toate liniile, 40 de lei pentru abonamentul valabil timp de 15 zile pe toate liniile şi 24 de lei pentru abonamentul valabil şapte zile pe toate liniile. Primarul Ion Lungu a spus că atât timp cât majorarea nu viza şi abonamentele pentru elevi şi studenţi iar preţul la bilete rămânea tot doi lei de călătorie, scumpirea abonamentelor de călătorie cu zece procente are acoperire în plan economic şi, din punctul său de vedere, nu sunt motive să fie respinsă. Consecvent abordării sale partid de opoziţie, PDL – prin cei opt consilieri locali care au fost la şedinţa de ieri – a votat împotriva proiectului. Din 13 mandate pe care le are în deliberativul local, USL a putut conta doar pe 11 mandate iar în acest fel proiectul nu a putut trece deoarece legea spune clar că un proiect de acest fel are nevoie de 50%^1 din numărul total de mandate, nu din numărul celor prezenţi.
In prezent, abonamentele TPL, valabile pe toate liniile, costă 60 de lei pentru o lună de zile, 36 de lei pentru 15 zile şi 22 de lei pentru o săptămână. Astfel, după eşecul USL din şedinţa de ieri, preţul abonamentelor a rămas acelaşi, consecinţa fiind că pierderile societăţii TPL nu vor mai putea fi diminuate. Deşi Darie Romaniuc a spus că pierderile sunt de câteva procente, nefiind un pericol grav pentru situaţia prezentă, a atras atenţia că viitorul societăţii poate fi distrus dacă nu sunt controlate aceste pierderi.
Reamintim că încă din luna februarie s-a pus problema majorării preţului abonamentelor, la aceea dată toţi membrii AGA ai TPL votând un proiect pe care l-au înaintat apoi spre aprobre Consiliului Local. Ulterior, liberalii s-au dezis de acest demers, deşi reprezentantul lor în AGA societăţii TPL a votat pentru. Ieri, liderul judeţean al PNL nu a mai dat un semnal în acest sens, aşa cum făcuse în luna februarie, motiv pentru care toţi cei patru consilieri liberali prezenţi la şedinţă au votat în favoarea scumpirii abonamentelor, alături de cei şase consilieri locali ai PSD şi consilierul de la PP-DD. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …