Thursday , April 25 2024

Maica Ecaterina de la Așezământul “Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”, mamă pentru 126 de copii

“Ei trebuie pregătiți pentru familie mai departe, pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinți. Şi am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie nu înțelegeau conceptul de familie. Nu au model. Şi e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mamă pe mai departe pentru copiii lor”, mărturisește maica, citată de agenția de presă a Patriarhiei Române – Basilica

Maica Ecaterina de la Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți” a renunțat la cariera pentru care s-a pregătit și a intrat în monahism. Cu diplomă de asistentă medicală și apoi pe cea de psiholog și de opt ani se îngrijește zilnic de cei 126 de copii de toate vârstele ai așezământului.

Chiar dacă nu stă în scaunul psihologului, într-un laptop ține evidențele cu evoluția fiecărui copil și caută metode pentru a-l salva. Pe fiecare în parte. „De 8 ani de zile de când sunt aici mi-am dat seama că și cei care afișează un caracter mai puternic, e o barieră pe care și-o așează în față. Şi dacă nu o descoperi la timp refulează când nu are pe cineva lângă sau nu vor ști cui să ceară ajutor. Şi tot încercăm să săpăm cât mai adânc și mai adânc”, spune maica Ecaterina, citată de știrile ProTv.

De altfel, Pro TV a difuzat un reportaj cu o zi din munca a Maicii Ecaterina – despre care postul central de televiziune susține că este economist și a practicat gimnastica – și, cum de altfel era de așteptat, reportajul nu putea face abstracție de viața de zi cu zi a copiilor care o consideră ca o mamă pe maica Ecaterina. „Maica e ca o mamă pentru noi. E o ființă care a salvat o grămadă de vieți. Ne face să devenim ceva în viață. Ea vrea să ne arate că lucrurile care sunt grele pot fi ușoare doar dacă credem noi că sunt ușoare. Ea ne-a pus două țeluri. Să înveți și să fii cuminte”, spun Maria și Vasilica despre monahie.

În timp ce copiii își desfășoară activitatea zilnică, Maica Ecaterina îi supraveghează non stop și se asigură de modelarea caracterelor în pregătirea pentru viața de familie. „Ei trebuiesc pregătiți pentru familie mai departe pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinți. Şi am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie nu înțelegeau conceptul de familie. Nu au model. Şi e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mama pe mai departe pentru copiii lor”, mărturisește maica, citată de agenția de presă a Patriarhiei Române – Basilica.

Pe lângă grija pentru suflet, în așezământ copiii au parte de tot felul de pregătiri și meditații, iar locul arată ca un centru în care se face performanță. Dovadă stau vitrinele înțesate cu diplome și medalii. Peste tot sunt săli în care se țin cursuri. Iar maica e peste tot, atentă la orice detaliu. „Atunci când te implici în viața unui copil și afli ceva te doare atât de tare încât simți că te sfâșie. Dar când ai o sută și … nu poți să te lași sfâșiat de unul. Că trebuie să te lași și la ceilalți care au nevoie. Şi el trebuie să te simtă că dacă nu empatizezi la maxim cu el nu obții de la el”, afirmă Maica Ecaterina. Până acum din așezământ au plecat 30 de copii, toți cu diplome și meserii învățate, 10 sunt la facultate, iar 7 s-au căsătorit, au familii.

„Personajul principal care este acolo este psihologul. Maica fiind și monahie și psiholog zicem noi că are mai multă încărcătură la suflet, pentru că nu mai are grijile familiilor din spate. Ceilalți, dacă ar fi psiholog ar mai veni cu niște griji din spate. A familiei, salarii mici, dincoace stă 24 de ore din 24 în mijlocul copiilor. Acolo îl vezi și când e trist și gânditor și când vrea să o ia razna. Bate în ușa și la 11 noaptea. Acolo, amica ține loc și de maică și de mama și de tată și de învățător și preot de toate lucrurile astea”, a spus preot Iustin, starețul Mănăstirii Bogdana, citat de ProTv

În 2011, pe poarta Așezământului – construit la inițiativa Arhim. Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana din Rădăuți, fiind destinat orfanilor și copiilor din familii cu posibilități financiare limitate – au intrat puștii din 7 case de copii închise în județul Suceava, iar de 8 ani aici se salvează suflete și vieți. Înființat în toamna anului 2011, Așezământul din municipiul Rădăuți, județul Suceava găzduiește în prezent 126 de copii și tineri. De altfel, numărul acestora fluctuează, în iulie (când la biserica așezământului a fost oficiată nunta Larisei, uneia din fetele care au stat la respectivul așezământ) erau – conform site-ului instituției – 122 de copii și tineri (63 de fete și 59 de băieți), cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, dar și șase studenți. În toți acești ani, indiferent dacă numărul copiilor a fost mai mare sau mai mic de 120, Maica Ecaterina le-a fost acestora ca a doua mamă. Pentru unii poate chiar prima. Așezământul a fost sfințit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 6 noiembrie 2015. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …