“Mai aproape unii de alții” – De astăzi până duminică se desfășoară a XX-a ediție a “Zilelor Culturii Polone”

14/09/18 ora:7:07am

Ediția a 20-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe as­tăzi, 14 septembrie, la ora 9:30, la Mu­zeul de Istorie din Suceava cu des­chiderea oficială și vernisajul ex­­­pozițiilor. „Poloneze și român­cele care au schimbat lumea” – este o expoziție excepțională pre­gă­­tită de Institutul Polonez din București cu ocazia Centenarului re­dobândirii Independenței Polo­niei și Marii Uniri a României. Anul 1918 este și momentul când femeile poloneze au ob­ținut drept de vot. Expoziția pre­zintă 34 de femei excepționale – poloneze și românce, care au avut curaj și determinare să schimbe țara lor, Europa și întreaga lume. Au luptat pentru drepturile femeilor, au schim­bat fața societății lor, au fost pioniere ale progresului, educației, artei, au atins rezultate deosebite în sport, au făcut fapte eroice. Datorită lor, lumea de astăzi este mai bună și mai frumoasă.

Expoziția „RO mania” este o expoziție de fotografie care prezintă imaginea subiectivă a României a lui Władysław Kubień – polonez din regiunea Transolza (locuita de numeroasă diaspora poloneză) în Republica Cehă – artist plastic, gra­­fician, sculptor și fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Cul­turii Polone, instructor la atelierele și taberele artistice din satele poloneze din Bu­­covina, dar și în ­ca­litate de ar­tist, cu lucrările sale la multe expoziții din multe locuri din România. Această țară, locuitorii ei, natura și monumentele ei l-au fascinat și inspirat de ani. Władysław Kubień ne invită într-o „călătorie” prin România așa cum a cunoscut-o, îndrăgit-o și văzut-o prin obiectivul aparatului său și pe care o poartă în sine de ani.

După deschiderea expozițiilor sucevenii sunt invitați la prezen­tarea imaginii unei femei excep­țio­nale și a unui om frumos – Maria Lesiecka – la 10 ani de la moartea sa, născută în Bucovina, implicată în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial în conspirația antihitle­ristă, antisovietică, curier și tradu­­cător, iar după război repre­­sionată de autoritățile comuniste.

Simpozionul internațional ­in­titu­­lat „Despre relațiile polono-ro­mâne de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Po­loniei și Marii Uniri a României” va începe în sălile de conferință ale Muzeului de Istorie cu secțiunea dedicată anului 1918 în România și Polonia, urmată apoi de două zile de dezbateri ale istoricilor, ling­viștilor, etnografilor, istoricilor cultu­­rii. Pe 15 septembrie, du­­pă-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România.

 

Tot în aceeași zi, la ora 13.30 locuitorii Sucevei sunt invitați la un moment polonez pe esplanada Casei de Cultură. Va evolua „Fanfara de Tine­ret” de pe lângă Unitatea de Pom­­pieri din localitatea Ska­wa, în regiunea Malopolska, înființată în 1933. „Fanfara de Tineret” înfrumusețează săr­bă­torile naționale în timpul că­rora prezintă repertoriul oficial cu defilare, interpretează și mu­zică de film, muzică big band și muzică clasică. Şeful orchestrei este Robert Pustuła, iar dirijor Paulina Smaciarz. Participarea orchestrei la Zilele Culturii Polone a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Voievodatului Małopolska din Polonia.

Ziua de 16 septembrie va fi ­dedi­cată în întregime „Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou”, care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00, după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblului „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, a Fanfarei de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Malopolska și a trupei „Pieczarki” din regiunea Żywiec-ului care prezintă un dinamic folk rock muntenesc (http://pieczarki.art.pl/).

În timpul Zilelor Culturii Polo­ne la Suceava vor fi reprezentanți ai Senatului Poloniei, Ambasadei R.P. la București și ai Institutului Po­lonez din București, reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, precum și reprezentanți ai Consiliului Ju­dețean a Voievodatului Małopolska.