Thursday , March 28 2024

Lupta pentru pădurile Bucovinei între FBORB şi Direcţia Silvică reîncepe

Paduri Bucovina

După 10 luni de suspendare, dosarul privind revendicarea de către Fondul Bisericesc Român din Bucovina a 166.000 de hectare de pădure cu toate acareturile aferente, de la drumuri forestiere la sedii de ocoale a fost repus pe rolul Curţii de Apel Cluj. Primul termen după suspendare – 17 septembrie a.c. Suspendarea judecăţii a fost determinată de faptul că FBORB  nu vrea să plătească partea sa din expertiza ce ar trebui făcută

 
 
După 10 luni de suspendare, procesul de revendicare imobiliară prin care fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina doreşte să intre în proprietatea a 166.000 de hectare de pădure, cu tot cu cantoane silvice, drumuri forestiere, sedii de ocoale, spaţii de producţie, etc, a fost reluat la Curtea de Apel Cluj. Primul termen după suspendare a fost stabilit pentru ziua de î7 septembrie a.c., la ora 14.00. Juriştii Direcţiei Silvice Suceava au explicat că  Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lăsat la latitudinea Curţii de Apel Cluj să stabilească cine trebuie să suporte cheltuielile pentru expertiza topo-cadastrală cerută în dosar şi dacă această expertiză se va face sau nu. Decizia Inaltei Curţi vine după ce apărătorii intereselor FBORB au făcut recurs împotriva deciziei de suspendare a procesului din data de 6 noiembrie 2012. De menţionat că, din punctul de vedere al Direcţiei Silvice Suceava ar fi fost de preferat ca dosarul să nu fi fost repus pe rol până la împlinirea unui an de la suspendare, caz în care acesta ar fi fost considerat perimat şi, în consecinţă, închis. Nu a fost să fie, cu mai puţin de două luni înainte de epuizarea anului necesar pentru ca dosarul să se închidă, lupta între Statul Român prin Direcţia Silvică Suceava şi FBORB a reînceput. In data de 17 septembrie a.c. va fi un termen interensant, cred reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava. Funcăie de modul în care se vor desfăşura “ostilităţile” s-ar putea creiona cursul în perspectivă al acestui proces.
N FBORB nu vrea să plătească partea sa din expertiză
Curtea de Apel Cluj a decis la termenul din 6 noiembrie 2012 suspendarea procesului dintre Fundaţia Fondul Bisericesc Român al Bucovinei (FBORB) şi Direcţia Sivică Suceava, având ca obiect revendicarea imobiliară formulată de cea dintâi. Doleanţa fundaţiei este cea cunoscută – preluarea în proprietate a unei suprafeţe de 166.000 de hectare de pădure pe raza judeţului Suceava, cu toată infrastructura adiacentă. Judecat la Tribunalul Suceava, unde i s-a dat câştig de cauză fundaţiei, strămutat la Curtea de Apel Timişoara unde, de asemenea, FBORB a câştigat, dosarul a ajuns, în toamna anului 2011 la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Judecătorii instanţei supreme au decis trimiterea cauzei spre rejudecare, la Curtea de Apel Cluj. La jumătatea anumui trecut, instanţa clujeană, ţinând cont de recomandarea ICCJ vizând efectuarea unei expertize care să certifice realitatea din teren, au dispus în consecinţă. Lucrurile s-au complicat însă atunci când, urmând a fi desemnat un expert în domeniu, s-a hotărât ca plata cheltuielilor de expertiză să fie suportate în mod egal de cele două părţi implicate în proces – Direcţia Silvică Suceava, care apără interesul statului român şi fundaţia FBORB care luptă pentru preluarea în proprietate privată a proprietăţilor sus –amintite, sub girul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. In acest moment s-a produs ruptura. Direcţia Silvică Suceava nu numai că a acceptat expertiza cerută de instanţă dar a şi plătit jumătate din avansul cerut – 12 miliarde de lei vechi. Fundaţia FBORB nu a vrut însă să plătească partea ce i se cuvine din avansul la expertiză. După ce Curtea de Apel Cluj a decis în noiembrie anul trecut suspendarea procesului până când FBORB va plăti partea sa de 12 miliarde de lei vechi, avocatul fundaţiei sucevene, Vasile Tudor, a făcut recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva încheierii de şedinţă, formulată de Curtea de Apel Cluj.
N o istorie lungă a dosarului pădurilor râvnite de FBORB
Procesul prin care Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei a cerut retrocedarea suprafeţei de 192.000 de hectare de pădure a început acum 13 ani, în anul 2000, iar în 2007, Tribunalul Suceava a dispus retrocedarea a  166.000 de hectare de pădure cu amenajările afente către această fundaţie. Dosarul a ajuns  în recurs la  Curtea de Apel Timişoara. Si judecătorii de aici au dat dreptate FBORB, confirmând în anul 2010 hotărârea tribunalului sucevean. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat însă decizia de la Timişoara şi a trimis dosarul, pentru a fi rejudecat, la Curtea de Apel din Cluj, cu recomandarea de a se efectua o expertiză în teren pentru a se stabili exact care sunt proprietăţile revendicate de FBORB  şi în ce măsură acestea pot sau nu să intre în proprietatea fundaţiei. In vara anului 2012 a intervenit şi un termen intermediar la Curtea de Apel Cluj în care un expert cadastral sucevean a fost recuzat de către Direcţia Silvică Suceava, pe motiv că avea în spate un trecut nu tocmai onorabil. Este vorba despre o fostă funcţionară de la Oficiul Judeţean de Cadastru – Dalia Chihaia, care a profitat de poziţia pe care o deţinea pentru a se împroprietări cu mai multe suprafeţe  de teren în zone importante pentru dezvoltarea imobiliară a municipiului Suceava. Expertul a rămas însă pe poziţie dar, deocamdată nu prea are obiectul muncii, în condiţiile în care nu s-a stabilit încă dacă expertiza cerută va fi realizată sau nu.
 
N câteva lipitori la dosarul pădurilor Bucovinei
 
Profitând de oportunitatea oferită de cadrul legal relaxat din ţara noastră, pe lângă Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina s-au mai lipit în acelaşi dosar, mai multe persoane care au câte ceva de cerut din averea publică. Pe lângă cunoscutele Aspazia Checheriţă şi Ileana Hotopilă, care au intrat în dosar ca intimat intervenient încă de la început, de pe vremea când acesta se judeca la Suceava, au apărut pe traseu nu mai puţin de opt alţi intervenienţi, toţi în numele altei persoane. Este vorba despre Maria Secman, Elena Hudema, Elisaveta Fundiur, Natalia Buceac, o altă Maria Secman, Ioan Lucian Secman şi Nicolae Secman. Cam ce suprafeţe de pădure pretind fiecare dintre aceştia urmează să aflăm în perioada următoare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …