Thursday , April 25 2024

Lupii și urșii pentru care s-a interzis vânătoarea au dat iama în cerbi, căprioare și mistreți, în pădurile din Suceava

In doar trei luni, au fost ucise de lupi 29 de ciute, 5 cerbi și 6 căprioare. Urșii din pădurile Bucovinei au vânat 2 mistreți. Cifrele, consemnate la Biroul Vânătoare al Direcției Silvice Suceava, au fost raportate inclusiv la Agenția Județeană de Protecție a Mediului, care a întocmit o documentație în acest sens ce a fost trimisă la Ministerul Mediului și la care nu s-a primit deocamdată niciun răspuns 

 ursii

Seful Biroului de Vânătoare și Salmonicultură din cadrul Direcției Silvice Suceava, Mihai Melinte, a arătat că în doar trei luni ale acestei ierni, în condițiile în care, printr-un act normativ intrat în vigoare în toamna anului trecut, s-a interzis vânarea unor specii considerate protejate precum lupul, ursul, râsul, pisica sălbatică, etc., aceste animale au avut o influență importantă în ceea ce privește efectivele de animale sălbatice ierbivore – cerbi și căpriori, dar și în ceea ce privește populațiile de mistreți din pădurile județului Suceava, în zona de munte, cu preponderență. „Deoarece recoltarea de exemplare din categoria carnivorelor mari este interzisă, personalul silvic, în perioada decembrie 2016- februarie 2017 a identificat și raportat numeroase cazuri de mortalități produse în rândul cervidelor și mistreților de către lupi în special, dar și de urși. Aceste cazuri au fost analizate, sistematizate de Direcția Silvică Suceava și aduse la cunoștinta Agenției de Protecția Mediului Suceava”, a declarat Mihai Melinte.

El a arătat că în cele trei luni luate în calcul, lupii au vânat cinci cerbi adulți, 29 de ciute și șase căprioare. Cel puțin doi mistreți au fost vânați de urși în pădurile Bucovinei în această iarnă, până acum. Atacurile prădătorilor au fost concentrate în special în zona ocoalelor silvice Broșteni, Crucea și Breaza. Conform ultimei evaluări a efectivelor de vânat, pe fondurile gestionate de Direcția Silvică Suceava există aproximativ 1800 exemplare cerb comun, 1900 exemplare căprior, 1000 mistreți,  800 cocoși de munte, 190 de urși, 150 de lupi, 100 de râși, 130 de pisici sălbatice, efectivele reale fiind în accepțiunea specialiștilor în vânătoare de la Direcția Silvică Suceava peste cele optime. De reținut că Direcția Silvică Suceava, prin  17 ocoale silvice, gestionează un număr de 24 fonduri cinegetice cu o suprafață totală de 314.456 ha, având un  potențial productiv cinegetic ridicat pentru speciile de vânat mare – cerb   comun, căprior, mistreț, dar și pentru specii   la care vânătoarea este interzisă: urs, lup, râs, pisică salbatică ori cocoș de munte. Referitor la prima problemă adusă în discuție de reprezentantul Direcției Silvice Suceava, privind numărul mare de cervide vânate de lupii pentru care s-a interzis vânătoarea, directorul Agenției de Protecție a Me­diu­lui Suceava, Vasile Oșean, a confirmat că a primit o adresă în acest sens de la Direcția Silvică pe care a trimis-o către Ministerul Mediului, de unde “se așteaptă un răspuns”. De precizat că au fost sesizări la APM privind atacurile haitelor de lupi în zona Dornelor venite chiar de la fostul director al Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, care a constatat că nu mai puțin de 20 de oi ce îi aparțin au fost sfâșiate de lupi, în această iarnă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

2 comments

  1. Nea jurnalistu, lupii nu au card de Metro sau Kaufland, ei servesc la ei acasa, in padure, masa pe care bunul Dumnezeu a harazit-o pentru ei.
    Daca cineva da iama in padure aceia sunt nesimtiiti cu laturi si pusca , care se distreaza ucigand si luand hrana de la gura ursului si lupului.
    Fara ursi si lupi mistretii si caprele ies pe campuri si iti manaca papusoii si cartofii.

  2. breaking news: iarna e frig si ninge !
    ma scuzati, dar lupii si ursii se hranesc cu caprioare, cerbi, mistreti, asta e in firea naturii.
    cand un lup vaneaza o caprioara nu “da un atac”, caprioara e hrana sa pentru a trai si a-si creste puii.
    despre ce palaria calului vorbim?
    doar oamenii “dau iama” in cerbi, caprioare si mistreti.