Friday , March 29 2024

LUNGU – 10

lungu la birou 002 [800x600]

Pe 20 iunie 2004, economistul Ion Lungu, fost director al AMBRO, a câştigat Primăria Suceava. A reuşit aceeaşi performanţă în 2008 şi în 2012. După Franz Cavaler Des Loges (care a condus Suceava din 1891 până în 1913), Lungu este persoana cu cel mai lung mandat de primar din istoria oraşului. De unii contestat, de mulţi apreciat, în aceşti zece ani Lungu a reuşit să schimbe radical faţa Sucevei. Un oraş încă neregăsit după traversarea pustiului comunist, în 2004 Suceava se confrunta cu o mulţime de probleme. Câte dintre ele a reuşit Ion Lungu să le rezolve, sucevenii pot aprecia singuri. OBIECTIV vă propune însă, timp de 10 zile, o trecere în revistă a principalelor evenimente care au marcat oraşul în aceşti ani de mandat Lungu. Astăzi – Suceava în 2008, anul in care Lungu câştigă al doilea mandat din primul tur 

Anul 2008 este anul în care primarul Sucevei, Ion Lungu, câştigă detaşat, din primul tur de scrutin, cel de-al doilea mandat de primar la alegerile locale. „Vreau să mulţumesc fratelui meu geamăn, Constantin, care a fost şeful de campanie. La Suceava, gemenii au învins”, a spus Lungu după ce primise vestea că a câştigat detaşat în toate secţiile de votare din oraş. Campania electorală a avut loc, oficial, în luna mai, însă neoficial tot anul 2008 a fost o campanie, prima parte cu miză la locale, iar a doua pe parlamentare. In ianuarie se produce ce era de aşteptat: Brînduşel Nichitean intră în PNL; Ion Lungu merge cu PDL şi Gheorghe Flutur; Angela Zarojanu râvneşte la şefia PNL, dar are oponenţi puternici de la senatorul Tiberiu Prodan la omul de afaceri Philip Rozopol. In lupta pentru comuna Scheia – care a început de asemenea din ianuarie şi unde primarul de atunci şi de acum, Vasile Andriciuc, este încolţit cu drumul prost care ţinea de variantă a Sucevei – Lungu îl atacă tot pe şeful PSD al Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza. Se ajunge la o înţelegere între ei pe această temă, dar disensiunile continuă între Lungu, pe de o parte, şi PSD de cealaltă parte, fie că este Mîrza ori consilierii locali Virginel Iordache şi Ovidiu Donţu. Ei nu s-au înţeles, cel din urmă este desemnat candidat la funcţia de primar, dar afişul PSD Suceava din campanie cu Iordache în prim plan, iar Donţu cu restul echipei în plan îndepărtat arată tensiunea din PSD.

lungu apa burdujeni 008 [800x600]
31 martie 2008 – Cartierul Burdujeni este alimentat începând cu această zi cu apă potabilă din sursa Berchişeşti

Zadarnic a lansat Donţu atacuri cu „risipa banului public”, blog anti – Lungu sau „cele 7 păcate ale primarului – fuga de dezbateri; locuinţa din Salcea; trădarea PNL; frate în CA la ACET; minciuni cu apa de Berchişeşti şi abonamente gratuite la pensionari care ar fi, de fapt, iniţiativa PSD; afacerile de familie la şcoli; afaceri de partid cu pavele, străzi, locuri de joacă”. Lista lui Donţu cu cele 7 păcate ale lui Lungu i-au adus lui Donţu 17%, iar lui Lungu 71%.
Concursurile cu atacul cel mai dur la plecarea din PNL sau cu „primari pun lucruri trăznite în mapa consilierilor” i-au atras porecla „primarul concursurilor”. Acuzaţiilor că Lungu este în spatele afacerii „Repartitorul” i s-au replicat că în spate ar fi Adrian Năstase, liderul PSD. Marşează pe ideea „afacerii portocalii Autobuzul”, dar i se răspunde că a susţinut o firmă care a prezentat o scrisoare de garanţie falsă. Spune că nu s-a preocupat Lungu de TPS şi a favorizat Atlassib, dar Lungu îi arată lui Donţu că a vrut să dea TPL-ul unui băiat deştept de la PSD. A încercat să acrediteze că apa potabilă de la Burdujeni nu este din Berchişeşti – recepţia lucrărilor fiind pe 31 martie, dar ACET şi DSP au dezminţit imediat. Tot Donţu s-a lăsat atras în capcana de a încerca să implice Kaufland în campanie. Dovadă că nu a ţinut este rezultatul din secţiile din Burdujeni unde Lungu a obţinut chiar şi de opt, nouă ori mai multe voturi ca Donţu, iar la secţii pe care PSD le credea tari cum ar fi Liceul Econmic sau Alimentar a câştigat tot Lungu. Cei cam 30 de mii de votanţi Lungu au contat foarte mult atât în lupta Flutur – Mîrza, cât şi în bătălia PDL – PSD. Era vizibil că achiziţia lui Lungu era o manevră de succes pentru PDL, peste câteva luni fiind înscăunat la şefia organizaţiei municipale Suceava a partidului.

Cel mai mare buget din istoria Sucevei
Asigurându-şi spatele din punct de vedere politic, Lungu a continuat în stilul său atât înainte de alegerile locale, cât şi după. Inainte a participat la momente festive importante pentru comunitatea locală: 27 de ani de la înfiinţarea Scolii 10, 45 de ani de la înfiinţarea Scolii 1, semnează un acord de împrumut pentru 50 de milioane de lei – 14 milioane de euro din care cinci milioane merg pe termoficare, trei pe cheltuieli neeligibile legate de ISPA, două de reabilitare a străzii Cernăuţi. Tot înainte de alegeri participă şi chiar dă tonul unor manifestări de succes, un bun exemplu fiind 620 de ani de la atestarea documentară a Sucevei, obţinând de la Ministerul Culturii bani pentru susţinerea acestui eveniment pe care, unii din adversari politici au încercat să îl valorifice în interes propriu.
Oricum, anul debutase plin de optimism, cu un buget de 315,5 milioane de lei, fiind cel mai mare buget local din istoria Sucevei din care 182,18 milioane de lei erau pentru investiţii, lucru de care Lungu a ştiut să beneficieze ca imagine. Veşti neplăcute cum ar fi moartea lui Eric Rossman – tânărul şef de la Ambro – într-un accident aviatic ţineau prima pagină a ziarelor pentru o zi, două, după care din nou ştiri cu investiţii, imobiliare, mall-uri sau bălăcăreală politică erau pe prima pagină. Făceau ceva concurenţă ştiri din zona infracţionalului sau socialului ori vreo luare de poziţie faţă de scumpirea utilităţilor.

lungu pe teren 009 [800x600]
3 decembrie 2008 – Santierele ISPA transformaseră Suceava într-un şantier imens

Una din veştile dure pentru Suceava a fost contestaţia unei firme maghiare la licitaţia pentru şoseaua de centură a Sucevei. Era însă perioada în care foamea de bani nu era atât de mare, prin urmare încă se lucra serios la documentaţia de la a doua şosea de centură prin Ipoteşti şi Salcea, cu o valoare de 38 de milioane de euro şi se spera sincer că banii vor fi obţinuţi, iar contestaţia de la centura ce va trece prin Scheia, Moara şi Pătrăuţi va fi rezolvată rapid şi se va da drumul la lucrare. S-a rezolvat contestaţia în câteva luni, dar abia în toamna anului 2008 încep, timid, primele lucrări. Incă era departe de a fi soluţionată chestiunea cu exproprierile. Liderul PSD de atunci atrăsese atenţia, dar degeaba iar în 2011 şi 2012 s-a profitat electoral din plin de întârzierile la expropriere.
Lungu era extrem de bucuros că îi reuşise manevra cu Cetatea de Scaun şi chiar dacă proprietar ajunsese, cu acte în regulă, CJ Suceava iar Primăria n-a putut obţine Parcul Sipote, primarul era bucuros că eforturile sale din 2006 şi mai ales 2007 dădeau roade în 2008 când deja finanţarea europeană pentru Cetatea de Scaun era dată ca sigură de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est, iar suma maximă depăşea 50 de milioane de lei.

Se scumpesc apa, încălzirea şi biletele de autobuz
In tot acest timp, planul de urbanism zonal pentru aria cuprinsă între Primărie, Stadion, Universitate şi până la Prefectură era aprobat şi în baza acestuia au fost lansate variante a şapte parcări subterane cu peste o mie de locuri: Areni (382); Parcul Simion Florea Marian (126); Magazin Bucovina (106); Hotel Bucovina (190), esplanada Casei de Cultură (100 – 197); Autogară (164); parcarea de la Piaţa Mare (105). Parcări supraterane urmau să se facă pe străzile Alexandru cel Bun, Lecca Morariu, Tipografiei, Stefan cel Mare, iar circulaţia pe sens unic urma să fie măcar pe nişte tronsoane din străzile Mărăşeşti şi Mihai Viteazul. Tot atunci se dorea să fie realizată o zonă pietonală de la Casa de Cultură la Prefectură.
Incep lucrările la ISPA şi cu toate întârzierile, Ion Lungu era mai mult vesel decât trist că este de lucru în Suceava. Nu se dezice nici de ajutorul dat bisericilor şi nici de sprijin pentru unele şcoli şi grădiniţe. In Burdujeni participă la inaugurarea mini-primăriei amenajată în fostul cinema, după ce clădirea fusese luată cu 350 de mii de lei în urma unor negocieri cu proprietarii, pe de o parte şi cu consilierii PSD de cealalată. Nu are niciun stres ca de la început de an să dea gratuitate pe autobuze pentru pensionarii cu venituri până în o mie de lei lunar. Dezminte că metrul pătrat de pavele este de 1,3 milioane de lei vechi şi spune că pavelele ar fi plătite de Primărie cu 374.700 de lei vechi metrul pătrat.
Reuşind performanţa electorală respectivă, forţează lucrurile şi convoacă, după alegeri, dar înainte de validarea noului Consiliu Local, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local în care este aprobat proiectul de scumpire a apei potabile cu tot cu voturile a doi consilieri PSD, care vor fi excluşi, ulterior, din partid pentru a nu se face de râs cu totul. Apa ajunge la 2,68 lei metrul cub.
Deşi susţinuse că trebuie privatizată Termica şi ideal ar fi în 2007 cel târziu, pe la jumătatea lui 2008 susţine că nu se mai poate face în acel an. La finele lui 2008, în condiţiile unor perspective sumbre economic, Ion Lungu recunoaşte că eşecul său este privatizarea Termica, dar şi neînceperea modernizării cinematografului Modern. Deja partea a doua a anului se anunţa cu mari probleme: preţul huilei se triplează, creşte preţul gigacaloriei atât cel general, cât şi al populaţiei de la 154 la 178. In 2008 se scumpeşte biletul cu autobuzul de 1 leu la 1,5 lei, iar cu 50% vor creşte tarifele la abonamentele de călătorie.

flutur si lungu pe centura 006 [800x600]

16 octombrie 2008 – După un lung şir de contestaţii şi discuţii, încep lucrările la centura Sucevei

Primele semne ale crizei
Banii europeni dau semne că vin, peste 20 de milioane de euro vor veni după ce Suceava este declarată pol de dezvoltare. Inundaţiile din vară sunt un prilej şi pentru Lungu de a arăta că este un primar implicat, iar încercările deputatului PSD Eugen Bejinariu de a face din Burdujeni oraş sunt persiflate de Lungu care are iar succes politic în cauză.
Perspectivele crizei încep să apară: creditele în euro şi în lei cresc, dar cresc şi restanţele, se deschid malluri, unii politicieni vorbesc de criză, dar fac promisiuni în campanie pe care nu le pot onora – atât Donţu şi Băişanu care nu au ajuns pe funcţia de deputat, cât şi o mulţime de politicieni de la PDL. SC TPL SA renunţă să mai cumpere şase autobuze şi să mai facă angajări, Termica preconizează pierderi de 10% faţă de profit în anii precedenţi şi Primăria nu face angajări şi nici nu creşte taxe, preconizează un buget mare, pentru că vor veni în 2009 peste 60 de milioane de euro fonduri europene, altminteri bugetul ar fi unul de austeritate.
Cât priveşte sucevenii, deşi semnalele crizei erau evidente, de Sărbători au “rupt” mall-urile până târziu în noapte. In schimb, Lungu a încercat să dea un mesaj de optimism la cumpăna dintre ani şi să organizeze Revelionul tot pe esplanada din faţa Casei de Cultură, fiind aşteptaţi mii de suceveni, ca în dăţile precedente. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …