Thursday , April 25 2024

Luna plantării arborilor la OS Moldoviţa

plantare 1 [800x600]

Chiar dacă sâmbătă a nins, la Argel, elevii de la Liceul “Vasile Cocea” din localitate, silvicultorii OS Moldoviţa, conduşi de şeful lor, dr. inginer Georgel Zlei dar şi o echipă de la ziarul Obiectiv au plantat 3.500 de puieţi. “Sunt direcţii silvice în ţară care nu au realizările Ocolului Silvic Moldoviţa”, se mândreşte şeful de ocol, Georgel Zlei. “Avem un proiect educaţional aflat la a opta ediţie, “Pădurea – izvor de sănătate”, a explicat Dănuţa Mitric – directoarea Liceului Tehnologic “Vasile Cocea”. Maistrul forestier Liviu Timu, după 40 de ani în silvicultură: “privind copiii, am încredere că pădurea în Suceava va avea continuitate” . Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi: “Să nu se taie mai mult decât creşte pădurea” 

O ninsoare umedă şi târzie calendaristic, nu a oprit entuziasmul echipei de la ziarul Obiectiv de Suceava în a răspunde invitaţiei făcute de Ocolul Silvic Moldoviţa, de participare la o acţiune specifică primăverii în domeniul silvic – “Luna plantării arborilor”. In termeni tehnici, am plantat la OS Moldoviţa, UP 2 Argel, UA 125 E, suprafaţa de 1,4 hectare, în total 3.500 de puieţi. Gazdă şi principal instructor pe teren ne-a fost, ca în fiecare an, şeful de ocol Georgel Zlei, doctor inginer în ştiinţe silvice, secondat de maistrul silvic Liviu Timu, care tocmai a împlinit 40 de ani de activitate în folosul silviculturii sucevene. Alături de aceştia, lucrători silvici de la OS Moldoviţa, dar şi primarul comunei, Traian Iliesi, care, cu mâna pe săpăligă şi-a amintit că în copilărie era printre primii la numărul puieţilor plantaţi, în fiecare primăvară. Dar nu în ultimul rând merită menţionată participarea şi în acest an, la operaţiunea de plantat arbori pe raza structurii silvice de la Moldoviţa a copiilor de la Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” din localitate, într-o formaţie condusă la fel ca în ultimii opt ani, de inimoasa directoare a liceului, Dănuţa Mitric. 20 de elevi au muncit cu aplomb sâmbătă, cu toată ninsoarea apoasă ce nu se mai oprea, alături de silvicultori şi echipa ziarului “Obiectiv de Suceava”, pentru a planta nu mai puţin de 3.500 de puieţi de brad şi molid într-un parchet în care pădurea veche a fost răpusă cu puţini ani în urmă, de calamităţi naturale. plantare 2 [800x600]
Am muncit câteva ceasuri cot la cot cu elevii de la Liceul din Moldoviţa şi cu silvicultorii Ocolului Silvic, care după un scurt instructaj necesar, nu au mai stat cu noi, ne-au invitat să punem mâna pe săpăligă şi să facem vetre pentru plantarea puieţilor, considerând, pe bună dreptate, că este sub demnitatea noastră, a celor veniţi de la oraş dar cu îndeajuns de multă experienţă în domeniul plantării arborilor, din anii anteriori, să ni se explice că această treabă se face “cu verdele în sus”.
Dănuţa Mitric – directoarea Liceului Tehnologic “Vasile Cocea”: “Avem un proiect educaţional aflat la a opta ediţie, “Pădurea – izvor de sănătate”danuta mitric [800x600]
Directoarea Dănuţa Mitric, imposibil de deosebit dintre copiii cu care s-a pus pe plantat, a dat un exemplu formidabil de mobilizare proprie dar şi a echipei de elevi cu care a venit. Colegele şi colegii noştri au făcut toate eforturile să demonstreze silvicultorilor, care, desigur, au fost în avangarda acestei mici lupte de desţelenire a pământului de pe versantul afectat anii trecuţi de calamităţi, că nu pot fi mai prejos.
“Ca în fiecare an, elevii şcolii noastre sărbătoresc Luna plantării arborilor împreună cu angajaţii Ocolului Silvic Moldoviţa. Desfăşurăm acţiuni de plantare şi de ecologizare pentru că un mediu sănătos înseamnă o viaţă sănătoasă iar noi, dascălii, încercăm să îi facem pe elevi să conştientizeze cât de important este mediul înconjurător. Astfel de acţiuni le desfăşurăm din anul 2006, de când sunt eu director, în fiecare an. Avem şi un proiect educaţional în acest sens, aflat la a opta ediţie, intitulat “Pădurea – izvor de sănătate”. Desfăşurăm în cadrul acestui proiect acţiuni şi cu cei mici, de la preşcolari la învăţământul primar şi gimnazial, în pepiniere sau în alte locaţii. Educaţia este foarte importantă în spiritul conservării mediului înconjurător. In cei opt ani de derulare a proiectului, elevii de la Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” au participat la plantarea a hectare întegi de pădure. Să nu uităm, pe de altă parte că noi, muntenii, trăim în pădure, din pădure şi pentru pădure”.
Seful de ocol, doctor inginer Georgel Zlei: “Sunt direcţii silvice în ţară care nu au realizările Ocolului Silvic Moldoviţa”
georgel zlei [800x600]
Georgel Zlei este, cum am spus, doctor în ştiinţe silvice, inginer şi şef al Ocolului Silvic Moldoviţa. Conduce destinele acestei structuri silvice de mai bine de un deceniu şi se laudă, pe bună dreptate că, pădurea pe care o administrează este în continuare verde, puieţii plantaţi acum ceva ani, au prins formă de copaci adevăraţi, iar colaborarea cu elevii de la Liceul Vasile Cocea, spiritul de echipă din rândul angajaţilor ocolului, dedicaţi meseriei şi o bună chivernisire a resursei ce se cheamă pădurea, au adus bune rezultate, atât la nivelul Direcţiei Silvice Suceava, dar şi la nivel naţional. “La nivelul Ocolului Silvic Moldoviţa, anual plantăm în jur de 60 -80 de hectare de pădure. Asta nu înseamnă că în pepinierele noastre s-au produs doar puieţi pentru acest necesar anual. Pe cele 2,9 hectare suprafaţă de pepinieră avem peste două milioane de puieţi forestieri. Anual, OS Moldoviţa dă în transfer către celelalte unităţi forestiere ale Direcţiei Silvice Suceava şi ale RNP, peste jumătate de million de puieţi. Cu o mică aritmetică deducem că la OS Moldoviţa, dacă în medie la un hectar se plantează circa 5.000 de puieţi, înmulţit cu 60 – 80 de hectare, deducem că anual se plantează sute de mii de arbori. La Ocolul Silvic Moldoviţa, nu este valabilă aserţiunea că doar se taie şi nu se plantează. Nu este nici pe departe adevărat acest lucru. Noi plantăm mai mult decât se taie. Anual identificăm suprafeţe care intră în circuitul forestier, terenuri improprii altor culture pe care le plantăm. Aceasta este de altfel, cum aţi sesizat, o politică comună la nivelul întregii Direcţii Silvice Suceava, domnul director Sorin Ciobanu fiind cel care a insistat mereu pe această latură a activităţii noastre. Am atras astfel, hectare bune de pădure din afara fondului forestier.
Cu Liceul Tehnologic Vasile Cocea Moldoviţa avem o relaţie aşa cum ar trebui să fie între o unitate silvică şi o instituţie de învăţământ, iar copiii din zonă ştiu ce este acela un puiet forestier, ştiu ce înseamnă un solar, o plantaţie pentru că ei lucrează şi în pepineră, la diferite activităţi, nu numai la cele de plantat efectiv. Sunt programe comune prin care încercăm să pregătim noua generaţie în spiritul dragostei faţă de natură, pentru regenerare şi, de ce nu, pentru viaţă în ansamblul ei”.
Georgel Zlei a mai făcut o apreciere legată şi de auspiciile bune sub care a pornit, pentru silvicultorii statului, acest an. “In tot ceea ce se face, dacă există stabilitate, este şi productivitate, sunt şi realizări. Când trag de tine mai mulţi stăpâni, este greu să îţi faci treaba cum se cuvine. Dar pentru noi, cei care am îmbrăcat haina verde de apărători ai pădurii, oriunde am fi, noi suntem formaţi pentru gestionarea fondului forestier, pentru creşterea pădurii. In felul acesta asigurăm o dezvoltare durabilă a fondului forestier românesc. Pe de altă parte, annual Ocolul Silvic Moldoviţa are o producţie de 80 – 100 de miliarde de lei vechi, cu un profit de peste 50%. Ceea ce nu este puţin. Sunt direcţii silvice în ţară care nu au astfel de realizări. Si la noi, cum am spus, se plantează mai mult decât se taie. Exploatările de lemn sunt cuprinse în planurile de amenajament. Se ştie de cu un an înainte cum cât şi de unde recoltăm, la fel cum ştim şi unde să plantăm. Pentru că la o diferenţă de doi ani după exploatare se intervine cu plantarea. Stim, de la un an la altul ce avem de făcut şi cum să gestionăm fondul forestier. Stiu că la nivel naţional se vorbeşte intens despre tăierile ilegale de arbori. La noi, la OS Moldoviţa nu putem nega că nu ar exista. Acest fenomen a fost este şi o să fie cât e lumea. Dar asta nu înseamnă că este de amploare. Avem şi noi tăieri ilegale, câţiva cetăţeni certaţi cu legea, cei mai mulţi recidivişti, care pentru a câştiga un ban mai uşor a tăiat un arbore sau doi, când au văzut că pădurarul nu-i şi l-au vândut la un gater. Nu este un fenomen. Tăieri ilegale de anvergură sunt mai ales în suprafeţe de pădure retrocedată pentru care proprietarul nu a încheiat contract de prestări servicii – pază cu un ocol silvic. Există prevederi legale cu privire la încheierea de acest gen de contracte. Colegii de la ITRSV fac diligenţele necesare pentru ca proprietarii de pădure să încheie astfel de contracte. Dar, din păcate, până nu vor fi aplicate amenzi, care să usture buzunarul omului, nu toţi înţeleg. La nivelul OS Moldoviţa, din circa 1.200 de hectare retrocedate, avem circa 900 de hectare cu contracte de prestări servicii, restul fără, cu consecinţele de rigoare”.
Revenind la munca noastră de sâmbătă, Georgel Zlei a apreciat că zăpada care a venit peste noi a fost una de bun augur, pentru că “apă la pământ trebuie şi, ca la nuntă, cum se spune – dacă plouă, înseamnă că mirii vor avea o viaţă îmbelşugată. Ne-am bucurat de aceste precipitaţii, sperăm că nu va veni vreun îngheţ şi avem toate premisele ca cei 3.500 de puieţi plantaţi astăzi să se prindă, să crească şi peste ani să devină arbori falnici”.
traian iliesi [800x600]
Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi: “Să nu se taie mai mult decât creşte pădurea”
Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, se declară, precum am spus, un fost plantator fruntaş, în tinereţe, dar nu s-a ferit să pună mâna pe săpăligă nici acum, la apogeul carierei sale publice. “Poate în ultimii ani am participat mai rar la astfel de acţiuni dar pe vremea când eram elev, chiar şi după ce am terminat şcoala, în fiecare primăvară mergeam la plantat puieţi. Este vorba şi despre o tradiţie, tatăl meu a lucrat la pădure, şi în acest spirit participam, nu numai eu ci sute de copii şi tineri din localitate la această acţiune de plantat, în fiecare primăvară. Si astăzi am văzut că au venit copii la plantat, poate mai puţini ca pe vremuri, dar cred că este un semn bun. Pe de altă parte, ar trebui să se păstreze nu numai acest bun obicei al plantării arborilor ci şi pe cel de-al doilea, legat de tăiatul acestora. In sensul să nu se taie mai mult decât creşte pădurea, pentru a avea permanent o rezervă. Apreciez modul în care Ocolul Silvic Moldoviţa îşi face treaba în gestionarea pădurilor din perimetrul acestuia, dar să nu uităm că în acest moment este o presiune puternică asupra pădurii din partea agenţilor economici, unii cu renume şi cu capital străin, şi pădurii îi este tot mai greu să îi facă faţă”, a explicat primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi.
liviu timu [800x600]
Maistrul forestier Liviu Timu, după 40 de ani în silvicultură: “privind copiii, am încredere că pădurea în Suceava va avea continuitate”
Liviu Timu, maistru silvic, împlineşte în 2014, 40 de ani de activitate în munca forestieră. El îşi aminteşte că acţiunile de primăvară denumite, de la o perioadă la alta, “Luna Pădurii”, “Luna plantării arborilor” sau, fără nume, pur şi simplu, mai înainte, se organizau de când se ştie el silvicultor. Ba mai mult, într-o altă perioadă erau chiar mai ample. “Atunci făceai treaba şi din plăcere dar şi din obligaţie. Acum s-a mai restrâns activitatea care în perioada cealaltă se făceau şi cu angajaţi de la unităţi din zonă. Acum ce putem face, este cu elevi de la liceu, cei mai măricei, cei micuţi participând şi ei la munca din pepineră, la plivit, la scos puieţi, la alte asemenea activităţi. Dar copiii, precum aţi văzut, se bucură să participe la astfel de activităţi, se întâlnesc altfel decât în tipul orelor ori în pauze, socializează, le şi place ceea ce fac. Nu sunt obligaţi, nu au norme impuse. Noi ştim, dintotdeauna că nu se poate munci cu burta goală şi avem grijă să aibă o gustare, o plăcintă, un pahar de suc, fiecare dintre ei. Privindu-i am încredere că în judeţul nostru pădurea o să aibă continuitate, mai ales pentru că majoritatea este în proprietatea statului, aici nu te poţi juca, trebuie respectate amenajamentele silvice, atât în ceea ce priveşte operaţiunile de tăiere, cât şi cele de plantare. Si nu numai la Ocolul Silvic Moldoviţa ci pe toate suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Suceava, aceste reguli silvice se respectă cu sfinţenie”, a declarat maistrul silvic Liviu Timu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …