Friday , April 19 2024

Lovitură grea dată de polițiști contrabandiștilor care colcăie prin Piața Mare

Ieri au fost efectuate percheziții la mai multe magazii din preajma Pieței Centrale a Sucevei, ocazie cu care polițiștii au găsit 17.500 de pachete de țigări de contrabandă în valoare de 210.000 de lei și o tonă de alcool de contrabandă. Tinta principală a polițiștilor a fost Nicolae Barbă zis Colea sau Chișleac, un individ condamnat în toamna anului trecut la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul contrabandiștilor cu țigări coordonați din Penitenciarul Botoșani de Constantin Lungu, unul dintre ucigașii valutistului Cristi Căjvănean 

 
contrabandisti piata 1

Ieri, polițiștii Biroului de combatere a Fraudelor Vamale din cadrul IPJ Suceava a desfășurat percheziții în nouă locații din preajma pieței centrale a municipiului Suceava, într-un dosar de contrabandă instrumentat de polițiștii suceveni, autorizațiile de percheziției fiind emise de către Judecătoria Suceava. La acțiune au participat și mascații din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale al IPJ Suceava.
Perchezițiile au vizat în principal o locuință, dar și mai multe dependințe și boxe ale acesteia, locații în care polițiștii aveau informații că ar fi depozitate importante cantități de țigări și băuturi alcoolice de contrabandă, produce accizabile ce erau comercializate fără respectarea prevederilor legale în zona Pieței centrale a municipiului Suceava.
Până aseară, oamenii legii au găsit și confiscat 17.500 de pachete de țigări de contrabandă cu o valoare de piață de peste 210.000 de lei. De asemenea, a fost confiscată circa o tonă de alcool, reprezentând sticle îmbuteliate de votcă, whiskey și alte băuturi alcoolice de diferite mărci, precum și alcool dublu rafinat îmbuteliat în recipiente de plastic.contrabandisti piata 2
Descinderile polițiștilor de ieri au vizat domiciliul unui bătrân ce locuiește la doi pași de Piața Mare. Acesta avea în curtea casei șase magazii pe care le-a închiriat la diferite persoane ce își desfășurau activitatea comercială în piața din centrul Sucevei. El le-a povestit anchetatorilor că a observat că chiriașii săi aduc tot felul de saci cu țigări sau băuturi alcoolice, însă nu i-a întrebat niciodată de unde provin acestea.
Surse din rândul anchetatorilor au arătat că defapt ținta polițiștilor suceveni a fost un anume Nicolae Barbă zis „Colea” sau „Chișleac”, un individ cunoscut în sfera contrabandiștilor de țigări. La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Colea la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul grupării de contrabandiști cu țigări condusă din Penitenciarul Botoșani de Constantin Lungu, unul dintre ucigașii valutistului Cristi Căjvănean.
Amintim că la sfârșitul lunii iulie 2012, procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Lungu, de 34 de ani, cunoscut mai înainte ca membru al bandei care a pus la cale jefuirea și uciderea valutistului sucevean Cristian Căjvănean pentru mai multe infracțiuni legate de contrabanda cu țigări pe care acesta o coordona chiar din celula Penitenciarului Botoșani în care își ispășește pedeapsa de 19 de ani de închisoare la care a fost condamnat anterior. Procurorii au dovedit că Lungu conducea o adevărată armată de contrabandiști, români și ucraineni, 36 dintre aceștia, inclusiv el, fiind trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, contrabandă, iar în cazul lui Lungu s-a probat și infracțiunea de dare de mită. Cel care i-a facilitat lui Constantin Lungu obținerea mijloacelor prin care a putut coordona afacerea cu țigări de contrabandă este gardianul Petru Olenic, de la Penitenciarul Botoșani. Acesta a declarat că i-a procurat bunurile cerute de Constantin Lungu fără să știe pentru ce anume vor fi folosite.contrabandisti piata 3
Structura și activitatea grupului infracțional
Constantin Lungu, încarcerat în Penitenciarul Botoșani, liderul grupului, ținea legătura prin intermediul telefonului mobil cu cetățeanul ucrainean Illya Ursaki, cu care stabilea cantitatea de țigarete ce urmează a fi introdusă în România, prețul de achiziție al țigaretelor, respectiv locul și ora la care urmează să se efectueze actul de contrabandă. Illya Ursaki coordona și realiza, prin intermediul unor complici, introducerea peste frontiera verde dintre Ucraina și România, în zona localităților Vicovu de Sus și Straja, a țigărilor de contrabandă, coletele fiind plasate în apropierea fâșiei de frontieră. Constantin Lungu îi transmitea detaliile lui lui Constantin Cosovan care, împreună cu alți sprijinitori ai grupului, preluau aceste colete și le transportau până la domiciliul lui Alexandru Mugurel Băițan. Rolul acestuia din urmă era de a primi și depozita în anexele locuinței sale din satul Sfântu Ilie, comuna Scheia cantitățile de țigarete, pe care ulterior le preda în vederea comercializării, în funcție de comenzile dispuse de Lungu. De la începutul existenței sale, grupul infracțional coordonat de Constantin Lungu s-a bazat și pe contribuția unor sprijinitori, dirijați și împărțiți pe segmentele activității infracționale, respectiv: preluarea, pe linia de frontieră, de la cetățenii ucraineni a coletelor cu țigarete, căratul și încărcarea acestora în autovehicule; transportul până la locul de depozitare din satul Sfântu Ilie, comuna Scheia; comercializarea în funcție de clienții găsiți, mărcile, cantitățile și prețurile negociate. Trecerea peste graniță a țigărilor era organizată în cantități fixe, câte 20 de baxuri – 10.000 de pachete de țigări, de transport. Cel puțin șapte asemenea transporturi s-au efectuat, în anul 2011, când a început operațiunea, până în luna aprilie a anului 2012, când a fost stopată de organele judiciare, ceea ce înseamnă 70.000 de pachete de țigări. Pentru transportul de la frontieră până la Scheia, erau folosite două mașini. Unul cu rol de antemergător, pentru verificarea traseului și evitarea unei eventuale identificări de către autorități, iar celălalt, condus de un sprijinitor al grupului, în care sunt încărcate și transportate coletele cu țigarete. Din „depozitul” de la Scheia, din curtea lui Alexandru Băițan, țigările erau ulterior distribuite. Nu întotdeauna țigări, în condițiile în care o martoră în dosar a reclamat faptul că unul dintre inculpații în acest complex dosar – Laurențiu Florin Mateiciuc – a făcut presiuni asupra sa pentru a-i plăti lui Constantin Lungu contravaloarea a două baxuri de țigarete, deși acestea au conținut în realitate rumeguș.
Constantin Lungu a fost condamnat la 19 de ani de închisoare pentru tâlhărirea și uciderea valutistului Cristi Căjvănean. In luna iulie 2009, Lungu împreună cu Spatariu, Platoc, Crasi și Alin Novac l-au atacat pe omul de afaceri Cristi Căjvănean pe care l-au tâlhărit și omorât luând de la acesta suma de 417.682 de lei. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …