Friday , March 29 2024

Lotul Dîmbu şi compania, în a cincea lună de arest

dimbu arestat [800x600]

Curtea de Apel Cluj le-a prelungit mandatele de arestare emise anterior până pe 8 noiembrie, iar la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a fost înregistrată încă o contestaţie formulată de Dîmbu, Bărbuţă, Babiuc sau Olărean împotriva arestării preventive. Procesul acestora se judecă deocamdată, la instanţa clujeană în cameră preliminară, un prim termen pentru judecarea pe fond a cauzei nefiind încă stabilit 

Lotul Dîmbu, Bărbuţă, Babiuc, Olărean au intrat, cu excepţia celui din urmă, în a cincea lună de arest dar nu se grăbesc să iasă în libertate. Asta după ce pe tot parcursul verii cei patru au depus împreună sau individual peste 15 solicitări de punere în libertate, fiind dispuşi, după caz, să fie cercetaţi sub control judiciar sau în ultimă situaţie, arestaţi la domiciliu. Spunem asta pentru că, după trimiterea în judecată a fostului procuror Dumitru Dîmbu, a fostului judecător Bogdan Bărbuţă, a afaceristului rădăuţean Costel Babiuc şi a primarului suspendat de Rădăuţi Aurel Olărean, alături de alte persoane cu o mai mică notorietate şi după confirmarea urmată de prelugirea până pe 8 noiembrie a mandatelor de arestare emise pe numele celor patru, de către Curtea de Apel Cluj, pe rolul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ncă nu a fost înregistrat un dosar ce ar avea ca obiect contestaţiile la prelungirea arestării preventive dispusă de instanţa clujeană. Noul cod de procedură penală, intrat în vigoare anul acesta include o serie de preparative suplimentare pentru un inculpat, înainte ca dosarul în care acesta este acuzat de săvârşirea unei fapte penale să intre în judecarea pe fond. Mai întâi, un judecător pentru drepturi şi libertăţi analizează oportunitatea păstrării în arest a unui inculpat până la finalizarea de către procurori a rechizitoriului. Când acest document a fost transmis instanţei, un alt judecător, într-o “cameră preliminară”, analizează dacă rechizitoriul este bine întocmit şi poate fi supus judecării pe fond, putându-se într-un interval determinat de timp să se admită ori să se respingă actul prin care prezumptivul infractor este trimis în judecată de Parchet.
In acest caz, cei enumeraţi mai sus, alături de alte persoane au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Bucureşti pentru felurite fapte de corupţie. Au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti, de unde procurorii DNA au cerut strămutarea la Inalta  Curte de Casaţie şi Justiţie a dosarului la o altă instanţă din ţară şi în acest fel judecarea cauzei s-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, în raza de activitate a acesteia fiind transferaţi şi cei patru suceveni arestaţi, mai întâi în arestul IPJ Cluj, iar ulterior în celulele Penitenciarului Gherla.
Prima decizie luată de Curtea de Apel Cluj, după preluarea dosarului  ce îi vizează pe cei patru  după tri-miterea lor în judecată,  a fost de prelungire pe o durată de 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele lor. Conform soluţiei date de instanţa clujeană acum zece zile, dar care nu a fost făcută publică, conform prevede-rilor noului cod de procedură penală, fiindcă s-a dat în cameră de consiliu, “în baza articolului 348 alineatele 1 si 2 din Codul de procedură penală,  raportat la articolul 207  din Codul de procedură penală, se dispune menţinerea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Bogdan Bărbuţă, Dumitru  Dîmbu, Aurel Olărean şi a lui Constantin Babiuc,  toţi aflaţi în prezent în Arestul IPJ Cluj în prezent, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 10.10.2014 şi până în data de 08.11.2014. În baza aceloraşi prevederi legale se dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de ceilalţi inculpaţi.  Dispune comunicarea dispozitivului încheieri inculpatei, Poliţiei Municipiului Rădăuţi, Poliţia oraşului Milişăuţi, jud. Suceava, Inspectoratului General de Poliţie de Frontieră, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Direcţiei Generale de Paşapoarte, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor – Municipiului Rădăuţi”. Inculpaţii au avut  drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare.  Cum am spus, sentinţa a fost pronunţată în şedinţa camerei de consiliu.
Infracţiuni pentru care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe inculpaţii “de lux” din Suceava 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus la începutul acestei luni trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: luare de mită; trei infracţiuni de trafic de influenţă dintre care una continuată;complicitate la luare de mită; complicitate la şantaj; trei infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă în formă continuată (69 acte materiale). Următorul pe listă este Dumitru Dîmbu, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (şef secţie al Secţiei de urmărire penală, la momentul săvârşirii faptelor), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: trafic de influenţă; 6 infracţiuni de favorizarea făptuitorului între care una în formă continuată;complicitate la şantaj; instigare la compromiterea intereselor justiţiei; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit; instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite. Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: şantaj (3 acte materiale); complicitate la şantaj; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
De pe lista scurtă a inculpaţilor nu lipseşte Constantin Gavril Babiuc, administrator în cadrul S.C.NIKODEMUS-BABIUC SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: dare de mită; cumpărare de influenţă; şantaj; spălare de bani (2 infracţiuni); complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (69 acte materiale); complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, sub control judiciar, a inculpaţilor: Daniela Mariana Prandea, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la şantaj; Isabela Zorica Vega, avocat în cadrul Baroului Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uz de fals (2 infracţiuni aflate în concurs real). A mai fost trimis în judecată şi comisarul şef Constantin Mihai Prelipcean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (şeful Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, la momentul săvârşirii faptelor), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi instigare la compromitere a intereselor justiţiei. Procurorii anticorupţie au mai trimis în judecată şi pe câteva femei, una dintre acestea devenită oarecum vedetă după ce a fost dusă cu duba la DNA Bucureşti şi, după audieri a fost lăsată în stradă, în capitală, fără niciun leu în batistă. Victoria Tâcşă va trebui să dea socoteală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Ancuţa Alina Solovăstru a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, judeţul Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu care a avut ca urmare obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual  – două  infracţiuni aflate în concurs real. Silvia Panţîru, pensionară, a fost de asemenea trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată  – două acte materiale. Maria Cociorvan din Iaslovăţ, pensionara devenită vedetă după ce a fost transportată la DNA Bucureşti spre a fi audiată, iar mai apoi a fost lăsată în stradă să-şi caute  singură un mijloc de transport către casă, a fost la rândul ei trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …