Locuitorii din Dolhești, susținuți de un ONG să dezvolte turismul rural. Primarul cazează turiștii la el acasă

19/09/18 ora:10:37am

“E o emulație în sat. Sunt unii care nu pot să își pună casa la dispoziție pentru că nu au spațiu, dar ajută cu gătitul, cu orice. Cel puțin jumătate din sat este implicat”, susține reprezentanta Asociației pentru Promovarea Văii Şomuzului. Primarul Cristinel Neculai Bărculescu vrea ca Valea Şomuzului, care se află “în coasta Bucovinei”, să fie promovată în egală măsură cu zonele turistice tradiționale ale Sucevei 

Locuitorii din comuna suceveană Dolhești sunt susținuți de o organizație neguvernamentală, Asociația pentru Promovarea Vaii Şomuzului, să dezvolte turismul rural pentru a ­va­lorifica potențialul zonei.

Asociația pentru Promovarea Vaii Şomuzului, cu sprijinul autorităților locale din Dolhești, a lansat proiectul “Turist în Dolhești” prin care își ­pro­pune atragerea unui număr mare de turiști români și străini care să fie cazați în familiile din satele Dolheștii Mici și Dolheștii Mari.

Aflată în Sudul județului Suceava, la 15 kilometri de Fălticeni, pe valea râului Şomuzul Mare, comuna Dolhești vrea să atragă turiști valorificând atât ospitalitatea localnicilor, cât mai ales cadrul natural, istoria, meșteșugurile tradiționale, dar și bucătăria specifică zonei.

Şi deși în Dolhești nu există nicio pensiune, cazarea la săteni se dorește a fi rețeta de succes a localnicilor.

“Vrem să ne focusăm pe turismul în mediul rural, să aducem astfel turiști în zona noastră. Prin acțiunile acestea, noi vrem săi îi convingem pe oaspeții noștri de ce frumuseți și valori avem. În primul rând avem oameni, oameni deschiși, prietenoși, care comunică, avem multă tradiție, avem meșteșugari, avem istorie, avem gastronomie. E o emulație în sat. Sunt unii care nu pot să își pună casa la dispoziție pentru că nu au spațiu, dar ajută cu gătitul, cu orice. Cel puțin jumătate din sat este implicat”, susține reprezentanta Asociației pentru Promovarea Vaii Şomuzului, Mirela Nechita.

Primarul Cristinel Ne­culai Bărculescu, care, la rândul său, și-a pus casa la dispoziția turiștilor, admite că Valea Şomuzului, care se află “în coasta Bucovinei”, trebuie promovată în egală măsură cu zonele turistice tradiționale ale Sucevei. Mănăstirea Probota, dar și Biserica “Cuvioasa Parascheva”, ctitorită de cumnatul lui Ştefan cel Mare și în care se află și mormântul Mariei, sora marelui domnitor moldovean, pot constitui și ele puncte de atracție pentru turiști.

“Potențialul turistic și economic al comunei noastre, precum și oamenii pe care îi am în comună merită promovare, merită să aducem la cunoștința tuturor celor interesați faptul că în comuna Dolhești din județul Suceava, pe lângă peisajul deosebit de pitoresc pe care îl oferă, avem și obiective care merită să fie vizitate. Un obiectiv istoric deosebit de important pentru noi este biserica Cuvioasa Paraschiva, biserică construită de hatmanul Nicolae Şandru, cel care a fost cumnat al lui Ştefan cel Mare și portar al Sucevei, un fel de ministru de război. Şendrea a murit într-o bătălie la Râmnic și a fost înmormântat aici. Tot aici este înmormântată și Maria, sora lui Ştefan cel Mare”, explică Cristinel Neculai Bărculescu.

Conform Agerpres, Asociația pentru Promovarea Văii Şomuzului a încheiat deja parteneriate cu mai multe asociații și fundații care promovează turismul și care ar putea sprijini proiectul “Turist în Dolhești”. În vara acestui an, la Dolhești a fost organizată o tabără de vară, iar anul viitor ar putea ajunge în vacanță primii studenți americani.

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Coca Mihai (Sandu) 20/09/2018 la ora 17:59 -

    Este o idee nemaipomenita și care sigur va da roade. Chiar zilele trecute am avut o premoniție, coincidenta sau nu, satul nostru, gazdă turistica. Și de ce nu, potențial există, oameni harnici și ospitalieri, gospodării tradiționale moldovenești. Să de-a Domnul sa se concretizeze! Mult succes dolhesteni!