Friday , April 19 2024

Liviu Dragnea va fi invitat la Suceava pe tema regionalizarii

dragnea

 Acesta este unul din putinele puncte asupra carora politicienii suceveni au cazut de acord, idea lansata de Gheorghe Flutur nefiind combatuta de niciun alt invitat la dezbaterea de ieri cu privire la infiintarea unei regiuni cu capitala la Suceava n au fost si puncte divergente iar contrele cele mai puternice au fost intre democrat liberalul Ioan Balan si social democratul Ovidiu Dontu, primul afirmand ca Botosaniul ar prefera o regiune cu Suceava in locul Iasiului, al doilea avand o alta parere n singurul care a avut un beneficiu net de imagine a fost Valentin Popa, rectorul Universitatii care a lansat invitatia ca viitoarea dezbatere sa fie la campusul universitar

 
Vicepremierul Liviu Dragnea va fi invitat, la Suceava, la o dezbatere pe tema regionalizarii si a infiintarii a doua regiuni administrative la nivelul asa numitei regiuni de dezvoltare Nord – Est. Propunerea a fost facuta de senatorul PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, la o dezbatere care a avut loc pe aceasta tema la Palatul Administrativ al Sucevei cu privire la regionalizare. Gheorghe Flutur a insistat atat in prima sa luare de cuvant, cat si in cea de la finalul dezbaterilor ca o dezbatere la Suceava unde sa fie invitat vicepremierul Liviu Dragnea sa aiba loc in perioada urmatoare, scopul declarat fiind acela de a i se prezenta argumente ca la nivelul asa numitei regiuni de dezvoltare Nord – Est sa fie infiintate doua regiuni administrative, nu una, asa cum rezulta din demersurile de pana acum ale vicepremierului.
Dezbaterile pe aceasta tema au avut loc ca urmare a faptului ca intre PSD si PDL a avut loc, la nivelul Consiliului Judetean Suceava, un acord pentru realizarea unui Apel in acest sens. La redactarea acelui Apel au participat consilierii judeteni Radu Pentiuc (PDL) si Virginel Iordache (PSD), insa discutii s-au purtat si cu reprezentanti ai altor partide politice si anume Cristina Teodorovici (PNL) si Sorin Isopescu (PP-DD).
Totusi, la dezbaterea de ieri, acestia din urma au lipsit, fiind prezenti doar primii doi. De altfel, din mediul politic, PNL si PP-DD au fost cel mai slab reprezentate la dezbaterea de ieri, in vreme ce PDL si PSD au avut mai multi reprezentanti in sala si, de altfel, mai activi.
Desi a fost programata la ora 16.00, debztarea a inceput cu un sfert de ora intarziere pentru ca presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, a venit mai tarziu la dezbatere. Initial, era vehiculata o lista cu circa 50 de persoane care au raspuns la invitatia de a participa la dezbatere, insa o parte din  acele persoane cum ar fi deputatul PSD Gavril Mirza, deputatul PNL Constantin Galan si cel de la PC, Cezar Cioata, au lipsit, la fel cum nici senatorul Mihai neagu nu a mai participat desi figura pe lista persoanelor care ar fi raspuns afirmativ la aceasta invitatie.
In schimb, desi pe lista nu figura numele lui Gheorghe Flutur, acesta a venit spunand ca a reusit sa dea curs invitatiei pe care a primit-o abia miercuri seara. La fel si deputatul PDL Ioan Balan a venit desi a fost invitat abia ieri dimineata, dupa cum au aratat unele surse care au preferat sa isi pastreze anonimatul.
De la PNL a participat viceprimarul municipiului Suceava, Ovidiu Doroftei, care a tinut sa transmita ca a aflat din presa despre o dezbatere pe aceasta tema. Primarul Ion Lungu era in concediu iar viceprimarul Ovidiu Doroftei este cel care ii tine locul pana in data de 5 august, insa el a venit si pentru a reprezenta PNL-ul si pe liderul judetean al acestei formatiuni politice, deputatul Stefan Alexandru Baisanu care a lipsit, desi nici nu confirmase ca va fi de fata la dezbatere.
Deloc intamplator, sala aleasa in Palatul Administrativ pentru o astfel de dezbatere a fost cea care poarta numele domnitorului Stefan cel Mare si care este cea mai mare, cei din Consiliul Judetean vrand probabil sa dea un semnal de forta, macar in plan de imagine. Totusi, numarul celor prezenti a fost in jur de 50, sala avand o capacitate de cel putin doua ori mai mare. Niciunul dintre invitati nu a venit ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe. De asemenea, in sala nu a fost pusa la dispozitia invitatilor o mapa eleganta in care sa fie pus Apelului a carui continut a fost citit de Virginel Iordache, totusi cu un ton adecvat si elergant pentru un asemenea demers. De asemenea, nu a fost niciun proiector pe care sa fie rulate imagini sugestive, principii, idei samd, decorul fiind un pic cam auster din acest punct de vedere. Probabil aceste lipsuri au fost cauzate de faptul ca toate lucrurile s-au facut in graba.
A compensat insa deschiderea pe care au aratat-o toti participantii, indiferent de taberele politice, de pregatirea sau conditia intelectuala a fiecaruia fata de acest subiect al regionalizarii si al infiintarii unei regiuni cu capitala la Suceava. Poate cele mai distinse abordari le-au avut Catalin Nechifor si Gheorghe Flutur, cei doi abtinandu-se total de la replici, patimi politice, reusind in acest fel sa duca discutiile la un numitor comun, desi pe poarcursul dezbaterilor au existat unele diferente de opinie si reprosuri venite din partea altor participanti. In final, Catalin Nechifor a admis ca „este foarte important ca domnul Dragnea sa fie invitat la Suceava pe tema regionalizarii”, insa seful administratiei judetene a tinut sa puncteze faptul ca de importanta unei regiuni impreuna cu judetul Suceava trebuie sa fie convinsi si cei de la Botosani. Gheorghe Flutur, in schimb, a spus ca discutiile cu parlamentarii din judetul Botosani si cu autoritatile de acolo trebuie sa fie pragmatice. Gheorghe Flutur a tinut sa se refere la demersul primarului Ion Lungu de a face o zona policentrica impreuna cu Botosaniul, dand ca exemplu pozitiv si spunand ca „este miezul problemei” si ca de aici trebuie sa se porneasca la discutii, pentru ca „altfel culegem firmiturile care ni le da Iasiul”. Si Catalin Nechifor a facut referire la demersul primarului Ion Lungu, declarand ca se bucura de aceasta idee pusa in aplicare impreuna cu primarul de Botosani, Ovidiu Portariuc. Trebuie spus, insa, ca dincolo de insusirea contiunutului respectivului apel si de demersuri pe langa autoritatile din judetele Neamt si Botosani, Catalin Nechifor a propus iar cei prezenti au acceptat ca, tot pentru „comunicarea la nivel parlamentar” cu privire la infiintarea unei regiuni la Suceava sa se ocupe senatorii Gheorghe Flutur si Ovidiu Dontu, precum si deputatul Stefan Alexandru Baisanu.
Interesant este ca tocmai Ovidiu Dontu a fost parlamentarul care, luand cuvantul, a dat de inteles ca sunt si argumente pentru infiintarea unei singure regiuni, cu cele sase judete din zona de Nord – Est a Romaniei. Discursul sau a fost ca al unei politician care lupta intre ratiunea de a se pozitiona bine in partid si pasiunea de a se pozitiona bine fata de electorat. Pe de o parte, el a spus ca Guvernul are varianta cu infiintarea a opt regiuni din care una care sa aiba capitala la Iasi pentru ca exista sanse ca, in acest fel, aceasta regiune sa poata atrage fonduri europene cat a atras Romania in perioada 2007 – 2012. Un argument spus in treacat de Ovidiu Dontu a fost cel ca o autostrada de la Siret la Roman cu bani europeni ar putea fi realizata doar in acest fel. Pe de alta parte, tot Ovidiu Dontu a spus ca nu sunt parlamentari de Botosani care sa accepte intrarea intr-o regiune cu denumirea de „Bucovina” si care sa aiba capitala la Suceava. Totusi, el a salutat demersul de infiintarea a doua regiuni si a spus ca inca nu a stabilit cum va vota in Parlament in cazul in care se va dezbate regionalizarea, desi crede ca demersul privind doua regiuni administrative in zona de nord-est a tarii prinde contur.
Replica la adresa lui Ovidiu Dontu nu a intarziat sa apara. Deputatul PDL Ioan Balan a tinut sa mentioneze, ca de altfel si Gheorghe Flutur, doar ca intr-o maniera si mai directa, fara menajamente, ca USL este la Putere iar decizia cu privire la regionalizare tine de zona Puterii. „Aici este mai degraba porblema de „vointa”, pentru ca Putere este 70%”, a spus Ioan Balan.
El nu a pierdut ocazia sa il „intepe” nici pe Catalin Nechifor, spunand ca pozitia pe care acesta o are este ingrata in raport cu conducerea PSD de la Bucuresti pe motiv ca acestia din urma ar face presiuni ca sa nu fie demersuri foarte serioase in scopul infiintarii unei regiuni cu capitala la Suceava.
Cele mai dure atacuri, in pofida faptului ca de ambele parti s-a facut un apel la o abordare cu mai putine accente politice, le-a avut Ioan Balan la adresa lui Ovidiu Dontu. „Sunt vicepresedinte al PDL la nivelul Regiunii de Nord-Est. In aceasta calitate, am discutii cu persoane din toate cele sase judete si nu doar din PDL. Se spunea aici, in sala, de catre cineva cum ca Botosani nu ar vrea o regiune impreuna cu Suceava. Ma indoiesc foarte mult. Este un studiu? Credeti ca regionalizarea se face pe emanatia ONG-urilor? Nu, se face pe decizie politica. PDL a vrut, dar nu a putut iar eu recunsoc acest lucru. Infiintarea unei regiuni cu capitala la Suceava nu are nevoie doar de argumente. Este nevoie de decizie politica”, a declarat Ioan Balan, dupa care si-a indreptat din nou atacul spre Catalin Nechifor spunand ca „tanarul barbat Catalin Nechifor trebuie sa spuna <Da! Vreau si eu o regiune cu capitala la Suceava!>”. Totusi, nu a lipsit mult si din nou au fost reluate atacurile la adresa lui Ovidiu Dontu, nu inainte ca Ioan Balan sa spuna ca a avut discutii cu persoane din Botosani care l-au asigurat ca se simt mai aproape de Suceava decat de Iasi. „M-a siderat faptul ca un politician al Puterii a spus ca este nehotarat. Il rog pe domnul Ovidiu Dontu: <Domnule senator, var rog sa va hotarati si sa va hotarati pentru (proiectul – n.red.) Suceava, capitala de regiune>”, a declarat Ioan Balan.
Ovidiu Dontu a fost tentat sa ii raspunda, dar s-a razgandit si a considerat ca mai bine este sa il lase doar pe Catalin Nechifor. Acesta, pe un ton in care a imbinat ironia cu diplomatia, i-a reprosat lui Ioan Balan ca nu s-a abtinut de la politizarea discutiilor. „Sunteti primul parlamentar din Botosani care spune ca vrea la Suceava o capitala de regiune”, i-a mai spus, ironic, Catalin Nechifor lui Ioan Balan, facand aluzie la legaturile acestuia cu zona Dorohoiului.
Cel mai avantajat, in plan de imagine, din toata aceasta dezbatere a iesit insa rectorul Universitatii „Stefan cel Mare”, Valentin Popa. Discursul sau a fost dupa cel al lui Gheorghe Flutur, el explicand foarte elegant atat punctele care il leaga, de principiu, de ideile senatorului, cat si diferentele de opinie cu acesta. Rectorul a subliniat, printre altele, ca „problema este daca Botosaniul si Neamtul sunt de acord cu noi”, situandu-se din acest punct de vedere, cel putin declarativ, mai aproape de abordarea lui Cataalin Nechifor. Nimeni din sala nu s-a delimitat, cel putin la nivel declarativ, de discursul rectorului si mare parte dintre vorbitori – ca de exemplu Ioan Balan, chiar au facut trimitere directa la discursul acestuia. In finalul dezbaterii, intr-o maniera eleganta, rectorul a adresat rugamintea ca sa mai fie organizate astfel de discutii iar viitoarea dezbatere sa aiba loc la campusul universitar, nu la Palatul Administrativ. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Daca se va face aceasta regionalizare, dupa care sa se desfiinteze Suceava ca entitate administrativ – teritoriala, actualii politicieni ai judetului ar trebui nominalizati pe o lista a rusinii, ce sa fie statuata in analele istorice ale acestui teritoriu(sa nu uite PDL-istii ca ei au propus aceasta idiotenie de regionalizare) !!!!!!!!!