Friday , April 19 2024

Lista școlilor și grădinițelor din județ care au primit bani de la Guvern pentru construirea unor grupuri sanitare. Sunt doar 29 nu 76, cum anunta Ecaterina Andronescu acum o luna, dar tot e un pas inainte

La începutul lunii mai, aflată în vizită la Suceava, Ecaterina Andronescu anunța că are o listă cu 76 de școli din județ care vor primi bani pentru ca în locul wc-urilor din curte să ridice grupuri sanitare moderne. Pe 30 mai Guvernul a alocat bani pentru aceste investiții, numai că bani vor primi doar 29 de școli din județ și nu 76, cât anunța ministrul Educației în cam­pa­nie electorală. Majoritatea unităților de învățământ su­­cevene au primit câte 53.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru rea­lizarea unor sisteme modulare (un fel de barăci/con­tainere, dar cu toate dotările necesare unui grup sanitar la standarde de igienă) 

Pe data de 30 mai 2019  a fost emisă o Hotărâre de Guvern (HG 363) privind transferarea unor sume din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea construirii de grupuri sanitare la unitățile de învățământ preșcolar care au acum wc-urile în curte, fără apă curentă și cana­lizare. Suma totală repartizită către școlile și grădinițele din țară se ridică la aproape 65 milioane lei, pentru județul Suceava fiind alocate puțin peste 2 milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, deputatul Alexandru Rădulescu, a transmis ieri și o listă a școlilor și grădinițelor sucevene care vor beneficia de acești bani necesari pentru construirea grupurilor sanitare conforme și pentru utilitățile necesare. Este vorba despre 29 de unități de învățământ care au primit sume cu­prinse între 53.000 lei (38.000 lei primind doar o grădiniță din Ruși – Forăști) și maximum 200.000 lei (Şcoala Gimnazială Satu Mare, comuna Satu Mare).

Reamintim faptul că la  începutul lunii mai, aflată în vizită la  Suceava,  Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a anunțat că un număr de 76 de școli din județ care au toalete în afara clădirii unită­ților de învățământ vor beneficia de bani de la Ministerul Educației pentru a rezolva această problemă, prin instalarea unor sisteme modulare. “Am venit cu lista celor 76 de școli care au grupuri sanitare în curte și care vor primi resursele necesare să scăpăm de acest lucru (…). Voi lăsa lista cu școlile și sumele aferente domnului inspector general, care le transferă apoi către primari, pentru că sumele provin de la Ministerul Educației. (…) Se va face un sistem modular lângă școală. (…) Trimitem sumele prin inspectorat, care, apoi, trimite la primăriile responsabile cu acest subiect. Noi avem obligația doar de a asigura resursele”, a spus atunci minis­trul Educației. Andronescu a menționat că aceste module vor avea toate dotările necesare unui grup sanitar la standarde de igienă, iar acolo unde nu există canalizare primarii se vor implica pentru a se realiza fose septice.

În toată țara, la începutul anului 2018 erau 2.600 de școli cu toaleta în curte. Județele din regiunea Moldovei se situ­ează pe podium și la acest capitol. Primul loc este ocupat de Vaslui, cu 389 de școli care au WC-uri în curte, urmat de Su­ceava – 217 școli, Botoșani și Iași – 207 școli fiecare. Cele mai puține sunt la Bacău – 64.

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, promitea în 2018 că „în cel mult trei ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor”. La începutul acestui an, Ecaterina Andronescu anunța că numărul școlilor fără toaletă a scăzut cu mult, sute de școlii fiind beneficiind de finanțări pentru această problemă prin programele PNDL I și II. (Z.T.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …