Thursday , April 25 2024

Licitația pentru desemnarea operatorului la groapa de gunoi de la Moara a fost anulată. Procedura va fi reluată de la zero

Prevederile cu dedicație din caietul de sarcini redactat în primăvară vor fi anulate u toate firmele cu experiență în domeniu din Suceava vor avea șansa de a participa la licitație, a dat asigurări vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc. O campanie a ziarului “Obiectiv de Suceava” contribuie, astfel, la rezolvarea uneia dintre cele mai importante probleme ale județului – depozitarea deșeurilor în condiții legale, cu operatori pricepuți în domeniu 

 groapa gunoi moara


Licitația pentru desemnarea operatorului care să se ocupe de gestionarea noului depozit ecologic de la Vorniceni – Moara a fost anulată ieri, a anunțat  vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc. Conform vicepreședintelui administrației județene, licitația se organizase pentru delegarea prin concesionare a gestiunii depozitului de deșeuri de la Vorniceni – Moara. Viorel Seredenciuc a explicat că procedura de atribuire a fost anulată în condițiile în care “Legea 51/2006 menționează că procedura de licitație se poate finaliza numai dacă în urma publicării anunțului de participare la licitație au fost depuse cel puțin trei oferte și cel puțin trei ofertanți îndeplinesc criteriile de eligibilitate (articolul 29, alineat 9, din legea 51/2006, n.r.).
Precum se știe, doar o singură firmă a îndeplinit condițiile impuse în ca­ietul de sarcini, cu sediul social în Pitești și, așa cum vom vedea mai încolo, racordată la interese politice și aflată în vizorul procurorilor anticorupție. Este vorba despre SC GIREXIM UNIVERSAL SRL din Pitești, județul Argeș.
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, a explicat că va fi întocmit un nou caiet de sarcini de către consultantul angajat de Consiliul Județean, iar licitația va porni de la zero. “Intre timp s-a schimbat legislația privind achizițiile publice, iar unele prevederi anterior valabile au fost abrogate”, a subliniat vicepreședintele Viorel  Seredenciuc. El a spus că, în noile condiții, mai multe firme care acum gestionează activitatea de colectare a deșeurilor în județul Suceava vor putea participa la noua licitație pe care Consiliul Județean o va organiza la o dată care se va stabili ulterior, după reconfigurarea caietului de sarcini, cu prevederi mai permisive pentru operatori.
Este acum de domeniul trecutului, dar trebuie menționat faptul că respectivul consultant care a realizat caietul de sarcini pentru stabilirea condițiilor în care își poate desfășura activitatea operatorul de la groapa de gunoi ecologică  de la Vorniceni – Moara și care nu poate fi înlocuit acum este constituit dintr-o asociere  formată din SC EPMC Consulting SRL Cluj cu Centrul Regional de Protecție al Mediului pentru Europa  Centrală și de Est  SZENTENDRE – Ungaria.
 GIREXIM UNIVERSAL din Pitești, singura firmă acceptată ca operator conform pretențiilor impuse de vechea conducere a Consiliul Județean, are mari probleme cu justiția
Singura firmă ce fusese acceptată, conform  caietului de sarcini publicat de fosta conducere a Consiliului Județean, era GIREXIM UNIVERSAL din Pitești, care avea însă mari pro­bleme cu justiția. Patronul firmei, Gheorghe Văsîi, apropiat al PSD și beneficiar al multor contracte “cu de­dicație”, a fost trimis în judecată acum un an alături de primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, într-un dosar de corupție ce a făcut înconjurul țării. Pendiuc este recunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și al fostului premier Victor Ponta.
Am arătat, cu un alt prilej, că punerea în funcțiune a depozitului de deșeuri de la Moara, o investiție europeană de peste 35 de milioane de euro, era blocată pentru că, în baza unui caiet de sarcini care a fost publicat în luna mai a acestui an pe SEAP de Consiliul Județean Suceava, condițiile pentru firmele care doreau să devină operatori ai noului sistem european de depo­zitare a deșeurilor au fost atât de draconice, încât doar o firmă din Pitești, apropiată PSD, a reușit să le îndepli­nească. Dacă a fost vorba sau nu despre o dedicație nu ne putem pronunța.
Astfel, licitația anunțată pe SEAP de către Consiliul Județean Suceava pe data de 11.05. 2016, vizând desemnarea operatorului la depozitul ecologic de deșeuri de la Vorniceni – Moara, a fost anulată întrucât în competiție nu s-a înscris decât un singur candidat. Legislația în domeniu stabilea că la astfel de licitații pentru investiții cu bani europeni este nevoie de minimum trei oferte. De curând a fost conceput un alt act normativ, care permite ca adjudecarea să se facă și în situația în care este depusă chiar și o singură ofertă. Această acțiune cu caracter vizibil pompieristic nu a avut succes.
De precizat că în caietul de sarcini publicat pe SEAP la începutul lunii mai a acestui an de CJ Suceava au fost introduse condiții pe care nicio firmă din județul Suceava și din împrejurimi nu le putea îndeplini. Era vorba despre o cifră de afaceri medie globală a ofertelor din ultimii trei ani  – 2013, 2014 și 29015 – mai mare de 15,948 mi­lioane de lei. Mai mult, ofertantul trebuia să demonstreze că deține resurse reale financiare, în valoare de minimum 3,987 milioane de lei. In plus, ofertantul trebuia să demonstreze că deține o experiență similară pe gropi ecologice în țară sau în străinătate.
Cu astfel de pretenții, este clar că nicio firmă din județul nostru, chiar dacă unele au experiență în în salubrizare de peste 20 de ani, nu s-a putut califica.
A apărut astfel ca vizibilă varianta că acel caiet de sarcini, foarte restrictiv, realizat și postat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice, n.r.), a fost redactat cu dedicație în timpul vechii conduceri a Consiliului Județean Suceava, în data de 11 mai 2016, cu trei săptămâni înainte de alegerile locale, către firma GIREXIM UNIVERSAL SA Pitești, condusă de Gheorghe Văsîi, despre care vom oferi amănunte mai jos, prin bunăvoința DNA.
 Model de comportament în relațiile cu administrația publică locală a SC GIREXIM UNIVERSAL SA, la Pitești
Firma GIREXIM UNIVERSAL SA  din Pitești, singura candidată și singura calificată la licitația organizată de fosta conducere a Consiliului Județean pentru a obține calitatea de operator la noua groapă de gunoi de la Vorniceni – Moara din județul Suceava, are un trecut care nu a intrat până acum în atenția sucevenilor.
Conform unui comunicat al DNA din 20 martie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecatăîn stare de arest preventiv a lui Tudor Pendiuc, primar PSD al municipiului Pitești la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată; în stare de arest la domiciliu a lui Valentin Vișoiu,  acționar la CNCD S.A, SC Conarg S.A, Conarg Real Estate S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, reprezentanți ai  S.C. CNCD S.A. și S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. , în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. S-a dispus de asemenea judecarea sub control judiciar a Emanuelei Elena Pendiuc și în stare de libertate a altor inculpați, printre care și un anume Doru – Alexandru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție la data săvârșirii faptei, pentru infracțiuni de corupție sau asociate faptelor de corupție.
Patronul GIREXIM UNIVERSAL a fost trimis în judecată alături de primarul Piteștiului, într-un dosar de corupție ce a făcut înconjurul țării.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, primarul Tudor Pendiuc al municipiului Pitești ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 S.A. și societățile private CNCD SA/GIREXIM UNIVERSAL SA, în folosul ultimelor două societăți. Sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc Tudor a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate. Începând cu luna noiembrie 2008 și până în luna octombrie 2014, deși cunoșteau că asocierea CNCD S.A./SC GIREXIM UNIVERSAL SA nu deține în proprietate cele 80 de autobuze, Rotaru Manuel-Vasile și Berinde Elena, exercitându-și în mod defectuos atribuțiile de serviciu, au solicitat Primăriei municipiului Pitești încasarea subvenției și au semnat 70 de procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane. Nu știm dacă cele 80 de autobuze pentru care s-au încasat drepturi necuvenite au circulat sau nu pe străzile din Pitești. Alte persoane, cu funcții mai mari sau mai mici, au fost trimise în judecată în acest dosar, încă nefinalizat în instanță. Prezumția de nevinovăție fiind deasupra oricăror suspiciuni, firma GIREXIM UNIVERSAL SA din Pitești a găsit o locație nouă în care să își ofere serviciile – Consiliul Județean Suceava.
Inculpații Gheorghe Văsîi  și Constantin Scarlat, reprezentanți ai SC GIREXIM UNIVERSAL SA și SC CNCD SA , împreună cu fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, au cauzat Primăriei municipiului Pitești un prejudiciu în sumă de 28.556.450,65 lei (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituția publică s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Dincolo de conotațiile politice – legături între Văsîi – Scarlat – Pendiuc – Ghiță – Ponta -, ne punem întrebarea logică în  ce măsură sunt mai mult abilitați cei de la GIREXIM UNIVERSAL SA Pitești să gestioneze mai bine o groapă de gunoi, fie aceasta și europeană, față de operatorii locali care sunt familiarizați cu acest gen de acti­vitate de peste două decenii. (Neculai ROSCA

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …