Saturday , April 20 2024

Licitaţia pentru desemnarea firmei de termoficare a Sucevei va fi reluată pentru că nu s-au depus minimum trei oferte

lungu - 12 mart 2014 [800x600]

 „Ultima grijă a populaţiei trebuie să fie cine este operatorul serviciilor de termoficare. Grija cetăţenilor este să plătească. Problema de fond nu este cea a operatorului de termoficare, ci a plăţilor. Toată problema se învârte în jurul banilor. Datoria populaţiei este de 200 de miliarde de lei vechi. Dacă am avea aceşti bani, am zburda indiferent cine ar fi operator”, a declarat primarul Ion Lungu

 
Primăria Suceava va relua peste 30 de zile licitaţia privind concesionarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice. Asta deoarece Primăria nu a reuşit să desemneze un operator pentru exploatarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice.
Primarul Ion Lungu a explicat că prima licitaţie desfăşurată, ieri urma să fie anulată de comisie din cauză că a fost înregistrată doar o ofertă, în loc de cel puţin trei, cât prevede legislaţia. Primarul a precizat că nu face parte din comisie şi nu îşi doreşte, dar în condiţiile în care nu au fost depuse minim trei oferte, toate eligibile, nu vede altă soluţie decât anularea procedurii şi reluarea acesteia într-un termen cât mai scurt.
El a mai spus că oferta a fost depusă de actualul operator al serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice, Termica SA, care se află în insolvenţă şi care, după ştiinţa primarului, încă nu îşi rezolvase una din marile probleme: lipsa licenţei pentru serviciile de termoficare. Prin urmare, este posibil ca şi singura ofertă depusă la prima licitaţie să nu poată fi considerată eligibilă.
Primarul a mai spus că licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice nu se ţine în baza prevederilor OUG 34, ci a Legii Serviciilor Publice. Prin urmare, sunt criterii deosebite care trebuie să fie îndeplinite.
Conform lui Ion Lungu, procedurile ar trebui reluate peste cel mult 60 de zile, dar el a spus că trage speranţa că vor fi reluate în maxim 30 de zile. Primarul a adăugat că în cazul în care nici la următoarea licitaţie nu vor fi minim trei ofertanţi, atunci contractul de concesiune va fi atribuit prin negociere directă. Condiţia este ca firma cu care vor începe negocierile directe să fie una din cele care au depus oferte la primele două proceduri.
Caietul de sarcini al licitaţiei a fost achiziţionat şi de alte firme: Bioenergy – cea care produce energie termică pentru Suceava de la noua cenrtală pe biomasă; Adrem Invest – unul din acţionarii de la Bioenergy; Unicom Holding – cel mai mare dintre furnizorii de cărbune ai Termica SA în perioada când aceasta producea energie electrică şi termică de la CET şi care are de recuperat peste 50 de milioane de lei şi Elsaco – societatea botoşăneană care a pus repartitoare la caloriferele din peste şapte mii de locuinţe din Suceava.
Ion Lungu a precizat că licenţa Termica va expira pe 24 iunie şi nu mai poate fi prelungită, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu un an, iar dacă între timp firma nu se licenţiază, oferta ei nu va putea fi luată în considerare la o nouă licitaţie.
Totuşi, edilul este de părere că la mijloc ar fi o strategie a unor firme care nu au depus la prima procedură nicio ofertă pentru a depune la a doua procedură, în ideea că nu vor fi minim trei oferte eligibile şi, astfel, vor intra în negociere directă cu municipalitatea pentru atribuirea, timp de 20 de ani, a serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat.
Ion Lungu a insistat asupra faptului că nu trebuie să se facă o confuzie între noua licitaţie care va fi organizată şi faptul că Termica nu mai poate da apă caldă după 24 iunie. „Populaţia poate să aibă apă caldă atâta timp cât plăteşte serviciile. Dacă nu păteşte, nu are. Dacă plăteşte, îi asigur pe suceveni că vor avea apă caldă”, a declarat primarul Ion Lungu.
El a precizat că este problema fiecărei firme cum face strategia de termoficare şi de participare la procedurile organziate de Primărie, atâta timp cât acestea sunt în limitele legii el neputând îngrădi participarea vreuneia sau alteia. „Ultima grijă a populaţiei trebuie să fie cine este operatorul serviciilor de termoficare. Grija cetăţenilor este să plătească. Problema de fond nu este cea a operatorului de termoficare, ci a plăţilor. Toată problema se învârte în jurul banilor. Datoria populaţiei este de 200 de miliarde de lei vechi. Dacă am avea aceşti bani, am zburda indiferent cine ar fi operator”, a declarat primarul Ion Lungu.
Totodată, primarul a precizat că în cazul în care până la 24 iunie nu va fi încheiat un nou contract pentru serviciile de transport şi distribuţie, există o soluţie „de forţă majoră” şi anume încheierea unui contract temporar, până la finalizarea procedurii de atribuie, cu una din firmele care au depus oferte la licitaţiile organizate de Primărie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …