Tuesday , April 23 2024

Liceele sucevene spre care se îndreaptă cele mai multe opțiuni ale elevilor de clasa a VIII-a

In municipiul Suceava, primele două locuri în opțiunile elevilor de clasa a VIII-a sunt ocupate, la fel ca în anul 2018, de Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și Colegiul Național ”Petru Rareș”. Colegiul Economic și Colegiul de Artă au urcat în topul preferințelor elevilor. Ocupanții locurilor 3 și 7, Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” și Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir”, au făcut o rocadă, la fel și colegiile de pe locurile 4 și 6, Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret”, respectiv Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu”. Locul 5 rămâne neschimbat, fiind adjudecat de Liceul cu Program Sportiv. A crescut numărul elevilor care optează pentru învățământul profesional și dual 

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava a prezentat situația opțiunilor școlare ale elevilor de clasa a VIII-a în urma aplicării sondajelor în 152 de unități școlare, la care au participat 6.213 elevi. Potrivit studiului, 4.868 elevi au optat pentru licee și colegii din județul nostru, 949 pentru învățământ profesional și dual, 15 pentru învățământ profesional special, 57 de elevi sunt interesați de licee din alte județe, alți 237 sunt nehotărâți, iar 87 dintre participanți la sondaje și-au exprimat dorința de a nu continua studiile.

”O analiză comparativă a rezultatelor studiului din acest an cu rezultatele studiului efectuat anul trecut a relevat faptul că a crescut numărul elevilor care optează pentru învăță­mântul profesional și dual și a scăzut numărul elevilor care optează pentru învățământul profesional special. De asemenea, a crescut nu­mărul elevilor care optează pentru licee sau colegii din județul Suceava. Numărul celor care nu-și doresc să continue studiile a scăzut”, se arată în raportul CJRAE Suceava.

În ce privește opțiunile elevilor pentru un anumit colegiu sau liceu, pe zone, situația ce reiese din studiul realizat de CJRAE Suceava relevă o răsturnare de clasament în municipiile Suceava și Câmpulung. Astfel, în municipiul Suceava, primele două locuri în opțiunile elevilor de clasa a VIII-a sunt ocupate, la fel ca în cazul studiului din anul 2018, de Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, pentru care au optat 395 elevi, urmat îndeaproape de Colegiul Național ”Petru Rareș”, cu 393 opțiuni adunate. Ocupanții locurilor 3 și 7 au făcut un schimb, drept urmare Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” coboară de pe locul 3 pe 7, având doar 140 de opțiuni, iar Colegiul Economic “Dimi­trie Cantemir” urcă de pe 7 pe 3, cu 229 opțiuni exprimate de elevi. La fel s-a întâmplat și în cazul locurilor 4 și 6, Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret”, respectiv Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, făcând schimb de locuri. Sondajul din noiembrie 2019 arată că 223 de elevi au optat pentru Colegiul de Artă, plasându-l pe locul 4, iar pentru Colegiul Național de Informatică au optat 185 de elevi. Locul 5 rămâne neschimbat, fiind adjudecat de Liceul cu Program Sportiv, pentru care și-au exprimat opțiunea 197 de elevi de clasa a VIII-a.

Pentru colegiile tehnice au optat mult mai puțini elevi, în acest caz singurul care și-a schimbat poziția în clasament fiind Colegiul “Petru Mușat”, care a coborât de pe primul loc, poziție împărțită cu Colegiul de Industrie Alimentară, care a înregistrat 53 de opțiuni, pe ultimul, cu 16 opțiuni. Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” păstrează locul doi, cu 36 de opțiuni, iar Colegiul ”Al. I. Cuza”, locul 3, având 26 de opțiuni.

Rădăuți și Vicov ”pierd” circa 400 de candidați

O situație aparte se înregistrează în zona Rădăuți, unde a scăzut considerabil numărul opțiunilor elevilor de clasa a VIII-a, la toate cele trei colegii, dar mai ales în cazul Liceului Tehnologic “Ion Nistor” Vicovu de Sus, pentru care s-au înregistrat 141 de opțiuni în urma sondajelor din noiembrie 2019, comparativ cu cele 405 din anul 2018. Clasamentul colegiilor din Rădăuți rămâne neschimbat, astfel prima poziție este ocupată de Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi”, pentru care și-au exprimat preferința 219 elevi, comparativ cu cele 360 de anul trecut, urmat de Colegiul Tehnic, cu 182 opțiuni, față de cele 273 din anul 2018, iar pe locul trei se situează Colegiul ”Andronic Motrescu”, cu 113 opțiuni, cu 42 mai puține față de anul anterior. Potrivit studiilor din 2018 și 2019, unitățile școlare din Rădăuți ”au pierdut” 133 de opțiuni și Vicovu de Sus alte 264. Coroborând această scădere cu creșterea cu peste 300 de opțiuni școlare exprimate în favoarea colegiilor din Su­ceava, putem deduce că tendința absolvenților de clasa a VIII-a este să își continue studiile în municipiul reședință de județ.

Zona Câmpulung Moldovenesc înregistrea­ză o creștere semnificativă a numărului de elevi care optează pentru unitățile de învățământ din acest municipiu, de la 299 total opțiuni, în urma sondajelor din noiembrie 2018, la 406, în no­iembrie 2019. Astfel, Colegiul Național “Dra­goș Vodă” urcă de pe ultimul loc pe locul 1, cu 138 de opțiuni exprimate, la egalitate cu Co­legiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”, iar Co­legiul Silvic ocupă locul 3, cu 122 opțiuni școlare adunate.

Colegiul ”Al. cel Bun” Gura Humorului are 226 opțiuni, cu una mai puțin ca studiul anterior, iar colegiile “Lațcu Vodă” Siret și “Mihai Eminescu” Dumbrăveni înregistrează creșteri semnificative după numărul opțiunilor exprimate de elevi.

Şi în cazul colegiilor din Fălticeni crește numărul opțiunilor elevilor de clasa a VIII-a, însă locurile din clasament rămân neschimbate. Pe primul loc, cu 333 opțiuni, se clasează Cole­giul Tehnic ”Mihai Băcescu”, urmat de Cole­giul ”Nicu Gane”, care a adunat 279 opțiuni, iar lo­cul trei este ocupat de Colegiul “Vasile Lovines­cu”, pentru care și-au exprimat preferința 117 elevi.

Învățământul profesional are în acest an mai mulți adepți în rândul elevilor de clasa a VIII-a din Dumbrăveni, Câmpulung, Fălticeni și Dorna Candrenilor, iar interesul celor din Rădăuți a scăzut ușor.

“Aceste sondaje sunt folosite ca puncte de reper pentru stabilirea cifrei de școlarizare pentru anul școlar viitor”, a explicat prof. Maria Pavelescu, director CJRAE Suceava.

De precizat că scăderea numărului opțiunilor pentru unele colegii din județ nu înseamnă neapărat că prestigiul unității de învățământ a avut de pierdut, ci este foarte posibil ca absolvenții de gimnaziu să se orienteze spre acele specializări la care au șanse mai mari să fie admiși, concurența fiind și ea un factor care le ghidează preferințele înspre o unitate școlară sau alta. (Oana NUȚU)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …