Lemnul taiat anul trecut din padurile Bucovinei a umplut un tren lung de 48.250 de vagoane, cat de la Suceava la Constanta

18/04/13 ora:1:25pm

lemn in trenDin pădurile private sucevene s-au exploatat legal anul trecut 730.000 de metri cubi, iar din cele ale statului 1,2 milioane de metri cubi. Buştenii din pădurile Bucovinei au fost suficienţi pentru a umple 48.250 de vagoane, care să formeze o garnitură CFR de 578 de kilometri. Valoarea totală a lemnului scos la vânzare din judeţul Suceava este de aproape 80 de milioane de euro u cifrele sunt cele oficiale şi nu iau în calcul tăierile ilegale de pădure 

80 de milioane de euro au produs anul trecut pădurile din judeţul Suceava. Este vorba despre vânzările oficiale de masă lemnoasă din pădurile statului şi din cele private, fără a se pune la socoteală exploatările ilegale care,dacă ar fi pe undeva evidenţiate, ar completa cifra cu care am deschis articolul, rotunjind-o la 100 de milioane de euro, conform estimărilor făcute de silvicultori de bună credinţă. Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, prin vocea inspectorului şef Costel Girigan, a făcut publică o statistică din care rezultă că Direcţia Silvică Suceava, de pe cele 274.000 de hectare, pădure a statului, pe care o administrează, a exploatat în 2012 cantitatea de 1,2 milioane de metri cubi de lemn, obţinându-se din licitaţiile organizate suma de 198 de milioane de lei – 46 de milioane de euro. Nici proprietarii de pădure din sectorul privat, fie aceştia persoane fizice, obşti ale comunităţilor locale ori Biserica, nu s-au lăsat mai prejos. Potrivit şefului ITRSV, în judeţul Suceava este în proprietate privată o suprafaţă de 88.600 de hectare de pe care s-au tăiat în anul 2012 cantitatea de 730.000 de metri cubi de lemn, care a fost vândut la un preţ mediu de 200 de lei metrul cub, mai bine ca la stat. s-au obţinut din tranzacţiile cu masă lemnoasă din pădurile private 146 de milioane de lei – 33 de milioane de euro. Ca un calcul paralel, se poate spune că de pe fiecare hectar de pădure proprietarul sucevean de pădure a obţinut în anul 2012, în medie 383 de euro, o sumă mult peste cea pe care a câştigat-o proprietarul de teren agricol care şi-a arat şi semănat ogorul, culegând toamna roadele pe care cu greu a reuşit să le vândă.

Trenul cu lemn pornit de la Suceava nu încapea în ţară

Veniturile totale din exploatarea pădurilor din Suceava în anul 2012 înaumează peste 79 de milioane de euro, adică 350 de milioane de lei noi (3.500 de miliarde de lei vechi, nr.). Cantitativ, volumul de masă lemnoasă exploatată a fost anul trecut de 1,93 milioane de metri cubi. In condiţiile în care într-un vagon CFR se pot încărca în medie 40 de metri cubi de buşteni, rezultă că ar fi fost necesare 48.250 de vagoane pentru a încărca tot lemnul tăiat legal din pădurile Bucovinei, de la stat şi de la proprietarii privaţi. Pentru că un vagon de cale ferată are o lungime de 12 metri, un alt calcul aritmetic arată că o garnitură încărcată cu tot lemnul expoatat în 2012 din pădurile judeţului s-ar întinde pe o lungime de 572 de kilometri, cu 50 de kilometri mai mult decât distanţa între Suceava şi portul Constanţa, destinaţia predilectă a lemnului tăiat din munţii Bucovinei.

Pentru lemnul tăiat ilegal ar fi fost nevoie de un tren lung de cel puţin 14 kilometri

“Cheltuielile la pădure sunt mici – pentru pază în primul rând. Dar sunt şi suprafeţe de pădure pentru care nu există contracte de pază, cele intrate în proprietatea oamenilor în baza Legii 18/1990, păduri care s-au tăiat imediat la acea vreme şi care nu mai sunt integrate în sistemul statistic din domeniul silvic”, a arătat Costel Girigan.
Cât priveşte tăierile ilegale din judeţul nostru, şeful ITRSV Suceava spune că este greu de apreciat volumul de masă lemnoasă tăiată fără a fi respectate prevederile Codului silvic. Ne-a oferit însă câteva exemple, fără a da numele firmelor şi a patronilor acestora, pentru că sunt deocamdată în fază de cercetare, neîncepând o urmărire penală. “sunt firme mari care eliberează documente ilegale pentru a spăla lemnul tăiat ilegal. O singură firmă, la care s-a început cercetarea penală a valorificat 14.000 de metri cubi de buşteni şi 7.000 de metri cubi de cherestea. O altă firmă a valorificat ilegal 3.000 de metri cubi de buşteni şi 1600 de metri cubi de cherestea. O a treia a comercializat ilegal 5.000 de metri cubi de buşteni şi 1.000 de metri cubi de cherestea. In total, peste 31.000 de metri cubi, şi vorbim doar de trei firme de exploatare. Mai avem încă peste 50 de rapoarte pe care le-am pus la dispoziţia organelor de cercetare penală şi aşteptăm soluţionarea lor. La unele societăţi comerciale s-a stabilit deja că au de plătit sume de la 7 la 13 miliarde de lei vechi, impozit pe profit şi TVA la bugetul statului. si asta doar în anul 2012”, a concluzionat inspectorul şef al ITRsV Suceava, Costel Girigan.
Numai pentru cantităţile de lemn tăiat ilegal în judeţul nostru care au fost depistate de către inspectorii ITRsV în 2012, ar fi necesare, conform calcului făcut anterior cam 1.200 de vagoane de tren care să fie încărcate şi care, dacă s-ar aşeza într-o garnitură CFR de 14,5 kilometri. (Neculai ROsCA)

3 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Anonymous 18/04/2013 la ora 20:58 -

    …si nu se intimpla nimic! Totul ramine firesc…. si se fura in veselie fara intrerupere si fara mustrari de constiinta si tristete!

  2. veniamin 18/04/2013 la ora 19:00 -

    si acum , de la Constanta vine trenul gol??? Umpleti-l din nou pana nu mai ramane urma de copac la Suseava.

  3. Sulita 18/04/2013 la ora 14:25 -

    Cel putin aceeasi cantiatate s-a furat, cand in urma inundatiilor sate intregi vor fi luate de suvoaie, la vale, poate locuitorii din aceasta zona vor lua atitudine fata de acesti vandali, toti sefi in autoritatile publice ale statului sau autoritati locale care ar trebui sa apere padurea. Aici “lupul e paznic la oi”