Thursday , April 25 2024

Lecții demonstrative și lectorate cu părinții, organizate de Colegiul ”Petru Mușat” Suceava pentru promovarea învățământului profesional

În cadrul campaniei derulate de Ministerul Educației ”Meseria face diferența”, cu scopul de a promova învățământul profesional și pe cel dual, Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava desfășoară, în perioada 24 februarie – 11 martie, proiectul ”Vreau! știu! Pot să aleg o meserie!”.

”Activitățile proiectului se vor desfășura la sediul colegiului și includ: campanii de promovare media, lectorate cu părinții și lecții vizită pentru elevii de gimnaziu. Aceste activități vor fi realizate în colaborare cu operatorii economici parteneri SC Ambro SA, SC Trutzi SRL, SC Linda Ecotil SRL, SC Sidem SRL, SC Betty ICE, SC Conbucovina SA, SC Sumec SA care vor pune la dispoziție material promoțional și tutoriale.

Lecțiile vizită vor evidenția oportunitățile pe care le au elevii prin parcurgerea unui traseu profesional, dar și abordarea extrem de aplicată a Colegiului Tehnic Petru Mușat din Suceava, care valorizează experiența elevilor săi și a partenerilor de practică, operatori economici, în dezvoltarea abilităților și deprinderilor elevilor”, au precizat reprezentanții colegiului.

Programul activităților organizate de Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava cuprind lectorate cu părinții, organizate în zilele de 25 și 26 februarie, între orele 12.00-14.00 la sala de festivități, lecții vizită demonstrative și prezentări ale partenerilor, organizate în zilele de 5 și 6 martie, între orele 10:00 și 14:00, la sediul colegiului.

Campania ”Meseria face diferența” își propune să promoveze în rândul absolvenților de clasa a VIII-a cele mai relevante meserii, dar și avantajele pe care le oferă învățământul profesional și profesional dual.

Învățământul profesional a luat amploare în ultimii ani și la nivelul județului Suceava, iar proiectul cifrei de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 prevede pentru învățământul profesional 189 de clase cu 4.964 de elevi, dintre care 168 de clase la învățământul profesional și alte 21 de clase la învățământul dual. Pentru clasele a IX-a sunt propuse în viitorul an școlar 70 de clase cu 1.954 de elevi, dintre care 61,5 clase pentru învățământul profesional și 8,5 clase pentru cel dual. Repartizarea cifrei de școlarizare s-a făcut în baza solicitărilor venite din partea operatorilor economici, acestea cumulând un total de 2.048 de locuri, din care au fost aprobate 1.935, cu circa 100 mai multe comparativ cu admiterea 2019.

Anul acesta interesul pentru învățământul dual din partea agenților economici a fost mai mare, implicându-se 50 de firme, comparativ cu cele 36 care au solicitat anul trecut specializarea absolvenților de gimnaziu în anumite domenii de interes. Cele mai solicitate meserii în rândul agenților economici sunt mecanic auto, ospătar și mecanic utilaje și instalații industriale. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …