Friday , April 26 2024

Lansarea volumului “Clopotele de aur”, la biserica “Sfântul Simion Stâlpnicul”

volum 2


Duminică, de la ora 12:30, biserica “Sfântul Simion Stâlpnicul” din Suceava a fost gazda unui eveniment editorial, profesorul sucevean Ioan Rîsnic lansându-şi romanul “Clopotele de aur”.
Printre participanţii la acest eveniment s-au aflat fostul subprefect Angela Zarojanu, lector univ. dr. Vasile Demciuc, membrii familiei autorului, prieteni şi apropiaţi ai scriitorului.
Cartea se situează între ficţiune şi adevăr istoric şi face referire la o epocă de prosperitate în Suceava ce s-a datorat celor ce au lucrat şi au ajutat la ridicarea acestui oraş. Titlul face referire la clopotele ce sunt aşezate de 400 de ani în turnul clopotniţă al bisericii Sfântul Simion, acestea, de patru secole având menirea de a bucura şi de a aduce mângâiere locuitorilor Sucevei.
Gazda evenimentului, preot paroh Constantin Ciupu a mulţumit celor ce au dorit să îi fie alături profesorului Ioan Rîsnic la prima sa lansare de carte.
“Din cele mai vechi timpuri, armenii au avut înclinaţie spre muzică şi cultură, aceştia având un rol important în istoria }ării Moldovei. Prin această carte autorul a putut aduce şi un omagiul mamei sale care, în urmă cu 31 de ani a trecut în nefiinţă”, a arătat părintele Ciupu.volum 3
Fostul subprefect Angela Zarojanu a mulţumit pentru invitaţie: “~l felicit pe domnul Rîsnic pentru truda depusă în realizarea cărţii şi îi mulţumesc pentru faptul că a dorit şi m-a invitat să iau parte la acest eveniment.”
Lector. univ. dr. Vasile Demciuc a declarat că s-a umplut de bucurie atunci când a primit invitaţia pentru a participa la eveniment. “Timpul a trecut frumos şi după citirea cărţii mi-am adus aminte de copilărie, comunitatea armeană a avut un rol important în istoria }ării Moldovei şi este ştiut faptul că primele învăţături au avut loc în biserică”, a precizat acesta.
“Sunt foarte legat de biserică. Am avut ocazia să păşesc în aceasta biserică încă din anii ‘50. Acest roman este unul de ficţiune cu elemente istorice reale: lupta cu tătarii din 1510 şi bătălia de la Codrii Cosminului din 1497. Eroii sunt un grup de armeni care au fost prigoniţi de turci şi au ajuns pe aceste meleaguri.” a declarat Ioan Rîsnic.
Autorul a ţinut să mulţumească familiei, prietenilor, preotului paroh Constantin Ciupu şi lectorului univ. dr Vasile Demciuc pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.
Ioan Rîsnic a declarat că a mai scris patru cărţi şi că s-a lansat doar volumul I al cărţii el având deja ideea redactării celul de al II-lea volum: “Sunt un tânăr de 68 de ani şi scriu de 5 ani. Am mai scris patru cărţi dar cea lansată astăzi este prima editată”, a spus autorul.volum 4
~n final, la invitaţia autorului toţi cei ce au participat la eveniment au ciocnit un pahar de vin.
“Lansarea cărţii este o componentă a manifestărilor organizate de biserică, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la prima ctitorire a bisericii monument istoric “Sfântul Simion Stâlpnicul” din municipiul Suceava” a declarat preot paroh Constantin Ciupu.(Marius LUNGU)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …