Wednesday , May 8 2024

La zece ani de la inaugurare, Centrul Economic Bucovina este doar un muzeu închinat celei mai proaste investiții publice din județ

In 2006, cu mare fast, era inaugurat uriașul complex situat lângă Aeroportul de la Salcea. Intitulat “Centrul Economic Bucovina”, acesta trebuia să fie un punct de referință în dezvoltarea economică ulterioară a județului, cel puțin așa garantau cei care au inițiat și pus în practică investiția, în frunte cu conducerea de la acea vreme a Consiliului Județean Suceava, beneficiarul lucrării. In cei zece ani scurși de atunci, cele zece corpuri de clădire – opt pavilioane în care ar fi urmat să își desfășoare activitatea feluriți agenți economici – un „incubator de afaceri”, cu spații pentru birouri, dar și un impresionant pavilion expozițional, în jurul cărora îmbătrânesc hectare întregi de platforme betonate, au fost în permanență pustii. Acum, salvarea ar veni de la Aeroportul Internațional „Stefan cel Mare” din Suceava, care a dispus efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a se stabili de ce sumă este nevoie pentru transformarea Centrului Economic Bucovina Suceava în terminal pentru aeroport. Acest studiu nu este încă finalizat, însă cert este că investiția de cinci milioane de euro a Consiliului Județean Suceava va fi transformată în terminal pentru Aeroportul de la Salcea, care deocamdată nu are însă pasageri nici cât pentru terminalul existent  

 
centrul economic bucovina


In acest an se  împlinesc exact  zece ani de la inaugurarea Centrului Economic Bucovina, de lângă Aeroportul „Stefan cel Mare” de la Salcea. Evenimentul din 2006, când în prezența unui număr impresionant de invitați – oameni politici, oameni de afaceri, oficialități centrale și locale, reprezentanți ai administrațiilor regionale din Ucraina și Republica Moldova a fost tăiată panglica investiției trebuia să fie un punct de referință în dezvoltarea economică ulterioară a județului. Cel puțin așa garantau cei care au inițiat și pus în practică investiția, în frunte cu conducerea de la acea vreme a Consiliului Județean Suceava, beneficiarul lucrării. Anii au trecut însă unul după celălalt, iar în momentul de față, investiția de cinci milioane de euro – bani europeni își dovedește din plin inutilitatea. Cele zece corpuri de clădire – opt pavilioane în care ar fi urmat să își desfășoare activitatea feluriți agenți economici, un „incubator de afaceri”, cu spații pentru birouri dar și un impresionant pavilion expozițional, în jurul cărora îmbătrânesc hectare întregi de platforme betonate, nu au reușit să atragă foarte mulți clienți.
Ușile sunt toate încuiate, aleile și parcările pustii, nici măcar un câine de pripas nu înveselește atmosfera. Astfel, concluzia vine de la sine – Centrul Economic Bucovina este o investiție inutilă în care au fost îngropate milioane de euro, din banii Uniunii Europene. Nu chiar toți, pentru că, așa cum se va vedea mai jos, un million de euro din cele cinci cât a costat investiția s-a topit în buzunarele unor patroni veroși, care au încasat sume grase pentru lucrări niciodată realizate.
Inaugurare cu tam-tam, tăcere mormântală după aceea
Acum nouă ani era un prilej de mândrie să se afirme că Centrul Economic Bucovina a fost realizat ca urmare a unei inițiative a Consiliului Județean Suceava, datând de la începutul anilor 2000 pentru punerea acesteia în practică dându-se lupte acerbe cu alte județe. Centrul Economic de la Suceava a avut câștig de cauză și a primit undă verde de la Ministerul Integrării. Licitația de execuție a fost câștigată, ca antreprenor general, de către societatea comercială grecească AKTOR. Lucrările au început în 2004, iar inaugurarea a avut loc pe data în noiembrie 2006, prilej cu care a fost realizată o acțiune comună a Consiliului Județean cu Camera de Comerț și Industrie, ce și-a organizat topul firmelor în pavilionul de expoziții nou inaugurat. De aici și cifra avansată de organizatori – prezența în acea zi a peste 1.000 de oameni de afaceri la noul centru economic, veniți de fapt la festivitatea organizată de Camera de Comerț, nicidecum să vadă oportunitățile oferite de investiție. Se spera atunci că cele opt pavilioane vor fi imediat închiriate de agenți economici care să dezvolte activității de IT, dar și activități industriale specifice zonei – de la industria de mic mobilier la industria de confecții și tricotaje, mizându-se și pe o afluență importantă de investitori străini. Timpul a dovedit că nici afaceriștii români nu au fost interesați de construcțiile izolate în mijlocul câmpului, darmite cei veniți din afara granițelor. Centrul Economic Bucovina deținea o pagină de internet proprie – www.cebs.ro, unde acum nouă ani erau prezentate toate serviciile și facilitățile pe care le oferea, acum desființată.
Un milion de euro din banii europeni, încasat ilegal de afaceriști veroși de la Buftea
La scurtă vreme de la inaugurarea Centrului Economic Bucovina, a început să se vorbească tot mai insistent despre o fraudare fără precedent a banilor europeni puși la dispoziție prin Ministerul Dezvoltării, fost al Integrării, pentru investiția de la Salcea. Se avansau și cifre – din valoarea totală a investiției, de cinci milioane, un million de euro s-au topit în buzunarele unor patroni. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat atunci cercetări după ce Departamentul pentru Luptă Antifraudă de pe lângă Guvernul României a tras concluzia că aproximativ un milion de euro au fost cheltuiți de către câștigătorul licitației – firma grecească AKTOR, fără respectarea condițiilor impuse, în sensul că grecii au făcut subcontractări de lucrări în procent mult mai mare decât maximul acceptat. Ei puteau să subcontracteze maxim 30% din lucrări, dar au subcontractat mai bine de jumătate din acestea. Potrivit rechizitoriului, o firmă subcontractantă – MEGA ELECTRIC SRL Buftea patronată de Mihai Tiberiu Vicol și Gina Capotă a folosit, pentru a obține lucrările mai multe documente false.
Cei doi au fost trimiși în judecată în vara anului 2008. In sarcina lor s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene. Mihai Tiberiu Vicol a fost între timp condamnat la patru ani și nouă luni de închisoare cu executare, iar Gina Capotă la trei ani de închisoare cu executare. Ei au fost obligați la prima instanță să restituie suma de 947.670 de euro bani încasați necuvenit. Curtea de Apel București a decis însă, în recurs, că suma datorată de cei doi să fie înjumătățită, fiind fixată definitiv la 516.000 de euro.
Incubatorul de afaceri al județului se transformă în terminal al unui aeroport folosit pe post de muzeu
In toamna anului trecut, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că Centrul Economic Bucovina va fi transformat în terminal internațional pentru aeroport. Astfel, pavilionul expozițional al CEBS, cu o suprafață desfășurată de circa 4.500 de metri pătrați, va fi amenajat ca terminal pentru plecări, urmând ca la parter să fie amplasate ghișeele companiilor aeriene, zona de check-in, filtrul de securitate, la primul etaj va fi amenajată o zonă de magazine duty free, cafenele și restaurante, iar la al doilea etaj vor fi birouri administrative, în timp ce două din cele opt pavilioane ale parcului industrial vor fi amenajate ca terminal de sosiri, iar alte două pavilioane ca terminal cargo.
Din actualul pavilion expozițional se va amenaja, la primul etaj, o structură pentru plecări cu cel puțin două porți, prin structură de burduf, urmând ca pasagerii să fie coborâți spre autobuz, de unde, pe o cale de acces securizată cu gard, pe o lungime de 300 de metri, vor fi conduși până la platforma unde sunt avioanele.
„Am decis darea în administrare a unei părți din Centrul Economic Bucovina către aeroport. Este vorba despre pavilionul central plus patru pavilioane industriale. Am alocat și resursele financiare așa încât să poată să se facă studiul de fezabilitate, care nu este gata deocamdată pentru că nu este o lucrare foarte simplă acolo. Sunt fluxurile de siguranță, de securitate, e vorba de dotare cu echipamente, de recompartimentări, regândiri de structuri, ia ceva timp. Deci așteptăm să fie finalizat studiul de fezabilitate, care va da și o valoarea de investiție pentru noul terminal, iar la momentul respectiv vom vedea ce formule putem găsi să putem să dăm și finanțarea și să putem trece efectiv la construcție”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …