Tuesday , April 23 2024

La Rădăuţi, Tiberiu Maerean este noul viceprimar, cu un pas în biroul duşmanului politic, Aurel Olărean

tiberiu maerean radauti [800x600]

Consilierul rădăuţean PSD este de ieri viceprimar, iar dacă prefectul va dispune suspendarea din funcţie a lui Olărean, Maerean îi va prelua prerogativele. Tiberiu Maerean a fost unul dintre cei mai puternici adversari ai primarului Olărean, arestat pentru infracţiuni de corupţie. Maerean a transmis procurorilor peste zece plăngeri penale împotriva edilului rădăuţean, al cărui fotoliu este pe cale să îl ocupe, provizoriu, cu largul concurs al consilierilor care pănă de curând îl susţineau pe Olărean. La şedinţa de ieri a CL Rădăuţi, viceprimarul Dumitru Ciubotariu, apropiat al lui Olărean a fost demis, singurul vot pentru o nouă candidatură a sa fiind propriul său vot

Ieri, în şedinţa extaordinară a Consiliului Local Rădăuţi s-a stabilit noua conducere a administraţiei locale, în contextul arestării primarului Aurel Olărean şi a presiunii pentru destituirea viceprimarului în funcţie, Dumitru Ciubotariu. In absenţa primarului şi în condiţiile în care majoritatea consilierilor municipiului şi-au schimbat atitudinea după arestarea edilului şef al urbei, şedinţa de ieri, începută la ora 12,00, nu a durat mai mult de două ceasuri. Au fost două puncte pe ordinea de zi – demiterea viceprimarului Dumitru Ciubotariu, membru al PPDD şi apropiat al primarului arestat şi un al doilea privind votarea unui nou viceprimar, care să preia, în situaţia în care Aurel Olărean va rămâne încarcerat, atribuţiile acestuia.
Au fost prezenţi la şedinţă 18 din cei 19 consilieri municipali, unul dintre aceştia, Cezar Radu, fiind demisionar iar în locul său nu a fost numit încă altcineva de pe lista de supleanţi. La primul punct al ordinii de zi, ce viza propunerea de demitere al viceprimarului Dumitru Ciubotariu, au votat pentru 11 consilieri, şapte fiind împotrivă. Pentru alegerea unui nou viceprimar şi-au depus candidaturile consilierul municipal PSD Tiberiu Maerean, consilierul PNL Dan Mironiuc şi viceprimarul proaspăt demis, Dumitru Ciubotariu. Tiberiu Maerean a fost ales noul viceprimar al Rădăuţiului, cu 10 voturi din cele 18 exprimate. Dan Mironiuc a obţinut şapte voturi în vreme ce Dumitru Ciubotariu, viceprimarul repudiat pentru că făcea jocurile lui Olărean s-a ales cu un singur vot, cel al lui însuşi.
In Consiliul Local rădăuţean, la alegerile din iunie 2012, un număr de 4 locuri au fost ocupate de PSD, 4 de PNL, 9 de PDL, unul de PPDD – fostul viceprimar Dumitru Ciubotariu şi unul de UNPR – Traian Andronache.
Tiberiu Maerean ca reprezentant al PSD a fost ales astfel viceprimar cu largul concurs al opoziţiei, în condiţiile în care, teoretic, nu s-ar fi putut baza, după retragerea de la guvernare a PNL decât pe votul celor 4 PSD-işti, inclusiv el şi pe cel al UNPR-istului, devenit independent, Traian Andronache. A obţinut însă de două ori mai multe voturi. “Atât de la PDL cât şi de la PNL au fost colegi care au apreciat că pe primul loc stau legalitatea şi corectitudinea faţă de cetăţeni şi mai puţin dispoziţiile de partid”, a arătat proaspătul viceprimar al Rădăuţiului, Tiberiu Maerean, care nu a ascuns faptul că perspectiva unei absenţe îndelungate a lui Aurel Olărean la şedinţele de Consiliu Local al oraşului ar putea fi motivul care să-i fi determinat pe unii colegi ai săi, chiar foşti apropiaţi ai edilului arestat să îl susţină.
Aşteptările erau ieri ca, în condiţiile în care Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie să respingă contestaţia primarului Aurel Olărean împotriva măsurii arestării preventive pentru 30 de zile dispuse de Curtea de Apel Bucureşti, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu să emită un ordin de suspendare din funcţie a acestuia, situaţie în care atribuţiile sale vor fi preluate de către viceprimarul nou ales, Tiberiu Maerean.
Tiberiu Maerean, principalul contestatar din interiorul Consiliului Local al lui Aurel Olărean
Cel care este pe cale să se aşeze pe fotoliul „edilului”, cum era denumit ironic de către consilierii PSD rădăuţeni, Aurel Olărean, consilierul social-democrat Tiberiu Maerean, este cel care a început şirul plângerilor penale împotriva primarului arestat, în luna iulie a anului 2012, când a cerut cercetarea penală a primarului pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare, pentru că într-o şedinţă de Consiliu Local din 65 iulie 2012 s-au luat hotărâri cu încălcarea legii, care au fost aduse la cunoştinţa Prefecturii, care a cerut intrarea în legalitate şi reanalizarea hotărârilor contestate, fără niciun efect. La o altă şedinţă din 23 august 2012, consilierul Tiberiu Maerean a fost scos cu forţa din sala de şedinţă, în urma votului consilierilor PDL, iar la propunerea primarului Olărean, misiunea de evacuare a acestuia a fost preluată de poliţiştii chemaţi în acest scop. „Prin faptul că am fost eliminat din sala de şedinţe după ce m-am retras de la masa de consiliu şi am declarat că voi asista la şedintă ca simplu cetaţean mi s-a încălcat dreptul asigurat de art.42 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale care stipulează că “şedinţele Consiliului Local sunt publice”. O altă plângere penală semnată de Tiberiu Maerean viza faptul că actualul director al SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, Nistor Tătar, având calitatea de consilier local a optat pentru functia de consilier judetean, iar Consiliul Local Rădăuţi trebuia, în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, să dea o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi să declare vacant locul consilierului în cauză, ceea ce nu s-a întâmplat. Si în acest caz, Instituţia Prefectului a constatat încălcările de legalitate, a solicitat Consiliului Local Rădăuţi intrarea în legalitate, fără niciun efect. Altă plângere, formulată de acelaşi consilier Tiberiu Maerean vizează adoptarea unor hotârâri de Consiliu Local fără votul majorităţii consilierilor prezenţi.
Decizii penale luate de edilul şef al Rădăuţiului în afacerile primăriei cu firmele favorite, reclamate de Tiberiu Maerean
Incă o plângere penală pentru abuz în serviciu formulată de Tiberiu Maerean în care este vizat primarul Aurel Olărean vizează o decizie luată de acesta în luna august a anului 2012 privind efectuarea de plăţi nelegale către firme precum SC Florconstruct SRL, dar şi privind achitarea unor lucrări la parcul zoo din localitate, care s-au realizat în fapt într-o altă locaţie. Intr-o alt plângere penală, Aurel Olărean şi fostul secretar al municipiului, Haralambie Herghelegiu, este acuzat că au dispus plăţi către diferite firme, cu toate că exista o plângere prealabilă formulată împotriva unei hotări în acest sens luată de Consiliul Local. O altă plângere penală care îl vizează pe primarul Aurel Olărean dar şi pe mai mulţi consilieri locali rădăuţeni priveşte săvârşirea aceleiaşi infracţiuni de abuzz în serviciu şi complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni, în modul în care Nistor Tătar a fost destituit din funcţia de director al SC Servicii Comunale. Se arată că primarul Olărean şi consilierii care au fost numiţi în AGA la societatea sus-amintită şi în virtutea unui contract cadru de mandat falsificat, prin modificarea conţinutului şi formei aprobate de CL Rădăuţi au procedat fără drept, la destiturea administratorului societatii Nistor Tatar şi numirea în această funcţie a lui Răutu Romeo, funcţionar public în cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Rădăuţi. Toate aceste dosare sunt pe masa procuorilor ori au făcut deja obiectul unor recizitorii prin care Aurel Olărean a fost trimis în judecată, pentru abuz în serviciu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …