Thursday , April 25 2024

La bomba ecologică de la Slobozia, ticăie ceasul tot mai repede

supermag centrala 1 [800x600]

In perimetrul în care se ard cauciucuri pentru reprocesare, aproape nu mai au loc firmele înfiinţate pe bandă rulantă de imperiul Hânţar. Supermag Imperial este în faliment, International Tyres scoate fum pe coş fără stres şi fără autorizaţie în vreme ce o a treia companie – Granutech Recycling Botoşani ar trebui să recicleze ceva, nu se ştie încă ce, în afară de cauciucurile defunctei Supermag Imperial. Seful APM Suceava, Vasile Oşean i-a chemat azi la ordin pe administratorii fostelor, actualelor şi viitoarelor firme de ars anvelope, locuitorii din zonă postează filmuleţe pe Youtube cu poluarea de la Slobozia, iar Garda de Mediu îşi aşteaptă rândul la oferirea de sancţiuni. Niciuna din cele trei firme de la Slobozia nu are în acest moment, autorizaţie de funcţionare din partea APM, dar fumul negru iese prin coş ca la început

 
Pe parcursul săptămânii trecute, locuitori ai satului Slobozia, comuna Grăniceşti au transmis către Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava, Garda de Mediu dar şi către mass – media locală prin mijloacele moderne pe care până şi locuitorii din satul de pe malul râului Suceava le au la dispoziţie – Facebook şi Youtube, filmuleţe şi comentarii legate de reînceperea poluării din zonă, de către spaţiul industrial de reprocesare a cauciucurilor uzate aparţinând familiei de afacerişti Hânţari din Marginea.
După ce Supermag Imperial a intrat în faliment, la începutul acestui an, afacerea cu cauciucuri a fost preluată de o societate nouă – International Tyres SRL. Si aceasta scoate fum pe coş fără niciun stress din partea autorităţilor, cu atât mai puţin din partea locuitorilor din zonă în vreme ce o a treia companie – Granutech Recycling Botoşani, înfiinţată în data de 27 ianuarie 2014 în judeţul vecin, a prins la rândul ei punct de lucru la Slobozia, unde ar trebui să recicleze ceva, fiindcă aşa scrie în documentele de la ORC – “recuperare materiale reciclabile sortate”, nu se ştie încă ce, în afară de cauciucurile defunctei Supermag Imperial. Cu aceste auspicii, dacă a murit Supermag, poate să sucombe şi Imperial Tyres, fiindcă succesiunea este deja asigurată prin Granutech Recycling.
Seful APM Suceava, Vasile Oşean a declarat că i-a chemat azi la ordin pe administratorii fostelor, actualelor şi viitoarelor firme de ars anvelope, cum s-or mai fi chemând aceştia, pentru că, aşa cum firmele nu sunt cele care au fost, nici administratorii nu mai sunt cei dinainte. El a spus că a fost informat că a fost cumpărat un filtru pentru coşul de fum al instalaţiei, care însă nu s-a dovedit a fi funcţional şi de aceea nu s-a dat autorizaţie de funcţionare pe line de mediu celor de Imperial Tyres, în aceste zile, principalii gestionari ai afacerii. Garda de Mediu Suceava, care a realizat o descindere în cursul săptămânii trecute la Slobozia şi a realizat o proprie documentare a evenimentelor care s-au succedat după punerea în funcţiune a fabricii de reprocesare a cauciucurilor, după cumpărarea şi instalarea acelui filtru la coşul de fum ce s-a dovedit a fi inutil, îşi aşteaptă rândul la oferirea de sancţiuni, după ce, potrivit declaraţiei comisarului şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de mediu, Adriana Iordache, s-a convenit o întâlnire, tot astăzi, cu administratorii afacerii de la Slobozia, amânată chiar la cererea acestora, de la sfârşitul săptămânii trecute. De precizat încă odată, în acest moment, fumul de la fabrica de ars cauciucuri din statul Slobozia, comuna Grăniceşti nu are nicio raţiune legală de a polua locuinţele, pământurile, animalele şi oamenii din zonă, pentru că niciuna din cele trei firme amintite anterior nu are în acest moment, autorizaţie de funcţionare din partea APM. Dar, aşa cum se vede şi din imaginile postate pe interenet dar şi din filmările făcute de comisarii de mediu săptămâna trecută, fumul negru iese în continuare prin coş ca la început.
Supermag în faliment, poluarea continuă
Obiectiv de Suceava a arătat încă de la începutul anului că intrarea în faliment a SC Supermag Imperial, societate care a fost ani întregi indicată ca fiind principala sursă de poluare din judeţul Suceava nu a însemnat nicidecum închiderea fabricii de reprocesare a cauciucurilor uzate din satul Slobozia, comuna Grăniceşti. Locuitorii din zonă continuă să sufere de pe urma depunerilor de pulberi emanate în atmosferă, reclamaţiile curg în continuare la Garda de Mediu, iar Direcţia de Sănătate Publică a fost chemată să efectueze determinări pentru a se stabili gradul de poluare în interiorul spaţiului industrial dar şi în fântânile gospodarilor din Slobozia, rezultatele finale fiind, conform celor de la DSP, satisfăcătoare. Până acum, singura certitudine este aceea că Ioan Hânţari, patronul Supermag Imperial a trecut activitatea poluantă de pe firma intrată în faliment pe o alta ce îi aparţine de asemenea – SC International Tyres SRL. Ca toate afacerile lui Ioan Hânţari, şi preluarea de către Internaţional Tyres a fabricii de fum de la Slobozia s-a făcut cu nerespectarea legii. Dacă Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică nu au formulat o concluzie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a dat deja o sancţiune, la sfârşitul anului trecut firmei de casă a lui Hânţar care a preluat afacerea Supermag Imperial, pentru că îşi desfăşoară activitatea fără autorizaţie PSI (pază şi stingere a incendiilor).
Cifrele falimetului Supermag Imperial, nu bat nici la un an şi jumătate de la începerea procedurilor de insolvenţă
La sfârşitul anului trecut, instanţa a acceptat cererea formulată de BCR de intrare în faliment a Supermag Imperial. Rolul lichidatorului desemnat – Alpha Insolv IPURL va fi de acum doar acela de a vinde activele Supermag Imperial, pentru a obţine banii necesari achitării datoriilor către creditori. La sfârşitul anului 2012, activele totale ale societăţii Supermag ar fi fost în valoare totală de 746 de miliarde de lei vechi, cifra de afaceri de 643 de miliarde lei vechi, iar pierderile aferente anului 2012 au fost de 21,4 miliarde de lei vechi. Conform documentelor depuse la dosar, valoarea totală a datoriilor era, la jumătatea lui 2013, de 504 miliarde de lei vechi. Din care obligaţii restante la alţi creditori – 246 de miliarde de lei vechi, credite bancare restante 224 de miliarde de lei vechi, 425 de milioane lei vechi datorii la bugetul de stat şi 625 de milioane la bugetele locale. Suma anunţată ca fiind restanţe bancare nu bate însă cu o alta, rezultată din cererea depusă în luna iunie a anului 2012 de către BCR, care solicita de asemenea deschiderea procedurii insolvenţei, pentru o sumă totală de 7,8 milioane de euro, echivalentul, la acea vreme, a 350 miliarde de lei vechi, credite şi dobânzi restante. De asemenea suma invocată ca reprezentând datorii bugetare nu se suprapune peste cea calculată de fisc, ce însumează peste 30 de miliarde de lei vechi iar nu 425 de milioane de lei vechi, cât calculaseră cei de la Supermag Imperial. In plus, un aspect cel puţin neclar în desfăşurarea procedurii insolvenţei la Supermag Imperial este cel semnalat la jumătatea anului trecut de ANTITEPARI.ro, care susţinea că insolvenţa firmei de reşapat cauciucuri din judeţul Suceava a scos la iveală o diferenţă de peste 13 milioane euro între datoriile totale raportate la Finanţe şi creanţele înscrise la masa credal. Deşi nu ar trebui să existe diferenţe mari între aceste două cifre, în cazul acesta valoarea este considerabilă, de peste 58 milioane lei, ceea ce înseamnă peste 13 milioane euro. Site-ul amintit considera că aceasta este ori o sumă pe care creditorii nu au mai înscris-o în tabelul creanţelor – din nepricepere sau din cauza lipsei unor informaţii -, ori are altă explicaţie, care ar putea ţine de raportări fictive. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …