Thursday , April 25 2024

Judecătorii vienezi au decis extrădarea în România a lui Severin Tcaciuc

Severin Tcaciuc, la eliberarea din Penitenciarul Botosani

 Curtea de Apel din Viena a respins plângerea formulată împotriva deciziei de extrădare emisă de Tribunalul Viena anul trecut pe numele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc. Se aşteaptă ca decizia instanţei austriece, care este irevocabilă, să fie transmisă şi instanţelor, respectiv Poliţiei Române, lucru care nu s-a întâmplat până acum.  Severin Tcaciuc a părăsit România imediat după ce a fost pus în libertate din Penitenciarul Botoşani la începutul anului 2011, iar ulterior, instanţele româneşti au constatat că el mai avea de ispăşit o pedeapsă cu închisoarea de doi ani 

Un mandat de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentinţă rămasă definitivă din anul 2004, prin care Severin Tcaciuc, omul de afaceri sucevean ce a ţinut capul de afiş în domeniul evaziunii fiscale la începutul anilor 2000, rămâne piatra de moară pe care acesta nu o mai poate îndepărta. Autorităţile române au transmis în anul 2011 o solicitare omologilor din Austria, ţară în care locuieşte acum Severin Tcaciuc, solicitându-se extrădarea acestuia. In mod ciudat, instanţele româneşti care l-au avut în mână pe afaceristul evazionist fiscal, l-au trimis în penitenciar, la începutul toamnei anului 2009 după ce fusese de extrădat tot din Austria. La începutul anului 2011, omul de afaceri sucevean a fost pus în libertate şi în ziua următoare a plecat către Austria, unde locuieşte familia sa de aproape zece ani. La doar câteva zile de la eliberarea sa din arest, în 20 februarie 2011, Severin Tcaciuc a redevenit primul fugar al Sucevei.
Atunci, Judecătoria Suceava s-a trezit că el trebuie să se întoarcă în puşcărie, fiindcă mai avea de ispăşit doi ani de penitenciar, ce nu au fost luate în calcul la calcularea pedepsei iniţiale. Severin Tcaciuc nu a mai aşteptat o pronunţare în acest sens şi a părăsit ţara.
Magistraţii de la Judecătoria Suceava au explicat atunci că Severin Tcaciuc a fost căutat acasă de către poliţişti pentru a fi reconvocat în penitenciar în vederea executării unei alte pedepse privative de libertate, mandatul de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentinţă rămasă definitivă din anul 2004, prin care omul de afaceri sucevean a fost condamnat pentru instigare la evaziune fiscală şi infracţiunea de folosire cu rea credinţă ale bunurilor sau creditului societăţii comerciale.
Sentinţa austriecilor nu a ajuns încă la Suceava
Severin Tcaciuc a fost extrădat din Austria în luna august a anului 2009 doar pentru un singur mandat, iar cel de-al doilea trebuia pus în executare, ceea ce nu s-a făcut.
Sistemul judiciar internaţional s-a pus în cele din urmă în mişcare, în vederea extrădării lui Severin Tcaciuc, doar că abia în toamna anului 2012 au venit primele veşti în ceea ce îl priveşte. Tribunalul Viena a respins anul trecut plângerea împotriva deciziei de extrădare, dar Severin Tcaciuc a depus recurs la Curtea de Apel vieneză. Instanţa superioară a respins recursul, sentinţa fiind definitivă, în data de 18 martie a.c.. Deşi au trecut aproape trei luni de la pronunţare, nici la instanţele sucevene şi nici la IPJ Suceava nu au venit comunicări în acest sens, până ieri.
De reţinut că pe rolul Judecătoriei Suceava, Tcaciuc mai are două procese pe rol, tot pentru evaziune fiscală la două dintre firmele sale, blocate în expertize de mai mulţi ani. La sfârşitul anului 2014, ar putea interveni prescrierea faptelor pentru care afaceristul sucevean a fost condamnat, dosarele în curs rămânând pe rol.
La începutul anilor 2000, au fost iniţiate împotriva lui Severin Tcaciuc mai multe dosare penale de evaziune fiscală la cele zece firme ce le administra la vremea respectivă, vizând în principal vânzări cu ocolirea legii a produselor petroliere, dar şi achiziţionarea din afară de automobile ce erau ulterior revândute în ţară. Prejudiciul estimat la vremea respectivă a fost de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, sumă modificată ulterior prin expertize. Tcaciuc a trebuit să facă un an şi aproape jumătate de închisoare în primul rând pentru altfel de infracţiuni – un furt din cabinetul unui avocat sucevean şi un ultraj împotriva unui fost poliţist, fapte provenind din anii 1996 – 1997. Infracţiunile mai noi pentru care a fost condamnat au fost contopite cu cele mai vechi, iar din total a rămas o pedeapsă de trei ani de închisoare. Adunându-se cele opt luni de arest şi pentru un bun comportament în penitenciar, Severin Tcaciuc a fost pus în libertate la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2011, la ispăşirea a două treimi din pedeapsă. La o zi după ce a fost pus în libertate, afaceristul sucevean a părăsit România. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …