Tuesday , March 19 2024

IPS Pimen se implică activ în susținerea Referendumului pentru familia tradițională

La ședința Comitetului județean pentru referendumul de modificare a Constituției din 6/7 octombrie, desfășurată la Palatul Administrativ, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a declarat că „persoanele care solicită în mod absurd protecția legii ca să formeze o familie bărbat-bărbat înseamnă un atentat la viața unui stat”. La întâlnirea comitetului condus de medicul Valeriu Gavrilovici au participat și președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul Ion Lungu. “In calitate de primar și de această dată fac apel la suceveni ca pe data de 6 și 7 octombrie să se prezinte la acest referendum și să voteze «pentru»… Să protejăm copiii noștri, familia și valorile tradiționale”, a arătat primarul Sucevei

Inalt Prea Sfinția Sa Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a implicat direct și tranșant în chestiunea privind modificarea Constituției în vederea susținerii familiei tradiționale. Din punctul de vedere al ierarhului, o familie bărbat-bărbat înseamnă un atentat la viața unui stat. O luare de poziție în acest sens a avut-o îPS Pimen Suceveanul la o recentă întrevedere care a avut loc la Palatul Administrativ.

Dacă în Codul Civil se vorbește de viața de familie în legătură cu un bărbat și o femeie, în Constituție se legiferează comuniunea între soți, deși statutul de soți îl au doar persoanele căsătorite. îPS Pimen a pus însă chestiunea religioasă deasupra celei laice, fără a o nega pe aceasta din urmă, însă indicând primatul sau întâietatea spre legea firii, dar în maniera în care a fost binecuvântată de Dumnezeu și a respectării poruncilor lui Dumnezeu. „înainte a fi căsătorit civil, nu se poate numi nici soț și nici soție. Dar omul cu credință în Dumnezeu vede tot ce înseamnă valoare. Dumnezeu l-a făcut pe om: soț și soție, ca să nu fie singur. Este vorba des­pre comuniune sufletească, comuniune socială soț-soție, pentru dăinuirea neamului omenesc”, a subliniat îPS Pimen, care a punctat că „persoanele care solicită în mod absurd protecția legii ca să formeze o familie ­­­bărba­­t-bărbat înseamnă un atentat la viața unui stat, la viața lumii, pentru că noi ne înmulțim prin legătura dintre bărbat și femeie, nu dintre bărbat și bărbat și femeie și femeie”, a spus îPS Pimen, în opinia căruia se vrea ca o minoritate să aibă, în timp, puterea unei majorități și de aceea ar trebui să fie luată atitudine. „Lucrurile sunt foarte simple… spun sfinții părinți că orice poate face Dumnezeu, numai un singur lucru nu: să silească voința omului. De ce? Pentru că ea are un cvorum: conștiința noastră lăsată de Dumnezeu”, a mai spus îPS Pimen, arătând că Biserica și-a spus punctul de vedere arătând că nu este bine, iar acest referendum va ilustra dacă are acoperire legea lui Dumnezeu în legile, tradiția și conștiința lumii.

Precizăm că la Palatul Administrativ Suceava – în Sala de ședințe a Consiliului Județean – s-a desfășurat ședința Comitetului județean pentru referendumul de modificare a Constituției din 6/7 octombrie, fiind vorba de o masă rotundă la care toți au avut aceeași idee: susținerea referendumului pentru familia tradițională. Președintele comitetului – medicul Valeriu Gavrilovici – a prezidat ședința și a popularizat ideile demersului de modificare a Constituției. El a ținut să precizeze că referendumul de modificare a Constituției din 6 – 7 octombrie este rezultatul unei inițiative cetățenești, și nu a unui partid. Valeriu Gavrilovici a ținut să menționeze că «va fi, practic, un referendum despre căsătorie, mai departe că se face referire și la familie este altceva! Nu are nimic de-a face cu familia, ne referim strict la sintagma „căsătoria dintre un bărbat și o femeie”. Dacă acest referendum nu ar trece, în ipoteza puțin probabilă, se va produce masiv și rapid modificarea paradigmei de educație în școli, nu va conta cum ne-am născut, ci va conta genul pe care ni-l asumăm social».

în sală au fost prezenți președintele CJ, ­Gheor­ghe Flutur, și primarul Ion Lungu. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a precizat că, în calitate de creștin, dar și de primar, își dorește să se meargă cu referendumul până la capăt, deoarece legislația românească are ambiguități. „Vreau să confirm că nu a fost inițiativa unui partid politic”, a ținut să spună din capul locului primarul Ion Lungu, nu înainte de a preciza că a venit la dezbatere cu „inima deschisă”.

Edilul-șef a menționat că deja a avut discuții cu factorii responsabili din Primărie, în vederea organizării secțiilor de votare. „Vorbesc aici în primul rând în calitate de creștin și, bineînțeles, de primar ca să mergem cu acest referendum până la capăt și să fim al cincisprezecelea stat unde se întâmplă acest lucru pentru că, din păcate, în legislația românească sunt ambiguități de multe ori… Desigur că este menționat în Codul Civil, dar eu zic că este bine să fie menționat și în Constituție. (…) în calitate de primar și de această dată fac apel la suceveni ca pe data de 6 și 7 octombrie să se prezinte la acest referendum și să voteze <pentru>. Este păcat de Dumnezeu că s-au strâns atât de greu cele trei milioane de semnături… Să protejăm copiii noștri, familia și valorile tradiționale”, a arătat Ion Lungu.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, a spus că este nevoie de clarificare în Constituție pentru că „unde lucrurile nu sunt clare, se lasă loc de interpretare”. „Salut această inițiativă și cred că trebuie lămurită, pentru că, de o bună bucată de vreme, în România sunt astfel de discuții pe scena publică, iar consultarea populară este un drept câștigat. Trebuie să ne pronunțăm, iar minoritatea să se supună majorității”, a explicat Gheorghe Flutur.

Toate luările de cuvânt au fost pro-familia tradițională, neexistând nici măcar aluzii la drepturile minorităților sexuale, libertatea de alegere, oportunitatea politică a referendumului sau perioada de două zile a votării. Spre exemplu, Liviu Axinte, președinte al Comunităților penticostale din Moldova, a accentuat că inițiativa modificării Constituției „nu este apanajul niciunui cult religios, partid politic, pornind dinspre adevărata societate civilă”. „Cred în acest proiect și în împlinirea lui și m-aș bucura să fie măcar 7 milioane de oameni la vot, care să-și exprime punctul de vedere. (…) Asta înseamnă să deschidem ochii și să avem curajul și verticalitatea să nu luăm lucrurile la pachet, să facem acea selecție între ceea ce este bine și ceea ce este rău”, a reliefat Liviu ­A­xinte. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …

5 comments

  1. Acesta nu e slujitorul Domnului care își turna enoriașii la Secu’? Acum seamănă ura și dezbinare in societatea românească…invrajbind pe criterii religioase și sexuale oamenii între ei! Cu averi de milioane de euro, BOR a uitat ca ar trebui sa semene iubirea de aproape, toleranta și înțelegere in sânul comunității. Deșteaptă-te romane, ca ești prostit pe fata! Bucovina nu înseamnă intoleranta și ura împotriva semenilor noștri! Călătoriți in afara și veți vedea ca am rămas in evul mediu datorită religiei!

    • Stimată doamnă, sau domnisoara, sper ca peste ani sa nu fiți nevoită să.i explicați copilului dumneavoastra de ce colegul lui de clasa are 2 tati in loc de mama si tata.

    • @ Andrei: Daca familiile crestine traditionale nu si-ar mai abandona copiii ca niste lasi, homosexualii nu ar mai avea de unde sa adopte, corect? In rest, ceea ce face BOR acum este extrem de periculos pentru viitor: radicalizarea unei categorii religioase pe o anumita tema, tine de manualele de razboi asimetric subversiv la adresa unei tari. Daca azi se infiereaza cu manie proletara o anumita categorie sexuala, masa de manevra formata din “credinciosi”, poate fi usor asmutita anul viitor impotriva unei alte categorii religioase, gen baptisti/penticostali. Aceiasi multime poate fi asmutita apoi impotriva unui partid, sau a unei persoane. Rezultatul final al radicalizarii este intotdeauna daunator populatiei respective. Intelegi ceva din ce spun eu? Intoleranta si radicalizarea unei populatii prinde cel mai bine acolo unde nivelul de inteligenta emotionala este scazut, teren pregatit cu grija, ani de zile de BOR in cadrul comunitatii. Imi mentin parerea ca BOR greseste punand gaz pe foc. Cand Grecia a trecut acum cativa ani prin probleme majore financiare, Biserica ortodoxa greaca a fost factor de stabilitate si echilibru: si-au vandut partial averile imobiliare, si au infiintat cantine sociale , ajutand populatia si aducand confort si echilibru in societate. Asta ar fi menirea bisericii, doar ca noi am uitat.

  2. ARTICOLUL 16
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

  3. Poate ca-i si toarna la secu pe aia care nu au votat.
    De ce nu sustine biserica, intesata de turnatori dovediti, un referendum prin care sa se modifice constitutia in sensul interziceri oricarui securist sau colaborator la functii publice?