Thursday , April 25 2024

Ion Lungu: “Trebuie să identificăm o soluție de compromis între Termica si Thermonet, până se vor clarifica lucrurile într-un fel sau altul în instanță”

Primarul Sucevei a explicat ieri că în acest moment nu are niciun sens să repună pe ordinea de zi a Consiliului Local proiectul privind termoficarea, întrucât din discuțiile avute cu aleșii din deliberativul sucevean a reieșit că rezultatul votului ar fi acelașlungu 4 mai 2017

 

Primarul Ion Lungu a avut ieri o serie de discuții pe tema termoficării din municipiu, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că singura soluție pentru o funcționare cât de cât normală a termoficării în această iarnă este cea a unui compromis între părțile implicate –  defuncta Termica și Bioenergy, Thermonet. In condițiile în care municipalitatea are deschise o serie de procese împotriva Termica și care sunt departe de a primi o sentință finală, situația în ceea ce privește Termica și bunurile care au făcut parte din patrimoniul acesteia rămâne în continuare încurcată. Consilierii locali au blocat în ultima ședință completarea contractului de concesionare a instalațiilor de transport a energiei termice, încheiat între municipalitate și Thermonet. Ion Lungu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că, atunci când termoficarea a fost trecută în atribuțiile autorităților locale, lucrurile nu au fost făcute așa cum trebuie, motiv pentru care s-a ajuns în situația în care este municipiul Suceava astăzi.

“Am avut discuții și vor mai fi și în perioada următoare  Așa cum se știe, în Consiliul Local nu s-a aprobat acea dare în folosință, completare a contractului de concesiune și văd că este lume dezinformată. Noi nu dăm în proprietate acolo. Proprietatea este a Primăriei municipiului Suceava și nu se pune problema. E vorba de întregirea unui contract de concesiune, în urma unei licitații care s-a câștigat legal. Sigur, cei de la Bioenergy, de la Thermonet mai exact, au nevoie de aceste instalații ca să poată merge la ANRE, să poată lua avize. Mai departe și cei de la Bioenergy sunt legați de aceste instalații, în așa fel încât să poată asigura curentul la stația de 110 pe care au cumpărat-o de la Termica. Sunt niște lucruri foarte complicate din punct de vedere juridic. Deși ele funcționează la un mod tacit, totuși, dacă vrei să le pui într-o legalitate, lucrurile stau destul de complicat. Eu am albit cu această Termica. Parcă este un bles­tem, așa cum am spus. Am o singură mulțumire sufletească, și anume că am făcut tot ce am crezut de bună credință să facem: un serviciu mai civilizat, cu costuri suportabile pentru populație. Sper că într-o zi vom ajunge acolo, dar până atunci mai este de lucru. Cei de la Thermonet, pe bună dreptate, vin pe capul nostru pentru că au încheiat acel contract de concesiune. Pe de altă parte, cei de la Termica nu au o bază ca să dea acele bunuri în folosință gratuită. Mai nou, spețele pe care le vedem și pe la Iași și în altă parte spun că de fapt aceste bunuri sunt ale municipalității. Si aici este o problemă. Trebuia făcută ordine în anul 2002, atunci când s-au transferat aceste bunuri de la Termoelectrica la municipalități. Trebuia atunci făcută ordine, dacă fac parte din domeniul public, dacă pot trece în domeniul privat, ce se întâmplă cu ele, ale cui sunt și cum sunt. Acum, după 15 ani, văd că vin tot felul de păreri, de poziții care spun că aceste bunuri practic treceau din domeniul public al Guvernului în domeniul public al municipalităților. Mai departe, cum se constituie acele societăți comerciale nu mai spuneau. Este mult de discutat, se pot da doctorate juridice pe aceste spețe. Lucrurile trebuiau clarificate în anul 2002 și nu numai la Suceava. Au fost băltite, așa, la nivel de întreaga Românie. Aceste societăți au fost date la consiliile locale și fiecare a făcut mai departe cum l-a tăiat capul: s-au făcut alte societăți, unii le-au dat în domeniul privat, altele au rămas în domeniul public. Deci lucrurile din punct de vedere patrimonial sunt foarte complicate”, a explicat ieri primarul Ion Lungu.

Soluția identificată în cadrul întâlnirii de ieri a fost cea de a ajunge la un compromis împreună cu cele două părți, în așa fel încât să poată fi asigurată căldura în această iarnă. Pe de altă parte, Ion Lungu a explicat că proiectul nu va fi repus pe ordinea de zi a Consiliului Local din această lună, întrucât din discuțiile avute cu aleșii din deliberativul sucevean a rezultat că aceștia nu și-au schimbat opinia în ceea ce privește situația termoficării și că rezultatul votului ar fi același. Probabil soluția finală va sosi odată cu pronunțarea unei decizii a instanței în numeroasele procese deschise între municipalitate și Termica.

“Incercăm soluții de compromis să putem merge mai departe până când lucrurile se vor clarifica într-un fel sau altul. Având în vedere faptul că de o parte și de alta lucrurile sunt în dinamică, sunt foarte multe acțiuni în instanță, aceste procese nu au ajuns încă la maturitate, mai durează și până atunci trebuie să găsim o soluție să dăm căldură și apă caldă sucevenilor. Nu se pune problema să revenim în Consiliul Local cu acest proiect de hotărâre, pentru că, în afară de a face bâlci în Consiliul Local, nu am rezolva nimic. Am înțeles punctul de vedere al consilierilor. Am avut discuții foarte ferme și au spus că nu votează. Fiecare vine cu moti­vațiile și explicațiile lui. Diferența dintre ei și noi este că noi avem obligația, în calitate de Primărie, de a asigura căl­­dura și apa caldă sucevenilor. Am identificat o soluție de compromis între Ter­mica, Thermonet, până se vor clarifica lucrurile într-un fel sau altul în instanțe, pentru că astăzi nu este altă soluție”, a mai arătat ieri Ion Lungu. (Alexandra IONICA)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …