Saturday , April 20 2024

Ioan Balan:  La peste 120.000 de angajați din construcții li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi,  în care atrage atenția că, un efect al controversatei Ordonanțe 114, peste 120.000 de angajați din sectorul construcții nu mai au, începând cu data de 1 ianuarie 2019, calitatea de participant la Pilonul 2 de pensii, deși oamenii doresc în continuare să contribuie la pensiile administrate privat.

Parlamentarul liberal sucevean arată că atât ministrul Budăi, cât și alți reprezentanți ai Guvernului au dat constant asigurări că nimeni nu va atenta la cea mai sigură și echitabilă formă de pensie – pensia bazată pe contributivitatea participanților la Pilonul 2 de pensii, administrată privat. La acest sistem de pensii au contribuit, în ultimii 11 ani de la constituire, mai bine de 7,2 ­mi­lioane de angajați, activele acumulate în conturile private ajungând la peste 48 de miliarde de lei.

„Chiar dacă domnia voastră nu erați încă ministru la momentul adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, am convingerea că în calitatea dumneavoastră de fost Director al Casei Naționale de Pensii Publice, cunoașteți măsurile cuprinse în acest act normativ, care afectează în mod direct și iremediabil o reformă la care au contribuit mai multe guverne și de care niciun guvern, indiferent de partidul de guvernare și indiferent de contextul economic intern, nu a îndrăznit să o afecteze. Astfel, prin OUG nr.114/2018 a fost modificată Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât la art.1381 s-au prevăzut prevederi speciale pentru sectorul construcțiilor dintre care amintim pe cea cu privire la pensiile administrate privat: ”În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.”

Ca urmare a acestei prevederi, peste 120.000 de angajați din sectorul construcții nu mai au, începând cu data de 1 ianuarie 2019, calitatea de participant la Pilonul 2 de pensii, deși oamenii doresc în continuare să contribuie la pensiile administrate privat”.

De asemenea, deputatul liberal Ioan Balan amintește că, în declarații oficiale, Ministrul Finanțelor Publice a declarat că așa-zisa facilitate fiscală va fi compensată de către Guvern, de la bugetul de stat, iar contribuțiile cuvenite angajaților vor fi virate în continuare la Pilonul 2. Față de această situație parlamentarul sucevean îi solicită ­mi­nistrului Budăi să explice motivul pentru care angajaților din sectorul construcțiilor li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 și să precizeze dacă la nivelul Ministerului Muncii sau al Guvernului există vreo intenție de a înlătura cauzele prin care angajații din domeniul construcțiilor au fost excluși de la acest sistem de pensii.  (O.S.)

 

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …