Tuesday , April 16 2024

Într-o lună ar putea deveni funcțională groapa de deșeuri de la Moara

„Am discutat cu operatorul, trebuie un termen de o lună de zile să se pregătească, în contractul-cadru se vorbește de 90 zile. Nu trebuie să ne hazardăm cu niște termene pe care ei nu le pot respecta”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur

La Consiliul Județean Suceava a fost semnat contractul pentru punerea în funcțiune a platformei în regim de urgență, iar luni, 15 aprilie, a început procesul de predare a instalațiilor. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că vineri seara a semnat contractul cu asocierea celor trei firme sucevene care au fost desemnate să opereze temporar în cadrul depozitului ecologic de la Moara, până la finalizarea li­ti­­giilor. Astfel potrivit estimărilor conducerii administrației județene, după mai multe amânări, groapa ecologică de gunoi de la Moara ar putea deveni funcțională în aproximativ o lună, însă este o abordare optimistă.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, pe zi vor ajunge la groapa ecologică de la Moara circa 20 de camioane, în medie, de deșeuri din toată zona de deal și de șes a județului Suceava. Contractul pentru operarea temporară a gropii a fost încheiat cu asocierea formată din firmele sucevene Florconstruct, Fritehnic și Ritmic, după ce s-a primit adresa oficială de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, ca urmare a respingerii contestației formulată de firma suceveană de salubrizare Diasil. Platforma de depozitare a deșeurilor de la Moara va fi deservită de 60 de persoane.

Trebuie să fie stabilite trasee, fluxul aferent și să înceapă o campanie de informare a populației pentru colectarea selectivă pentru ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp să se „intre în normalitate”. Cel mai complicat acolo este amorsarea stației de epurare a levigatului, adică acea apă care are impurități în ea și care nu poate fi deversată în pâraiele din zonă decât curată, astfel că trece prin trei tipuri de filtre: unu pe bază de bacterii, unul electromagnetic și unul chimic. „Operatorul intră de astăzi în perioada de mobilizare, adică pregătirea propriu-zisă și, cel mai important lucru, amorsarea stației de levigat. Apa care va fi deversată în pârâu trebuie să fie curată, până acolo sunt mai multe filtre. Am discutat cu operatorul, trebuie un termen de o lună de zile să se pregă­tească, în contractul-cadru se vorbește de 90 zile. Nu trebuie să ne hazardăm cu niște termene pe care ei nu le pot respecta”, a declarat Gheorghe Flutur. Depo­zitul ecologic a fost realizat de CJ Su­­cea­va cu fonduri europene. Valoarea proiectului este de aproape 11 milioane de euro. Investiția este finalizată de mai mulți ani, dar a fost blocată din cauza contesta­țiilor înregistrate la licitația pentru desem­narea operatorului.

Gheorghe Flutur a mers la depozitul de deșeuri Moara însoțit de conducerea Gărzii de Mediu și a Agenției pentru Protecția Mediului. Lucrarea de la groapa de deșeuri de la Moara are semnată recepția finală de 6 luni, dar nu este pusă nici acum în funcțiune. (D.P.)

Vezi si

 Incendiu pornit de la un scurtcircuit într-o gospodărie din Basarabi – Preutești (FOTO)

Pompierii militari ai Detașamentului Fălticeni au intervenit luni seara cu două autospeciale de stingere și …