Friday , April 19 2024

“Interesul comunităţii trebuie să fie apartenenţa politică a unui primar”

primaria dumbraveni [800x600]

Grădiniţă la cheie pentru 180 de copii din Dumbrăveni, plus cadou de casă nouă un microbuz şcolar de la primul ministru. Scolile din Dumbrăveni, pregătite pentru noul an şcolar , Investiţii preconizate: sală de sport, modernizarea Căminului Cultural, reabilitarea bazei sportive, realizabile într-un an. Interviu cu Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni

– Au trecut doar trei zile de când în comuna dumneavoastră a fost inaugurată o grădiniţă modernă, iar la această inaugurare a participat şi primul ministru, Victor Ponta, alături de alţi miniştri, oficialităţi locale, parlamentari. Pornind de la acest eveniment, vă propun să facem o trecere în revistă a modului în care unităţile şcolare din comuna Dumbrăveni au fost pregătite în vederea începerii anului şcolar.
– In comuna Dumbrăveni, ca şi în toată ţara, de altfel, data de 15 septembrie a însemnat un nou început pentru părinţii care ne trimitem copii la şcoală, dascăli, dar şi pentru cei mici, care fac de fapt obiectul preocupării tuturor, pe această direcţie. Inclusiv al autorităţilor locale, al Primăriei Dumbrăveni, care au fost, pe de o parte, prezente la deschiderile festive ale noului an şcolar la toate unităţile de învăţămănt din comună, de la Liceul Tehnologic Mihai Eminescu, la şcolile din satele Dumbrăveni, Sălăgeni, de la Deal şi din Toloacă. Cu siguranţă, condiţiile în care s-a reînceput şcoala sunt mai bune decât cele din anul precedent şi se vede treaba, tot mai bune de la an la an, în raport cu lucrările de modernizare şi fondurile pe care le investim în sistemul de învăţământ. Asta în ceea ce priveşte partea administrativă, fiindcă partea pedagogică, actul de învăţământ în esenţă, ţine de calitatea profesională a dascălilor, pe care o apreciem într-adevăr. Ca reper important într-o discuţie privind eforturile pe care le-am făcut pentru modernizarea condiţiilor de învăţămănt la noi în comună putem lua, desigur, construirea şi darea în folosinţă a noii grădiniţe, cu 180 de locuri, la a cărei inaugurare a participat, duminică, primul ministru al României, Victor Ponta. Dacă vorbim despre necesitatea construirii acestui spaţiu, trebuie să scoatem în vedere faptul că, de la înfiinţarea clasei zero, de exemplu, copiii erau dispersaţi în două – trei locaţii, era un program în trei schimburi, epuizant atât pentru cadrele didactice dar cu atât mai mult pentru copii. Gândiţi-vă că iarna se întunecă repede, iar copiilor le trebuie asigurată o principală siguranţă. Cum am spus, în prezenţa premierului a fost inaugurat localul nou al grădiniţiei din Dumbrăveni, cu săli de clasă încăpătoare, cu grupuri sanitare aferente fiecărei săli, cu încălzire centralizată, cu mobilier nou, dotări moderne, locuri de joacă, cu tot ce le trebuie micuţilor.
primar dumbraveni, paval [800x600]
Grădiniţă la cheie pentru 180 de copii din Dumbrăveni
– Cât a costat această investiţie şi de unde aţi obţinut banii pentru ridicarea ei?
– Investiţia a început ca o necesitate, dar cu îndrăzneală şi angajând în primă fază destul de multe datorii şi mizând pe aportul oamenilor din sat şi al sponsorilor. S-a împlinit un an şi jumătate de când s-a pus piatra de temelie. Dacă dăm deoparte perioada de iarnă, când nu s-a putut face mai nimic, pot spune că această construcţie s-a ridicat în nouă-zece luni de muncă efectivă. Nu a fost uşor la început, cu bani puţini, cu puţine materiale dar în contextul în care premierul Victor Ponta a venit prima dată în Dumbrăveni în luna mai a acestui an, când a inspectat stadiul lucrărilor la modernizarea drumului naţional Suceava – Botoşani, care trece şi prin localitatea noastră. A găsit aici oameni dispuşi să facă lucruri importante dacă beneficiază de un mic sprijin, a gâsit o localitate cu aproape de copii în sistemul de învăţământ şi a aplecat urechea la doleanţa noastră fiind conştient, aşa cum a mai spus-o, că viitorul naţiei este în tineretul care trebuie să fie educat şi să beneficieze pentru aceasta de cele mai bune condiţii. La o a doua vizită, când a venit însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea, ne-a oferit o finanţare în valoare de 10 miliarde de lei vechi. Cu aceşti bani şi cu alte trei miliarde investiţii din fonduri proprii şi sponsorizări am reuşit să finalizăm această investiţie. Am lucrat în regie proprie, cu oameni din primărie, cu oameni din sat, desigur, calificaţi, care au dat o mână de ajutor, mai toată suflarea comunei, direct sau indirect şi-a adus contribuţia, pe lângă sprijinul consistent acordat de guvern. Nu am calitatea de expert evaluator dar dacă am fi parcurs etapele clasice, cu licitaţie ori selecţie de oferte, investiţia nu s-ar fi putut face fără 20 de miliarde de lei vechi. Cum aţi văzut, este vorba despre o clădire impunătoare, pe două nivele, cu săli spaţioase, spaţii de joacă, toate dotările necesare unei unităţi de învăţământ preşcolar de nivel european.
– Am reţinut că primul ministru a venit şi cu un cadou de casă nouă, la inaugurarea de duminică…
– Este adevărat. Intr-o discuţie anterioarâ purtată cu domnul prim ministru am mai cerut şi un microbuz şcolar. El a promis că va rezolva şi această problemă, singura condiţie pe care a pus-o fiind aceea ca investiţia pe care tot guvernul a finanţat-o în mare măsură să fie gata pănă pe 14 septembrie. Noi ne-am ţinut de cuvănt şi domnia sa de asemenea s-a ţinut de cuvănt. Microbuzul este deja la Dumbrăveni şi este la dispoziţia copiilor. Pentru că avem elevi care vin la şcoală la Dumbrăveni şi din localităţi mai îndepărtate – Corocăieşti, Bursuceni, Vereşti, Siminicea care au astfel o posibilitate în plus de a ajunge în clasă înainte de sunetul clopoţelului.
gradinita dumbraveni [800x600]
Scolile din Dumbrăveni, pregătite pentru începerea noului an şcolar
– Au mai fost şi alte lucrări importante pe care le-aţi întreprins în unităţile şcolare în vederea pregătirii acestora pentru noul an şcolar?
– Pe lângă clasicele lucrări de curăţenie şi igienizare, am făcut şi ceva investiţii. La Liceul Mihai Eminescu, de exemplu, am amenajat în grupuri sanitare în interiorul clădirii şi am scăpat astfel de wc-urile din fundul curţii. La Scoala Generală din centru avem de asemenea toalete în interior, sperăm că şi în clădirea liceului să introducem cât de curănd încălzire centralizată, avem în schimb încălzire centralizată la şcoala din Sălăgeni unde sunt şi condiţii destul de bune – cu apă curentă şi toate dotările care se impun pentru o şcoală cu clasele I-IV. Desigur, nu avem aceleaşi condiţii la toate unităţile şcolare din localitate însă ne străduim să ne punem la punct şi în viitor. Condiţiile sunt asigurate, profesorii sunt pregătiţi, copiilor nu le rămâne decât sarcina cea mai importantâ – să înveţe. Avem 94 cadre didactice, majoritatea desfăşurându-şi activitatea în cadrul Liceului Tehnologic Mihai Eminescu, dascăli de calitate şi de aceea avem părinţi şi copii care preferă insituţia liceală de la noi din comună, chiar cu note foarte mari la examenul de capacitate, care le-ar fi conferit posibilitatea de a se înscrie la licee mai cunoscute. Dar la Dumbrăveni se face carte bună, media absolvirii examenul de Bacalaureat este peste cea judeţeană, nu mai vorbim de cea naţională. Nemaipunând la socotealâ faptul câ, învăţând în localitatea natală sunt mai sub ochii părinţilor şi ai cunoscuţilor şi de aceea poate nu am înregistrat până acum niciun incident de genul celor care auzim că se întâmplă pe la oraş, pe la şcoli mai cu ştaif, legate de traficul de droguri sau mai ştiu eu ce.
Modernizarea drumului naţional a schimbat în bine faţa comunei
– In comuna Dumbrăveni, separat de noua grădiniţă, cea mai importantă şi cea mai vizibilă investiţie o constituie modernizarea drumului naţional ce face legătura între municipiile Suceava şi Botoşani, aproape un sfert din acesta traversând localitatea dumneavoastră. In ce măsură a schimbat în bine viaţa locuitorilor din comună această lucrare de anvergură interjudeţeană?
– Eu cred că esste mai mult decăt o modernizare în condiţiile în care din vechea şosea nu a mai fost folosit decât terasamentul. Stratul de asfalt a fost înlocuit integral, iar calitatea acestuia este una extraordinară. Sunt turnate trei rânduri de covor asfaltic, plus stratul de uzură, ceea ce conferă garanţia că mulţi ani de acum încolo nu va mai trebui să se intervină cu reparaţii. Toate şanţurile au fost betonate, trotuarele betonate de asemenea, indicatoarele rutiere au fost instalate acolo unde trebuie astfel încât, din prima, faţa localităţii s-a schimbat în foarte bine. Au fost realizate anterior utilităţile, mă refer la alimentarea cu apă şi reţeaua de canalizare. Poate că putem acorda un singur minus Dumbrăveniului pentru că nu avem încă o reţea de gaz metan. Dar nu se ştie niciodată în conjuctura mondială dacă acest minus nu va fi cândva un plus.
Investiţii preconizate: sală de sport, modernizarea Căminului Cultural, reabilitarea bazei sportive
– Ce alte proiecte mai aveţi în vedere în perioada următoare, la dumneavoastră în comună?
– Exista neapărată nevoie în Dumbrăveni de o sală de sport în condiţiile în care avem în şcolile din zona centrală atâţia elevi care fac orele de educaţie fizică într-o săliţă de căţiva zeci de metri pătraţi, uneori mai multe clase odată, vă daţi seama căt de mare este disconfortul. Ca urmare, am alocat o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi în spatele unităţii de asistenţă medico-socială, foarte aproape de şcoală. Amplasamentul l-am pus la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii, care va scoate lucrarea la licitaţie pe 29 septembrie. Concomitent, va fi scoasă la licitaţie şi lucrarea de modernizare a Căminului Cultural de către aceeaşi companie. Finanţarea pentru ambele obiective este asigurată din fonduri guvernamentale. Investiţii care în total înseamnă în jur de 1,5 milioane de euro. dacă toate lucrurile merg bine, amândouă investiţii ar putea fi inaugurate peste un an, tot în preajma deschiderii noului an şcolar şi de ce nu, ne-am dori ca inaugurarea acestora să fie făcută în prezenţa aceleiaşi persoane, de această dată în calitate de preşedinte al României, mă refer desigur, la domnul Victor Ponta. Eu am calitatea de membru de partid cunoscută dar pe de altă parte, un primar trebuie să aibă prima apartenenţă politică a interesului comunităţii. Ori din ce partid ar face parte, el este ales să facă ceva bun pentru localitatea lui. Revenind, tot acest scenariu este valabil în condiţiile în care nu vor fi contestaţii după licitaţii, care să întârzie începerea lucrărilor. Avem de asemenea de terminat lucrările de modernizare a bazei sportive a comunei. S-a turnat fundaţia la vestiare şi ne-am dori ca tot în termen de un an să terminăm şi aici investiţia. Avem promisiuni de asemenea de la Guvern că vom obţine finanţare şi pentru acest obiectiv.
Proiecte europene, deocamdată bani băgaţi în hârtii
– In multe localităţi sunt prezentate proiecte europene, câştigate ori numai depuse. Dumbrăveniul încă nu este pe lista scurtă a celor care au realizat investiţii cu bani europeni. De ce preferaţi să vă bazaţi mai degrabă pe puterea proprie, pe sponsori, pe bani naţionali?
– Avem şi noi, pe măsura 321, bani băgaţi în hârtii, pentru reţele de apă şi canalizare. Am fost declaraţi eligibili, dar fără loc. Va fi o nouă sesiune de depunere a proiectelor şi vom reveni cu documentaţia, pentru că a costat prea mult bugetul local. Am crezut de asemenea într-un proiect de colaborare tranfrontalieră, cu parteneri puternici – Primăria Cernăuţi, o asociaţie culturală din Cernăuţi, Centrul Cultural Mihai Eminescu de pe lângă Academia de Stiinţe a Republicii Moldova, Primăria Chişinău, pe realizarea unor obiective culturale comune, proiect care nu a trecut, fără să obţinem o explicaţie.
Viaţă culturală intensă la Dumbrăveni
– Aveţi însă o colaborare cu oameni de cultură din Chişinău, din Cernăuţi, din ţarâ, care poate fi considerată rodnică.
– Dacă în comuna Dumbrăveni am ales standardul Eminescu, trebuie să ne ridicăm la nivelul cel mai apropiat de acesta. Avem un parteneriat cu Academia Română, cu foarte mulţi scriitori din Republica Moldova dar şi din toată ţara, cu care colaborăm permanent. Participăm la rândul nostru la importante evenimente culturale la care suntem invitaţi, atât în ţară, cât şi în străinătate, încercând să deschidem porţi noi şi cu sprijinul acestor oameni de înalt calibru cultural. Avem un festival naţional Mihai Eminescu în jurul datei de 15 iunie, iar în jurul datei de 20 decembrie, un simpozion naţional – “Poeţii Nemuririi Noastre: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu”, în care cultura prin invitaţii de prim rang, trăieşte din plin la Dumbrăveni. Anul acesta, mai trebuie să menţionăm un eveniment important care este programat pentru 20 decembrie. Colegul şi prietenul meu, Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni este în fază finală de redactare a unei monografii a comunei şi care, dacă lucrurile merg cum se cuvine şi eu am încredere câ aşa va fi, urmează să fie lansată chiar în cadrul simpozionului mai înainte amintit. Avem de asemenea un ansamblu folcloric coordonat de artiştii Alexandru Dumbravă şi Viorica Galan Dumbravă, care participă la festivaluri de folclor internaţionale şi naţionale, cu deosebit succes.
Tineri din Dumbrăveni, campioni mondiali şi europeni la canotaj
– Dar nu numai viaţa culturală a Dumbrăveniului are impact pe plan naţional şi internaţional, ci şi cea sportivă.
– Este adevărat. Avem tineri sportivi de anvegură mondială. Ne mândrim cu rezultatele obţinute de elevi de la Liceul Tehnologic Mihai Eminescu din Dumbrăveni: Asultanei Andreea, vicecampioană mondială la canotaj tineret dublu vâsle, Logofătu Elena, campioană europeană şi mondială la dublu vâsle junioare, Logofătu Paula şi Mihai Diana, medalii de bronz la campionatul mondial de canotaj şi campioane europene şi Berariu Stefan, campion balcanic de asemenea la canotaj. Ne propunem să punem în discuţia Consiliului Local acordarea pentru aceşti minunaţi copii a titlului de cetăţeni de onoare a comunei Dumbrăveni şi, desigur, şi acordarea unor premii pentru meritele lor deosebite. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …