Friday , April 19 2024

Intâlnire cu scântei între primarul Sucevei şi noul cioclu-şef de la Termica

Au fost puse pe tapet subiecte dificile precum pierderile de pe reţele, terenurile de sub CET, datoriile de 70 de milioane de lei şi decapitalizarea Termica, licitaţia de concesionare a transportului şi distribuţiei energiei termice, investiţiile din anii trecuţi pentru retehnologizarea vechiului CET din lignit pe huilă, perspectivele actualului CET care funcţionează pe biomasă. La niciunul din aceste subiecte nu au fost puncte de vedere comune între Lungu şi noul administrator special de la SC Termica, Marin Marinoiu 

Lungu cu Marinoiu [800x600]
Primarul Ion Lungu şi Marin Marinoiu – noul administrator special de la SC Termica
Sedinţa lunară cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Suceava desfăşurată ieri a fost scena unui scandal între primarul Sucevei, Ion Lungu, şi noul administrator special de la SC Termica, Marin Marinoiu, numit de creditori în baza unui plan de reorganizare aprobat de Tribunal. Divergenţele au fost legate de mai multe motive, de la cel legat de faptul că este organizată o licitaţie pentru concesionarea serviciilor de termoficare, la faptul că la Termica spunând că au fost făcute transferuri de teren păguboase şi că Primăria nu a alocat suficienţi bani.
Pe de o parte, Marin Marinoiu a făcut trimitere la modificări tehnologice prin care Termica poate continua şi chiar eficientiza activitatea de distribuţie a energiei termice în sistem centralizat. Asta a fost, de altfel, unul din puţinele puncte de vedere convergente cu ale primarului Ion Lungu.
Pe de altă parte, Marin Marinoiu afăcut un apel de faţă cu toţi preşedinţii şi toţi administratorii de asociaţii de proprietari ca să renunţe Primăria la negocierea directă pentru desemnarea viitorului operator al serviciilor de termoficare. A fost una din cele mai aprinse teme de dispută între Lungu şi Marinoiu.
Administratorul special al societăţii Termica i-a recomandat primarului Ion Lungu să renunţe la procedurile de concesionare a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava, iar de această activitate să se ocupe în continuare Termica. Marinoiu a declarat că este o prostie să schimbi operatorul acum când se fac pregătiri pentru perioada de iarnă lăsând să se înţeleagă că la mijloc ar fi o serie de interese. „Ii spun domnului primar să nu se gândească la înlocuirea operatorului de pe termoficare. E o prostie ca în miez de vară când au loc o grămadă de lucrări de reabilitarea reţelelor şi pentru pregătirea de iarnă să schimbi operatorul pentru că vor da vina unii pe alţii şi de toată treaba se va alege praful. Asta este concepţia unor oameni de la noi, numai să schimbe. Nu ştiu cât de mari interese sunt”, a declarat Marinoiu.
In replică, primarul Ion Lungu a declarat, vizibil deranjat de această formă de presiune, că scoaterea la licitaţie a transportului şi distribuţiei energiei termice s-a făcut după ce administratorii judiciari de la Termica au tot făcut repetate presiuni şi ameninţări că nu mai furnizează serviciile de termoficare în oraş, cel puţin nu la aceste costuri. Ca atare, Consiliul Local Suceava a luat hotărârea, după multe discuţii între grupurile de consilieri, ca să fie organizată o licitaţie în acest sens. Reamintim că licitaţia nu are loc după procedura din OUG 34, ci după cea din Legea Serviciilor Publice. Asta înseamnă că trebuie ca la licitaţie să se prezinte minim trei oferte eligibile, dacă nu se reia licitaţia tot în aceleaşi condiţii, iar dacă nici de data asta nu sunt trei oferte – cum de altfel s-a întâmplat – atunci se trece la negocierea directă cu cel sau cei care au depus oferte. Negocierile vor avea loc pe 7 august cu Termica şi cu Thermonet, societate recent înfiinţată având ca acţionari pe Adrem şi Elsaco. In acest sens, Ion Lungu a spus că nu este un prim secretar ca să facă ce vrea. „Nu spuneţi lucruri neadevărate. Nu am cum să mai revin pentru că ăştia mă leagă”, a răspuns Ion Lungu.
Alte subiecte de la această şedinţă cu scântei au fost după ce administratorul special a opinat că sistemul de termoficare se prezintă extrem de prost, fiind putred, deşi primarul a arătat că municipalitatea a făcut investiţii importante în acest domeniu.
O altă temă pusă în discuţie este cea cu privire la terenul de sub CET şi la o mai veche datorie de vreo 70 de milioane de lei pentru care s-au făcut compensaţii. De aceste aspecte au fost mereu scandaluri, ba cu privire la acuze legate de decapitalizarea societăţii de termoficare, ba privind chestiunea de legalitate referitoare la întabularea societăţii cu terenul de sub CET-ul aflat în conservare. Ion Lungu a răspuns că din acest punct de vedere nu este stresat pentru că au fost mai multe procese pe aceste teme şi au primit hotărâri favorabile şi de la instanţa supremă. După ce Marin Marinoiu a insistat foarte puternic pe această temă, Ion Lungu a dat o replică mai acidă spunând: „Mulţumesc lui Dumnezeu că este terenul la Primărie şi nu îl puteţi vinde!”
Intr-adevăr, tot în şedinţă, Marin Marinoiu a făcut o uşoară trimitere la faptul că „există posibilitatea valorificării unor materiale (din zona CET-ului care aparţine de SC Termica SA – n.red.) care pot să îndestuleze pe creditori”, a mai spus noul administrator special de la Termica.
Primarul a mai adăugat că, numai în acest an, Primăria a alocat echivalentul a 3 milioane de euro şi că declinul Termica a început atunci când a fost nevoită să funcţioneze pe cărbune din import. Acest ultim aspect a fost iarăşi un subiect mai dur de dispută între cei doi pentru că Lungu susţinea că huila luată din import era mai scumpă decât lignitul din ţara noastră şi nu existau formule de compensare financiară de la bugetul de stat aşa de avantajoase la huilă pe cât erau la lignit. Marinoiu, în schimb, a făcut trimitere la faptul că huila energetică avea un mai bun randament faţă de lignitul din ţara noastră.
Nu au lipsit nici referiri la actualul CET, construit de Bioenergy, Marinoiu spunând că trebuie să fie mare atenţie pentru că în ritmul acesta vor fi tăiate pădurile Moldovei, iar Lungu i-a replicat că biomasa nu înseamnă trunchiuri de copaci, ci deşeuri de la lemnul exploatat industrial.
La final, poziţiile au fost ireconciliabile. „Mă scuzaţi că am spus adevărul care doare”, a spus Marinoiu. „Dacă păstrăm acest mamut ducem oraşul în faliment. Eu apreciez nostalgia dumneavoastră, dar problema sunt banii. Puteţi retehnologiza Termica, dar nu pe banii Primăriei”, a conchis Lungu. (Dan P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …