Inspectorii sanitari au verificat chioșcurile din incinta școlilor sucevene

11/02/19 ora:2:13am

O grădiniță cu program prelungit a fost amendată cu 800 de lei pentru nerespectarea temperaturii în spațiile frigorifice în care se țin produsele alimentare

În cursul lunii ianuarie, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava au verificat 68 de chioșcuri din incinta unităților de învățământ, urmărind în primul rând condițiile igienico-sanitare în care sunt depozitate produsele alimentare. “În luna ianuarie, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Județene au efectuat 68 de controale în cadrul acțiunii tematice care a vizat efectuarea de controale igienico-sanitare în unitățile de învățămînt preuniversitar și de antepreșcolari, în chioșcurile din incinta acestora în care se comercializează elevilor produse alimentare și în unitățile de catering care distribuie mâncare elevilor și copiilor din unitățile de învățământ preuniversitar”, a declarat medicul Liliana Grădinariu, director executiv în cadrul DSP Suceava. Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat două sancțiuni contravenționale, și anume o amendă și un avertisment. Amenda a fost de 800 de lei pentru nerespectarea asigurării controlului și a înregistrării temperaturii de funcționare a spațiilor frigorifice destinate depozitării produselor alimentare perisabile, conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producția, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul și desfacerea alimentelor. Avertismentul, în baza aceluiași ordin menționat anterior, a fost dat pentru nerespectarea verificării de către cadrele sanitare medii din unitățile de învățământ preșcolar cu bloc alimentar a condițiilor de recoltare și păstrare timp de 48 ore la temperatura de funcționare a frigiderului de probe alimentare din meniul servit copiilor.

Tot în cursul lunii ianuarie, inspectorii sanitari suceveni au verificat și trei unități de cazare hotelieră, nouă pensiuni turistice, un service auto, două secții de fabricare ferestre din termopan, o secție de fabricare ambalaje pentru încălțăminte,  23 de unități de desfacere produse cosmetice, cinci unități de frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, 128 de utilizatori profesionali de produse biocide, 23 cabinete de medicină de familie, patru cabinete medicale ambulatorii,18 cabinete stomatologice, un laborator de analize medicale, două laboratoare de radiologie dentară și șapte unități sanitare cu paturi. (Cristina RUŞTI)