Friday , April 19 2024

Inspectorii DSP încep să verifice şcolile din judeţ

DSP 1

Verificările se vor desfăşura în perioada 25 august-5 septembrie. Din cele 813 unităţi şcolare, doar 266 au avut în anul şcolar trecut aviz sanitar de funcţionare

In perioada 25 august-5 septembrie, comisii mixte alcătuite din inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, reprezentanţi ai Inspectoratului Scolar Judeţean, dar şi ai Prefecturii Suceava vor începe controale în unităţile de învăţământ din judeţul Suceava, în special, în cele care nu autorizaţii sanitare de funcţionare. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a declarat că inspectorii sanitari suceveni vor face parte din comisiile mixte care vor verifica starea igienico-sanitară a unităţilor de învăţământ, dar şi grupurile sanitare, racordarea la reţelele de apă potabilă, starea spaţiilor în care se depozitează produsele care sunt oferite în cadrul programului “Laptele şi cornul”.
Conducerea DSP doreşte să fie verificate cât mai multe unităţi de învăţământ, în special, cele care nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, pentru a se vedea şi dacă, pe parcursul ultimului an, s-au mai îmbunătăţit condiţiile din aceste şcoli în vederea autorizării sanitare. Ludovic Abiţei a precizat că, de la începutul acestui an, mai puţin de zece unităţi de învăţământ şi-au depus documentaţia la DSP Suceava în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare. La nivelul judeţului Suceava, în anul şcolar viitor, 2014-2015, vor funcţiona un număr de 813 unităţi de învăţământ, dintre care doar 266 de unităţi şcolare au aviz sanitar de funcţionare, beneficiind de toate condiţiile.
Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judeţean, în acest moment 547 de unităţi şcolare nu au aviz sanitar de funcţionare.  Din numărul respectiv, 229 de şcoli au condiţii parţiale de autorizare şi se fac demersuri pentru ca de la 1 septembrie 2014 să fie conforme normelor în vigoare. 16 şcoli  funcţionează în spaţii închiriate care au condiţii, dar nu sunt destinate procesului de învăţământ, cum ar fi cămin cultural, E-ON, primărie, apartamente. Este vorba despre Grădiniţele din Broşteni, Cajvana, Dorna Arini, nr. 5 Fălticeni, Găineşti, Straja, Moara Mică, GPP “Dumbrava Minunată” Suceava, Grădiniţa nr. 4 Vicovu de Sus, Scoala Primară şi Grădiniţa Ploscii, Scoala Primară şi Grădiniţa Sadău, şcolile primare din Brodina Salaş şi Cununa.
O altă categorie de unităţi de învăţământ care necesită autorizaţie o reprezintă 84 de şcoli care urmează să fie desfiinţate, întrucât nu au perspectivă de funcţionare, ca urmare a scăderii numărului de elevi în următorii 2-6 ani. In această situaţie se află Grădiniţele din Bodnăreni, nr. 2 Boroaia, Dănila, Călineşti Enache, Lucăceşti, Nr. 3 Frătăuţii Noi, nr. 2 Costişa, nr. 2 Grămeşti, nr. 2 Brădăţel, Braşca, Râşca, Slătioara, Zahareşti, Costâna , şcolile primare din Poienari, Slobozia Sucevei, nr. 2 Brădăţel, Braşca, Dragomirna, Grigoreşti, Zahareşti, cât şi şcolile gimnaziale din Boroaia, nr. 2 Călineşti Enache, Dănila, Corni, Deleni.
Din totalul celor 547 de unităţi şcolare neavizate, 88 de şcoli au realizat proiecte în vederea dobândirii condiţiilor de autorizare cu sprijinul comunităţii locale, proiecte care vor debuta anul acesta sau în viitorul apropiat. Aici regăsim grădiniţele din Călugăreni, Bălcăuţi, Humoreni, Mariţei, Dolheştii Mici, Broşteni, Nr 2 Dumbrăveni, Iacobeşti, Hârtop, Rotunda, Poiana Mărului, Preuteşti, Rădăşeni, Todireşti, Molid, şcolile primare din Călugăreni, Giuleşti, Capu Câmpului, Valea Poienii, Siliştea, Iacobeşti, Hârtop, Rotunda, Mitocaşi, Lipoveni, Preuteşti, şcolile gimnaziale din Băneşti, Fântânele, Horodnic de Sus, Poiana Mărului, Moara Carp, Todireşti, Costâna, nr. 2 Vadu Moldovei, Valea Moldovei, nr. 3 Vicovu de Sus. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …