Saturday , April 20 2024

Inspectori de la Ministerul Mediului, în control la Parcul Zoologic din Rădăuţi

primaria radauti

Aceştia verifică reclamaţiile făcute de mai mulţi consilieri rădăuţeni, privind modul în care au fost utilizate fondurile guvernamentale pentru modernizarea parcului Zoo din Rădăuţi

Doi inspectori de la Ministerul Mediului, condus de social democrata Rovana Plumb, au descins la miljocul acestei săptămâni la Rădăuţi, pentru a verifica reclamaţiile pe care o parte din consilierii locali rădăuţeni, aparţinând fostei coaliţii USL, având ca lider pe consilierul PSD Tiberiu Maerean le-au făcut anterior, privind modul în care au fost gestionate fondurile furnizate de bugetul statului pentru reabilitarea grădinii zoologice din Rădăuţi. reclamaţiile au venit după ce auditorii curţii de conturi au constatat neregului importante în ceea ce priveşte modul în care au fost folosiţi banii publici. Primarul Aurel Olărean a explicat că vizita celor doi inspectori de la Ministerul Mediului a fost bine primită. “Au venit, eu le-am prezentat investiţia de la Parcul Zoo, le-am explicat că aceasta nu a fost finalizată şi i-am invitat să revină, pentru a participa la tăierea panglicii, când lucrările vor fi terminate”, a declarat primarul Aurel Olărean. De partea cealaltă, un grup de consilieri locali rădăuţeni s-au adresat luna aceasta Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, solicitând trimiterea la Rădăuţi a unei echipe de verificare a modului în care s-au respectat prevederile convenţiei de finanţare dintre Primăria Rădăuţi şi Ministerul Mediului din luna aprilie a anului 2009. S-a cerut de către semnatarii petiţiei ca Primăria Rădăuţi să execute lucrările la care s-a obligat, iar Ministerul Mediului să sesizeze autorităţile competente în ceea ce priveşte o eventuală deturnare de fonduri comisă la Primăria Rădăuţi, cu ocazia implementării şi realizării programului – Reabilitare parc zoo Rădăuţi”.
Scrisoarea în baza căreia au venit inspectorii de la Bucureşti a fost semnată de consilierii locali rădăuţeni Maerean Epifanie Tiberiu, Mironiuc Dorin, Sticleţ Simion, Carcalete Petru, Simota Gheorghe, Gavril Mihai, Reman Mihai, Alupoaie Vasile, Andronache Traian, aparţinând grupului USL – UNPR.
Ei au anexat la cererea lor concluzii conţinute în Procesul Verbal de Constatare a Curţii de Conturi a României , Camera de Conturi Suceava încheiat la Rădăuţi în luna octombrie a anului trecut, recent făcut public, referitoare la derularea obiectivului de investiţii “Reamenajare parc zoo în municipiul Rădăuţi“.
Grădina Zoologică din Rădăuţi a fost acceptată pentru modernizare din fonduri guvernamentale în anul 2009 de către Ministerul mediului în cadrul programului – Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinii Zoo Rădăuţi, judeţul Suceava”
Camera de Conturi Suceava a stabilit că iniţial, bugetul total al investiţiei a fost de 13 miliarde de lei vechi, din care 3,38 miliarde, echivalentul a 100.000 de euro, 25% din valoarea totală a proiectului revenea ca finanţare din bugetul local. Oferta unei firme de construcţii a fost declarată câştigătoare în luna aprilie a anului 2010. Ulterior, prin mai multe acte adiţionale, valoarea finală a contractului de execuţie a crescut la 15,33 miliarde de lei vechi, fiind aprobată în acest sens majorarea contribuţiei Primăriei Rădăuţi la finanţarea proiectului, din bugetul local. Hotărârea a fost însă atacată de Prefectură. Separat de aceasta, s-a constatat că proiectul tehnic nu a respectat studiul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Rădăuţi, care prevedea reabilitarea parcului zoologic existent. Prin proiectul tehnic s-a propus o extindere a parcului zoologic şi executarea altor lucrări decât cele cele destinate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale animalelor, denaturând scopul propus al subprogramului de atingere a standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice. Mai mult, pe parcursul execuţiei lucrărilor s-au făcut note de renunţare şi note de comandă suplimentare, care au majorat valoarea contractului iniţial cu suma de 1,8 miliarde de lei vechi, lucările suplimentare nefiind justificate potrivit prevederilor legale. In final, valoarea totală a operaţiunilor care constituie abateri a fost estimată de către auditorii Curţii de Conturi la suma de 15,33 miliarde de lei vechi, reprezentând lucări de extindere a parcului zoologic, altele decât cele prevăzute în studiul de fezabilitate aprobat, care vizau îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a animalelor adăpostite în parcul zoo Rădăuţi. “Inspectorii de la Ministerul Mediului au fost bineveniţi, i-am invitat la faţa locului, i-am informat că lucările nu au fost încă terminate şi le-am propus să se reîntoarcă la tăierea panglicii”, a declarat primarul Aurel Olărean, care nu a permis semnatarilor reclamaţiei – consilierii locali PSD să se aproprie de inspectorii trimişi de la Ministerul Mediului.
(N.R.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …