Saturday , April 20 2024

Infrastructura turistică a Bucovinei, scoasă la mezat de bănci

Hoteluri, pensiuni, restaurante, construite cu bani împrumutaţi din bancă sunt acum executate silit u ofertele de vânzare sunt dintre cele mai diverse – de la pensiuni de câteva zeci de mii de lei, la hoteluri de sute de mii de euro. In incinta staţiunii Vatra Dornei se poate cumpăra de la bănci terenuri cu 1.000 de euro metrul pătrat

belvedere
Hotelul “Belvedere” din Vatra Dornei, scos la vânzare de BCR pentru suma de 5.900.000 de lei

In ultimii ani, în judeţul Suceava şi, în principal, în zona montană a judeţului au răsărit o puzderie de pensiuni, hoteluri şi alte investiţii de acest gen, mizându-se pe o dezvoltare puternică, în perspectivă, a turismului în Bucovina. Acest gen de investiţii au fost de altfel încurajate de structurile administrative locale, care inclusiv prin programe finanţate european de promovare a turismului au determinat pe mulţi oameni de afaceri din zonă să investească în această ramură economică. Parte dintre aceştia au realizat proiecte care au beneficiat de asemenea, de finanţări europene, unii au contribuit la dezvoltarea infractructurii turistice construind hoteluri şi pensiuni cu banii proprii, alţii în sfârşit, s-au împrumutat de la băncile comerciale pentru a realiza astfel de investiţii. Din păcate, chiar statisticile oficiale spun că în judeţul Suceava gradul de ocupare a locurilor de cazare oferite de pensiuni, moteluri sau hoteluri nu a depăşit în nicio lună, în ultimii ani, 30%, iar procentul este chiar în scădere de la un an la altul. Se vorbeşte despre o evaziune fiscală consistentă în domeniu, în sensul că o bună parte dintre turiştii cazaţi nu sunt înregistraţi oficial, banii încasaţi de la aceştia constituind pentru proprietarii de unităţi turistice venituri la negru. Pe de altă parte, se constată însă că, la negru sau la alb, veniturile încasate de mulţi operatori din turismul sucevean nu sunt suficienţi pentru a restitui împrumuturile angajate pentru realizarea investiţiilor în domeniu. S-a ajuns astfel ca tot mai multe pensiuni sau hoteluri, gajate pentru împrumuturi la bănci să fie scoase la vânzare de acestea prin executare silită.
O scurtă trecere în revistă a anunţurilor de vânzare publicate de bănci pe site-ul executări silite.ro relevă faptul că pentru tot mai multe unităţi turistice se caută alt proprietar. Ofertele sunt dintre cele mai variate, de la câţiva zeci de mii de lei noi, la sute de mii de euro. Dar nu numai hotelurile şi pensiunile sunt scoase la mezat ci şi terenuri în perimetrul staţiunilor turistice pentru care, aşa cum vom vedea se cer de către bănci preţuri astronomice.
BRD vrea să vândă pensiunea “Han Turistic Minodora” din Solca, pentru suma de 55.500 de euro. Unitatea turistică are o suprafaţă construită de 680 metri pătraţi, cu 1.169 de metri pătraţi teren aferent. Tot BRD a scos la vânzare restaurantul “Bucovinean” din Gura Humorului, aparţinând SC Kometa Home, pentru suma de 222.300 de euro. Aceeaşi bancă vinde şi Casa de Nunţi şi pensiunea “Cotârgaşi” din Broşteni pentru suma de 62.687 de lei noi. BRD a scos la vânzare şi hotelul de trei stele “Vila Musetti”, cu o suprafaţă construită de 302 metri pătraţi, situat în zona centrală a Staţiunii balneo-climaterice Vatra Dornei. Hotelul aparţine SC Forgil SRL, firma preşedintelui Partidei Romilor Suceava, Virgil Pohoaţă, intrată acum în faliment. BRD speră să obţină din vânzarea imobilului 259.500 de lei noi, plus TVA. O altă pensiune turistică din Iacobeni este scoasă la vânzare de asemenea de BRD, pentru suma de 237.717 euro. La oferta BRD, se mai adaugă şi pensiunea Lux Flora din comuna Poiana Stampei, care poate fi cumpărată pentru suma de 120.000 de euro – 534.000 de lei.
La capitolul unităţi din turism, BCR a scos la vânzare hotelul “Belvedere” din Vatra Dornei, clădire formată din parter plus trei etaje şi mansardă. Hotelul are 421 locuri de cazare, bar, restaurant şi cramă, sală de conferinţe, alte dotări. Cei care doresc să devină proprietari ai acestui hotel, îl poate cumpăra de la BCR contra sumei de 5.900.000 de lei. Un alt “chilipir” îl constituie şi o pensiune de la Suceviţa, situată pe drumul către Poiana Mărului, pentru care BCR cere 1.042.246 de lei.
Tot la Suceviţa, OTP Bank vrea să vândă un hotel – “Plai cu Dor”, cu 28 de camere, având 1.060 metri pătraţi suprafaţă construită, pentru suma de 370.800 de euro.
In fine, Lichidatorul judiciar Lexinsolv IPURL a scos la vânzare pensiunea aparţinând SC Sufyrose SRL, din Dărmăneşti, cu o suprafaţă construită de 619 metri pătraţi, cu 1.351 metri pătraţi teren aferent, cu demisol, parter şi mansardă, pentru suma de 336.836 de lei plus TVA.
Cum am spus, băncile vând nu doar pensiuni şi hoteluri, de-a gata ci şi terenuri în zonele atractive din punct de vedere turistic. O ofertă de vânzare spectaculoasă vine din partea BRD şi vizează un teren intravilan, cu o suprafaţă de 2.366 metri pătraţi pentru care se cere, nici mai mult, nici mai puţin decât 2.365.000 de euro. Adică 1.000 de euro pe metrul pătrat. Pentru a-l face atractiv potenţialilor cumpărători şi pentru a se justifica preţul foarte mare cerut în oferta de vânzare se mai fac precizările că respectiva suprafaţă de teren însemnând mai puţin de un sfert de hectar, situată pe strada Pinului din Vatra Dornei “este amplasată într-o zonă recunoscută ca staţiune turistică şi balneo-climaterică de interese naţional, având în împrejurimi Parcul Naţional Călimani (circa 40 km.), hoteluri, moteluri, pensiuni turistice, circa 60 de kilometri de circuit turistic al mănăstirilor din Bucovina”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …