Infractorul Copilu’, care a produs un accident mortal la Straja în timp ce gonea cu mașina plină cu țigări de contrabandă, a fost trimis în judecată

reportersite
21/09/16 ora:8:15am

Constantin Nistor, zis Copilu’, din Vicovu de Sus, a fost trimis în judecată după ce a produs un accident la Straja, în urma căruia un bărbat de 44 de ani și-a pierdut viața. Copilu’ gonea la volanul unui autoturism Audi A8 în care transporta aproape 5.000 de pachete de țigări de contrabandă. Individul are un cazier bogat, el comițând de-a lungul timpului mai multe infracțiuni atât pe teritoriul României, cât și în vestul Europei 

 accident copilu

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au dispus tri­miterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Constantin Nistor, zis „Copilu”, de 46 de ani, din orașul Vicovu de Sus, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „ucide­re din culpă”, „părăsirea locului accidentului”, „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatri­culat” și „contrabandă”.

Anchetatorii au stabilit că la data de 12 iulie 2016, în jurul orei 00.00, Copilu’ a preluat și transportat cu au­to­­turismul Audi A8, înmatriculat în Marea Britanie, căruia însă i-a montat plăcuțe cu numere de înmatriculare irlandeze, cantitatea de 4.845 de pachete de țigări, marca „Marble”, de proveniență extracomunitară, circulând pe DJ 209G din direcția co­mu­­nei Brodina spre orașul Vicovu de Sus, iar în momentul în care a ajuns în zona denumită „Caraula” din co­muna Straja a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu autoturismul Dacia Super Nova condus de Traian Olexiuc, de 44 de ani, din Ulma, acesta din urmă decedând în urma acci­dentului. Copilu’ a părăsit locul faptei fără încuviințarea organelor de poliție.

Procurorii au reținut faptul că la data de 12 iulie 2016, în jurul orei 00.15, polițiștii din Vicovu de Sus au fost anunțați prin 112 despre faptul că pe DJ 209G, pe raza comunei Stra­ja, în apropierea limitei cu comuna Brodina, mai exact în zona „Cara­u­la”, a avut un loc accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Soferul ma­șinii Dacia Super Nova, Traian Olexiuc, a fost găsit pe locul din stân­ga față, în urma producerii accidentului acesta suferind leziuni in­com­­patibile cu viața, fiind decedat la momentul sosirii polițiștilor. Con­ducătorul autoturismului Audi A8 nu a fost găsit la fața locului, acesta pă­răsind locul producerii accidentului fără a anunța accidentul rutier și fără a primi încuviințarea organelor de po­liție.

Lângă mașina Audi A8, pe partea carosabilă au fost depistate mai multe pachete și cartușe de țigări marca „Mar­ble”, fără timbru fiscal, de pro­ve­­niență extracomunitară. In urma ve­­rificării interiorului autoturismului Au­di A8, pe scaunul stânga față a fost găsit un colet ce conținea pa­che­­te de țigări de con­­trabandă. De ase­­menea, în port­­­bagajul mași­nii erau cinci co­lete ce conțineau pachete de ți­gări de contrabandă. In pădurea din apropiere au mai fost depistate trei co­lete care conți­neau pachete de ți­gări de contrabandă. Polițiștii au in­ven­tariat pachetele de țigări găsite la fața locului, stabilindu-se că erau în total 4.845 de pachete de țigări marca „Marble”, fără timbru fiscal, de pro­veniență extracomunitară, care din modul în care erau dispuse rezultă că au fost transportate de către șoferul autoturismului Audi A8 și se aflau în interiorul mașinii în momentul producerii accidentului.

De asemenea, s-a stabilit că locul producerii accidentului este situat pe DJ 209 D, pe raza comunei Straja, în apropierea limitei cu comuna Brodi­na, mai exact în zona „Caraula”, ac­ci­­dentul având loc într-o curbă la dreapta pe sensul de deplasare Bro­dina – Straja, autoturismul Audi A8 fiind găsit răsturnat pe cupolă pe par­tea stângă a sensului de deplasare Brodina – Straja, pe partea caro­sabilă, aproximativ perpendicular pe DJ 209 D, prezentând mai multe ava­rii, în special în partea din stânga față. Autoturismul Dacia Super Nova se afla pe partea dreaptă a direcției de deplasare Straja – Brodina, în afara părții carosabile, în șanț, având avarii la toate elementele de caroserie, fiind distrus în totalitate, la fața locului nefiind găsite urme de frânare, ceea ce duce la concluzia că mașina Audi A8, circulând cu viteză excesivă, a tăiat curba, pătrunzând pe contrasens.

În acest caz, din interiorul mașinii Audi A8, cu volanul pe partea dreap­tă, care avea montate plăcuțele cu numere de Irlanda, au fost ridicate și ambalate mai multe urme conținând probe biologice, constând în pete de cu­loare brun – roșcată cu aspect de sânge, respectiv un fragment de urmă papilară care a fost ridicat cu folie adezivă transparentă scotch pe suport alb.

Soferul autoturismului Audi A8 a fost reținut de polițiștii din Vicovu de Sus în jurul orei 02.00, după circa oduă ore de la producerea accidentului rutier, prezentându-se de bună­vo­ie la sediul Poliției orașului Vicovu de Sus, acesta fiind Constantin Nistor.

Ulterior, în urma cercetărilor, a rezultat faptul că autoturismul Audi A8 figurează ca fiind înmatriculat în Marea Britanie, de unde rezultă faptul că plăcuțele cu numărul de înmatriculare specifice Irlandei, aplicate pe acesta în momentul producerii ac­ci­­dentului nu îi aparțineau, montarea unor plăcuțe cu numere false de înmatriculare în timpul transportului unor cantități de țigări de contraban­dă fiind o practică frecvent uzitată în scopul îngreunării găsirii șoferului în cazul în care acesta ar fi fost interceptat de către vreun echipaj de poliție. Aceasta în condițiile în care, la nivelul Poliției orașului Vicovu de Sus, autoturismul Audi A8 figura în baza de date ca fiind folosit de către inculpatul Constantin Nistor și de către apropiații acestuia.

Inculpatul Constantin Nistor a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero.

Prejudiciul creat prin comiterea infracțiunii de contrabandă constând în contravaloarea accizelor și taxelor vamale neachitate este în valoare de 54.772 de lei, sumă cu care DRAOV Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce privește circumstanțele personale ale inculpatului, acesta este cunoscut cu antecedente penale, suferind condamnări pentru săvâr­și­rea unor infracțiuni privind traficul de persoane și de contrabandă, aspec­te din care rezidă o perseverență in­frac­țională și un grad sporit de periculo­zitate al inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre soluțio­­nare Judecătoriei Rădăuți.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Co­dului de procedură penală, finali­zarea anchetei penale și trimiterea rechi­zitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (Dănuț ZUZEAC)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Ragazzo 23/09/2016 la ora 1:43 -

    La cate a făcut Copilu’ asta, merita condamnare pe viată.